Is mijn audio- en computerapparatuur verzekerd met een inboedelverzekering?

Audio- en computerapparatuur is verzekerd met een inboedelverzekering. Heb je veel audio- en computerapparatuur in huis? Dan is het verstandig om na te gaan of je wel voldoende verzekerd bent.

Standaard is er dekking voor deze apparatuur, omdat iedereen wel een laptop, muziekinstallatie of computer in huis heeft. Maar vaak wordt er vanuit de verzekeraar maar tot een bepaald bedrag vergoed.

Waar moet je op letten bij het verzekeren van de audio- en computerapparatuur?

Woon je in een grote stad? Het komt vaak voor dat diefstal in grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag) maar beperkt gedekt is in je inboedelverzekering.

Is jouw apparatuur meer waard dan het maximum dat in de voorwaarden staat? Dan kun je dit bijverzekeren op de inboedelverzekering. Bij het maken van de vergelijking kun je de totaalbedragen invullen. Wanneer je dit doet worden automatisch eventuele premietoeslagen meegenomen in de premieberekening.

Koop je meer apparatuur bij, waardoor je al afgesloten verzekering niet meer voldoende is? Maak een nieuwe vergelijking. Misschien biedt een andere verzekeraar wel een toereikende dekking. Anders kun je nog contact opnemen met je huidige verzekeraar om de dekking te verhogen.

Wat is er niet gedekt?

Je bent niet in alle gevallen gedekt door je inboedelverzekering. Bij schade aan bijvoorbeeld je laptop, mobiel of tablet ben je niet gedekt in de volgende gevallen:

  • Schade buitenshuis: Gebeurt er buiten de deur iets met je spullen? Dan ben je hiervoor niet verzekerd. Je kunt hiervoor een buitenshuisdekking afsluiten.
  • Schade door een ander: Wanneer een ander schade aanbrengt aan de spullen, kun je hen hiervoor aansprakelijk stellen.
  • Schade op reis: Wanneer je op reis bent, kun je extra risico lopen op schade aan je audio- en computerapparatuur. Heb je een reisverzekering afgesloten? Dan zijn je apparaten tot een bepaald bedrag verzekerd tegen schade, diefstal of verlies. Hiervoor geldt wel een eigen risico.

Wat is de vergoeding bij schade aan audio- en computerapparatuur?

Zijn je spullen beschadigd en kunnen ze niet meer gerepareerd worden? Dan wordt in de meeste gevallen de vergoeding gebaseerd op de nieuwwaarde. Is de waarde van de beschadigde spullen inmiddels minder dan 40% van de nieuwwaarde? Dan krijg je de dagwaarde uitgekeerd. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Verbond van Verzekeraars 
  • Polisvoorwaarden van verzekeraars

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.