Wat verzekert de inboedelverzekering?

Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen in jouw woning tegen diefstal en schade. Je sieraden zijn dus ook meeverzekerd. Verzekeraars hanteren een maximum vergoedingsbedrag. Dit bedrag loopt uiteen van 2.500 tot 15.000 euro. Is het maximumbedrag van jouw verzekeraar te laag? Dan kun je de dekking meestal verhogen. Kijk bij het afsluiten van een inboedelverzekering dus goed of het maximale vergoedingsbedrag passend is. 

Je inboedelverzekering dekt geen schade of diefstal buiten je woning. Wil je daar wel voor verzekerd zijn? Neem dan een buitenshuisdekking bij je inboedelverzekering. Dit is niet alleen handig voor sieraden, maar ook voor andere waardevolle voorwerpen die je meeneemt buitenshuis. Denk aan je smartphone, camera of laptop.

Allrisk-dekking

Je kunt een gewone inboedelverzekering afsluiten of een allrisk-verzekering. Een allrisk-verzekering vergoedt ook schade door eigen schuld. Dat geldt ook voor onvoorziene gebeurtenissen en kleine ongelukjes in huis. Gebruik onze vergelijker om te zien welke verzekering het beste bij jou past.

Kostbaarhedenverzekering voor sieraden

Om je sieraden beter te verzekeren, kun je een extra kostbaarhedenverzekering bij je inboedelverzekering afsluiten. Deze heeft een uitgebreidere dekking en vaak een hogere vergoeding. Met een kostbaarhedenverzekering zijn je sieraden ook buitenshuis verzekerd tegen schade en diefstal. Een aparte buitenshuisdekking voor sieraden is dan niet meer noodzakelijk.

Taxatierapport

Door een taxatierapport van je sieraden te laten maken, weet je de actuele waarde. En kun je ze vervolgens voor het juiste bedrag verzekeren. Soms willen verzekeraars ook het taxatierapport zien. Of vragen zij om een kopie van de aankoopbonnen van de sieraden. Lees de polisvoorwaarden goed door. De ene verzekeraar vergoedt de nieuwwaarde en de ander de getaxeerde waarde. Ook hanteren verzekeraars vaak een maximale vergoeding per sieraad. Bij sommige verzekeraars betaal je ook een eigen risico.

Veelgestelde vragen over sieraden verzekeren

Sommige verzekeraars willen dat je je dure sieraden opbergt in een kluis. Zij vergoeden dan alleen schade aan sieraden die achter slot en grendel lagen. Kijk dus goed naar de voorwaarden van de verzekering die je afsluit.

Bij schade of diefstal vergoedt je inboedelverzekering de kosten.. Schade door slijtage wordt alleen niet vergoed. Zijn je sieraden gestolen, nadat je ze onbeheerd achter hebt gelaten? Dan ontvang je ook geen schadevergoeding. Een andere uitzondering is beschadiging doordat je sieraad is schoongemaakt door een niet-professional. Laat je dure sieraden dus alleen schoonmaken door een specialist. Deze uitzonderingen staan in de polisvoorwaarden van je verzekering.

Met een reisverzekering verzeker je jouw bagage tegen verlies, schade of diefstal. Neem je sieraden mee op vakantie, dan vallen ze voor de verzekering onder je bagage. Houd wel rekening met een maximale vergoeding per polis.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:‚Äč

  • Verbond van Verzekeraars 
  • Polisvoorwaarden van verzekeraars

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.

  

Laatste update datum: 15-09-2022