Wat je moet weten als je inboedel schade heeft

Als je inboedel schade heeft, wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk opgelost hebben. Omdat dit hoge kosten met zich kan meebrengen, is het fijn als je een inboedelverzekering hebt. Ook al is deze niet verplicht. Er zijn meerdere soorten schades. Bijvoorbeeld bliksemschade, waterschade, of brandschade. Het is daarom belangrijk te weten wat je moet doen bij welke schade.

Inboedelverzekering vergelijken

Suzan Samson Expert woonverzekeringen
laatste update: 02 augustus 2022

Schade op inboedelverzekering melden

Heb je via Independer een inboedelverzekering afgesloten en heb je schade? Dan hebben we een aantal gegevens van je nodig om je schade te kunnen behandelen. Sommige verzekeraars willen graag dat je schade rechtstreeks bij hen claimt.

Lees hier meer over hoe en waar je een schade meldt

Schade-expert

In sommige gevallen komt er eerst een schade-expert langs. Deze beoordeelt de schade en stelt een rapport op. Dit kan invloed hebben op de uitkering door de verzekeraar. Het is daarom belangrijk dat je beschadigde spullen niet meteen weggooit.

Je bent misschien geneigd om zelf al de schade te herstellen. Begrijpelijk, maar soms wil een schade-expert van de verzekeraar hier nog naar kijken. Wacht hier dus nog even mee.

- Suzan, expert inboedelverzekering

Ook schades aan iets wat je niet kunt weggooien, zoals de muur, kun je beter niet meteen laten herstellen. Als de expert niet kan inschatten hoe groot de schade is of was, krijg je misschien minder uitgekeerd. Als je de schade echt meteen moet laten repareren, bijvoorbeeld omdat je anders je werk niet kunt doen, zorg dan in ieder geval dat je foto's van de schade hebt.

Lees hier meer over een schade-expert

Nieuwwaarde van je spullen

Als je spullen gebruikt, zijn ze niet meer nieuw. Daarom is de vergoeding van de verzekeraar niet altijd gelijk aan het bedrag wat je voor je spullen betaalde toen je ze kocht. Verzekeraars gebruiken daarvoor een afschrijvingspercentage. Hoe ouder je spullen, hoe minder geld je terugkrijgt.

Lees hier meer over de nieuwwaarde van je verzekering

Schade van buitenaf

Met schade van buitenaf bedoelt de verzekeraar dat de schade niet door jou veroorzaakt is. Denk dan aan waterschade, of een blikseminslag. Dit zijn vaak grote schades. Daarom stuurt een verzekeraar meestal een expert. Dit gebeurt natuurlijk zo snel mogelijk.

Schade door blikseminslag

Een blikseminslag kan grote schade aan je woning toebrengen. Zowel aan de woning zelf als aan de spullen in je huis. Het is daarom verstandig om, naast je inboedelverzekering, ook een opstalverzekering te hebben.

Bliksemschade is gedekt door zowel de inboedel- als de opstalverzekering. Je hebt dus geen aanvullende dekking nodig. Vaak ontstaat er bij blikseminslag schade aan elektrische apparatuur, omdat er te veel spanning op komt. Gooi deze apparaten niet meteen weg.

Er kan ook brand ontstaan. Dan bel je natuurlijk meteen de brandweer. Licht daarna zo snel mogelijk je verzekeraar in.

Schade door brand

Ook brand kan zorgen voor totaalverlies van je woning. Of kan als gevolg hebben dat je huis (tijdelijk) niet bewoonbaar is. Een huis opbouwen is een dure grap. Daarom is een opstalverzekering extra verstandig. Brand kan namelijk meer oorzaken hebben dan alleen bliksem.

Schade door brand is standaard op je inboedel- en opstalverzekering gedekt. Je hoeft je niet aanvullend te verzekeren. Soms lees je nog wel eens de term 'brandverzekering'. Dit is eigenlijk een oude benaming voor een woonverzekering. Het kan inboedel- of opstalverzekering betekenen, of allebei tegelijk.

Bel in het geval van brand altijd eerst de brandweer! Licht wel zo snel mogelijk de verzekeraar in, maar je veiligheid is natuurlijk het allerbelangrijkst.

Waterschade

Water is iets wat je dagelijks gebruikt. Het is dus altijd aanwezig in je woning. Dat is fijn, maar brengt ook risico's met zich mee. Zo kan een lekkage over gebarsten leiding veel schade veroorzaken. Niet elke waterschade krijg je vergoed van de verzekering. De vuistregel is: als je het niet kon voorkomen, krijg je het vergoed. Dus schade door heftige regenval of een bevroren leiding krijg je wel vergoed. Maar heb je een raam open laten staan en is daardoor je bank beschadigd? Dan krijg je geen vergoeding.

Waterschade aan je vloer is soms lastig te claimen. Een inboedelverzekeraar kan wijzen naar je opstalverzekeraar, en andersom. Daarom is het verstandig beide verzekeringen bij dezelfde verzekeraar te hebben. Dan maakt het niet uit waar je op claimt en krijg je de schade gewoon vergoed.

Schade aan mobiele apparatuur

Heeft je telefoon schade? Dan is dit helaas lang niet altijd verzekerd op je inboedelverzekering. Verzekeraars beperken de dekking vaak, of ze voegen een extra eigen risico toe. Dit komt omdat mobiele telefoons heel vaak worden geclaimd en ze de verzekeraars dus veel geld kosten. Controleer daarom de dekking per verzekeraar.

Als een verzekeraar al schade vergoedt, dan is die vaak ook nog eens beperkt. Ook hier geldt dat een telefoon minder waard wordt als deze gebruikt is.

Schade aan je iPhone en iPad

Sommige verzekeraars hebben extra voorwaarden als het gaat om producten van Apple. De iPhone is immers een erg dure telefoon. Daarom eist een verzekeraar vaak een allrisk-dekking. Ook hier zijn soms extra voorwaarden of eisen van toepassing.

Dit is ook het geval bij een iPad. Andere tablets zijn vaak aan dezelfde voorwaarden verbonden. Zo zijn val- en stootschades meestal uitgesloten. Ook als dit in je huis gebeurt.

Je inboedelverzekering vergoedt schade sowieso niet als het buiten je huis gebeurt. In sommige gevallen betekent dat zelfs dat je in je tuin geen dekking hebt. Je hebt daarvoor een buitenshuisdekking nodig.

Schade aan verzamelingen

Sommige verzamelingen kunnen een aardig prijskaartje met zich meedragen. Dit betekent dat de dekking van je inboedelverzekering niet altijd genoeg is. Soms kun je de dekking verhogen. Verzekeraars maken vaak een onderscheid tussen verschillende soorten verzamelingen.

Audio- en computerapparatuur

Heb je veel audio- en computerapparatuur in huis? Kijk dan goed naar je inboedelverzekering. Standaard is er dekking voor deze apparatuur, omdat iedereen wel een computer, laptop, of muziekinstallatie in huis heeft. Maar vaak vergoedt de verzekeraar maar tot een bepaald bedrag. Dit is (meestal) wel op te hogen, maar dan betaal je wel meer premie.

Sieraden

Sieraden zijn standaard meeverzekerd op je inboedelverzekering. Dit is wel tot een maximum. Als je niet meer hebt dan een trouwring en wat kettingen, is dit vaak voldoende. Maar heb je een verzameling, of erfstukken? Overweeg dan een kostbaarhedenverzekering. Deze dekt je sieraden ook buiten je huis, wat de inboedelverzekering niet doet.

Kunst en antiek

Heb je veel kunst in huis? Overweeg dan ook een kostbaarhedenverzekering. Je neemt je kunst waarschijnlijk niet vaak mee naar buiten, maar denk hierbij ook aan het verhuizen van het kunstwerk. Daarnaast is de dekking van een kostbaarhedenverzekering vaak hoger dan die van een inboedelverzekering. De inboedelverzekering heeft ook meer uitsluitingen dan de kostbaarhedenverzekering.

Het is altijd verstandig om kunstwerken te laten taxeren. Bewaar het taxatierapport goed en zorg dat je ook foto's ervan online bewaart. Dan kun je altijd de waarde van je kunst aantonen. Zelfs als het taxatierapport verloren gaat in bijvoorbeeld brand. Hetzelfde geldt voor antiek. Ook dit is slim om te laten taxeren. Maak ook foto's van de verzameling. Let op: een taxatierapport is niet onbeperkt geldig. Een verlopen taxatierapport betekent een lage uitkering.

Andere schades

Er zijn natuurlijk nog meer schades. Hieronder worden nog een paar schades toegelicht. Deze zijn minder vaak voorkomend, maar het is wel goed om te weten wat je wel en niet kunt claimen.

Sleutels kwijt of gestolen

Je sleutels kwijtraken is erg vervelend. Vaak moet je dan alle sloten vervangen, want als ze gestolen zijn, kan iemand zo je huis in. Het vervangen van sleutels en sloten kun je meestal claimen op je inboedelverzekering. Er gelden wel voorwaarden. Soms krijg je ook niet alles vergoed.

Schade aan zonwering

Je zonwering zit natuurlijk aan het huis. Daarom zou je denken dat dit onder je opstalverzekering valt. Toch is dit niet altijd zo. In sommige gevallen hoort de zonwering bij de inboedelverzekering. Controleer daarom goed de polisvoorwaarden van beide verzekeringen.

Schade door huisdieren

Is schade door een huisdier verzekerd? Als een huisdier schade aanricht, is dat niet altijd gedekt op je inboedelverzekering. De vuistregel: als je een huisdier neemt, neem je ook de verantwoordelijkheid. Dan is de schade die je huisdier aan jouw spullen aanbrengt, ook jouw schuld. Je krijgt deze dan alleen vergoed met een allrisk-dekking. Richt een huisdier van iemand anders, die bijvoorbeeld met de hond op bezoek is, schade aan? Dan is de schade vaak wel op je inboedelverzekering te claimen. Richt jouw huisdier bij anderen schade aan? Dan kun je dat verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering.

Schade door stroomuitval

Is de stroom uitgevallen? Dan kan alles wat in je koelkast ligt, bederven. Dit kost natuurlijk geld, want je moet alles opnieuw kopen. Veel mensen weten niet dat je dit tot een bepaald bedrag kunt terugkrijgen van je inboedelverzekering. De stroom moet dan wel minstens vier uur uitgevallen zijn. Controleer je polisvoorwaarden goed.

Barbecue

Een barbecue staat vaak in de tuin. Er zijn een hoop dure modellen, die aantrekkelijk zijn voor dieven. Vaak is een barbecue niet verzekerd. Het telt niet mee als een tuinmeubel en valt daarom niet onder de dekking. Je krijgt dan geen vergoeding bij diefstal of schade. Controleer de polisvoorwaarden van je verzekering goed. Heb je een hele dure barbecue, zoals een Big Green Egg? Overweeg dan een kostbaarhedenverzekering.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Verbond van Verzekeraars 
  • Polisvoorwaarden van verzekeraars

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.

   

Independer gebruikt cookies

Independer gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en je relevante advertenties te kunnen laten zien. De partijen waarmee we samenwerken kunnen dan zien dat je onze website hebt bezocht. Kies je voor weigeren, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Meer informatie, ook over je instellingen aanpassen, vind je in ons cookiebeleid.