Kunst verzekeren inboedel

Wil je jouw kunst verzekeren? Dat is zeker mogelijk. Vaak valt kunst onder je inboedelverzekering Dit is de verzekering die schade aan je inboedel en persoonlijke spullen dekt. Maar let op: kostbare bezittingen zijn meestal beperkt gedekt bij je inboedelverzekering. Dat geldt ook voor kunstvoorwerpen. Je bent bijvoorbeeld verzekerd voor schade door:

  • ​brand 
  • inbraak 
  • wateroverlast
  • storm (minimaal windkracht 7)
  • schroeien en smelten

Er zijn ook schades niet meeverzekerd. Dat zijn schades die expres zijn veroorzaakt. Of schade door bijvoorbeeld natuurgeweld of oorlog.

Het is ook mogelijk om een losse kostbaarhedenverzekering af te sluiten. Deze aparte verzekering is net wat uitgebreider, want hiermee zijn je kostbaarheden ook buitenshuis verzekerd. Handig wanneer je bijvoorbeeld je waardevolle spullen tijdens een verhuizing moet vervoeren naar een nieuwe woning. 

Nieuwwaarde of dagwaarde vergoed?

Je kunt bij je inboedelverzekering voor een aanvullende verzekering kiezen waarmee je antiek, kunst en andere waardevolle spullen goed verzekert. Wel is het slim om uit te zoeken welke waarde van je kunstwerk wordt vergoed. Is dit de nieuwwaarde of de dagwaarde?

  • ​Nieuwwaarde: de nieuwwaarde is de waarde die een vergelijkbaar product op dit moment in de winkel heeft.
  • Dagwaarde: de dagwaarde wordt ook wel restwaarde genoemd. Het is de waarde van het product op het moment dat het gestolen wordt of beschadigd raakt.

Bij de aanvullende inboedelverzekering voor je kostbaarheden zijn je kunstvoorwerpen meestal alleen tegen dagwaarde verzekerd. In sommige gevallen krijg je ook de taxatiewaarde vergoed.

Tips voor kunst in huis

  1. Je kunst laten taxeren: laat je kunst altijd taxeren en bewaar taxatierapporten en aankoopfacturen goed. Houd ook de geldigheid van het taxatierapport in de gaten. Vervalt dit bijna? Laat je schilderijen en kunstvoorwerpen dan op tijd opnieuw taxeren. In sommige gevallen krijg je bij schade namelijk de taxatiewaarde vergoed, in plaats van de dagwaarde of de nieuwwaarde. De taxatiewaarde kan bij kunstvoorwerpen of schilderijen soms hoger uitvallen dan de nieuwwaarde.
  2. Schimmelvorming checken: het is slim om je schilderijen regelmatig van de muur te halen en je muren te controleren op schimmelvorming. Schimmel ontstaat bij een hoge luchtvochtigheid. Dit vocht kan vervolgens makkelijk in je schilderijen trekken, waardoor de waarde hiervan snel vermindert.