Verzekering antiek bij je inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering dekt schade aan je persoonlijke spullen en meubels. Wat voor soort schade wordt hierbij vergoed? Dit is schade door brand, inbraak, wateroverlast, ontploffing, een gewelddadige beroving, schroeien en smelten en storm. Let op: stormschade wordt pas gedekt vanaf windkracht 7. Er is ook schade die niet wordt vergoed. Dit is schade die met opzet is veroorzaakt, of schade door oorlog of natuurgeweld. 

Het bedrag dat vergoed wordt bij schade aan kostbare bezittingen, zoals kunst of antiek, is bij een inboedelverzekering vaak wel erg beperkt. Daarom kan het slim zijn om een aanvullende kostbaarhedenverzekering af te sluiten bij je inboedelverzekering. 

Je antieke spullen laten taxeren

Wil je zorgen dat je bij schade voldoende vergoed krijgt? Dan is het belangrijk dat je je antiek op tijd laat taxeren. Een taxateur bepaalt de waarde van je antiek en stelt een geldig gecertificeerd en geregistreerd taxatierapport op. Dit rapport zorgt ervoor dat je bewijs hebt als je antieke spullen beschadigd zijn geraakt en je een vergoeding wilt krijgen van je verzekering. Ook weet je op deze manier zeker dat je niet onderverzekerd (hierbij zijn je antieke spullen uiteindelijk meer waard maar wordt een veel lager bedrag vergoed) of oververzekerd bent (je betaalt een veel te hoge premie terwijl jouw antiek eigenlijk minder waard is). Bewaar je taxatierapporten goed en zorg dat je deze makkelijk kunt terugvinden als je deze ooit nodig hebt.

Antiek verzekeren: hier moet je op letten

Heb je je antiek en andere kostbare spullen laten taxeren en is dit bij elkaar meer dan € 25.000 waard? Dan kun je ook een losse kostbaarhedenverzekering afsluiten. Hiermee zijn niet alleen je kostbare spullen voor een hoger bedrag verzekerd, ook ben je buitenshuis goed verzekerd. Handig wanneer je bijvoorbeeld antiek moet vervoeren als je gaat verhuizen.

De kostbaarhedenverzekering dekt schade in de volgende gevallen niet:

  • ​Schade bij normaal gebruik (bijvoorbeeld deuken of krassen)
  • Schade door slijtage (bijvoorbeeld wanneer je antieke meubels gebruikt en er gebruikssporen ontstaan)
  • Schade bij reiniging (uitgevoerd door iemand die hier niet speciaal voor is opgeleid)
  • Schade bij natuurgeweld of oorlog