Oorzaken en gevolgen van een stroomstoring

Nederland heeft een betrouwbaar elektriciteitsnetwerk. Een stroomstoring komt gelukkig niet vaak voor. Toch krijgt de gemiddelde Nederlander eens in de vier jaar te maken met een stroomstoring. De meest voorkomende oorzaak van storingen zijn graafwerkzaamheden, maar stroomuitval kan ook veroorzaakt worden door weersomstandigheden of overbelasting van het elektriciteitsnetwerk.

Een korte stroomstoring heeft weinig tot geen gevolgen. Je moet misschien een paar klokken opnieuw instellen. Maar als de storing lang aanhoudt, kan het eten in je koelkast bederven. Of je vriezer kan ontdooien, wat waterschade kan opleveren. Of misschien heb je iets wat op een bepaalde temperatuur gehouden moet worden - bijvoorbeeld een aquarium - dat nu niet meer goed werkt.

Vergoeding bij stroomuitval

Als de stroom heel kort is uitgevallen heb je meestal geen schade. Mocht dat wel zo zijn, kun je nog steeds niet altijd beroep doen op je inboedelverzekering.

De stroomstoring moet minimaal vier uur duren om een compensatie te kunnen ontvangen. Deze compensatie krijg je dan van de netbeheerder. Houdt de stroomstoring zes uur of langer aan? Dan kom je in aanmerking voor een vergoeding vanuit je inboedelverzekering.

Hoogte van de vergoeding vanuit de Netbeheerder

Hoe hoog het bedrag is wat je krijgt, hangt af van de aansluiting die je hebt. En de duur van de storing.

Heb je een aansluiting van maximaal 3x25 ampère? Dan is de vergoeding van de netbeheerder als volgt:

  • De storing duurt korter dan 4 uur: je krijgt geen vergoeding.
  • De storing duurt 4 tot 8 uur: je krijgt 35 euro.
  • De storing duurt langer dan 8 uur: je krijgt 20 euro extra voor elke 4 uur die je daarna zonder stroom zit.

Heb je recht op compensatie? Dan hoef je dit niet zelf aan te vragen. De vergoeding betaalt de netbeheerder automatisch uit binnen 6 maanden na de stroomstoring.

Hoogte dekking op inboedelverzekering

Is de inhoud van je koelkast of vriezer bedorven door een stroomstoring? Dan valt dit onder de dekking van je inboedelverzekering. Ook de gevolgschade aan apparaten zoals brand of schroeien is vaak verzekerd onder je inboedelverzekering.

Per verzekeraar verschilt het of er een minimale duur van stroomuitval vereist is. Daarnaast is er ook vaak een maximumbedrag voor de vergoeding. Dit bedrag loopt uiteen van €250,- tot wel €1.500,-.

Wat kun je doen bij een stroomstoring?

  • Heb je geen stroom? Controleer eerst de meterkast. Is deze in orde? Neem dan contact op met je netbeheerder om te kijken of er een storing is.
  • Is er geen storing bekend? Meld de storing dan zelf. De stroomstoring moet bij de netbeheerder bekend zijn om recht te hebben op een vergoeding.
  • Haal stekkers uit de stopcontacten. Wanneer de stroom terugkomt, kan een overbelasting ontstaan. Dit kan elektrische apparaten beschadigen.
  • Bel niet onnodig met 112. Zo voorkom je dat de alarmdiensten overbelast raken. Bel alleen als er direct gevaar is of als je met spoed hulp nodig hebt.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.