Wordt schade aan mijn mobiele telefoon vergoed door mijn inboedelverzekering?

Schade aan mobiele telefoons wordt helaas lang niet altijd vergoed. Verzekeraars zijn de laatste jaren veel strenger geworden met de vergoedingsvoorwaarden voor val- en stootschade aan mobiele telefoons en andere elektronische devices, zoals tablets. Sommige verzekeraars vergoeden schade aan mobiele telefoons zelfs helemaal niet. 

De reden hiervoor is dat schade aan telefoons erg vaak wordt geclaimd bij verzekeraars: het zijn de meest geclaimde producten op de inboedelverzekering. Dit kost verzekeraars veel geld. En daarom beperken ze vaak de dekking. Het is daarnaast moeilijk om te controleren of een ongelukje met de telefoon wel echt in huis is gebeurd. Alleen daar is de inboedelverzekering namelijk van toepassing. 

Er zijn inmiddels veel verzekeraars die val- en stootschade aan je telefoon niet meer vergoeden, of nog maar één jaar de nieuwwaarde vergoeden. Er zijn gelukkig nog wel een aantal verzekeraars die de schade wel (deels) dekken met een Allrisk dekking. Vaak hanteren verzekeraars hierbij wel bepaalde voorwaarden. Deze vind je terug in de polisvoorwaarden. Ook kan het zijn dat de verzekeraar een eigen risico hanteert als je schade aan je telefoon claimt.


Aanvullende voorwaarden en eigen risico

Steeds meer inboedelverzekeraars hanteren een eigen risico bij het melden van schade aan je smartphone. Dit betekent dat je een deel van de kosten voor reparatie zelf moet betalen. Daarnaast kan het zijn dat een verzekeraar alleen volledige dekking biedt als je je telefoon laat herstellen bij een gecontracteerde reparateur. Heb je nog geen inboedelverzekering en overweeg je er een af te sluiten? Controleer dan van te voren of schade aan je smartphone vergoed wordt. 

Buitenhuisdekking en je mobiele telefoon

Je inboedelverzekering geldt voor de spullen in je huis en in je tuin. Dus niet voor de spullen die je meeneemt de straat op. Als je ook buiten je huis verzekerd wilt zijn voor schade aan je telefoon, kun je een buitenhuisdekking afsluiten. Hiermee zijn je spullen wereldwijd verzekerd tegen schade en diefstal. Voor de buitenhuisdekking moet je wel extra premie betalen.

Let op: Ook met de buitenhuisdekking is schade aan mobiele telefoons vaak niet of maar beperkt verzekerd. Ook als verzekeraars dit wel dekken, is er vaak een maximumbedrag dat vergoed wordt. Deze voorwaarden verschillen per verzekeraar. Je vindt ze terug in de polisvoorwaarden. 

Mobiele elektronica-dekking

Schade aan smartphones valt dus vaak buiten de dekking van de inboedelverzekering. Bij sommige verzekeraars is het daarom mogelijk om een aparte dekking voor mobiele elektronica af te sluiten. Je kan deze aanvullende dekking of module dan activeren, tegen extra premie. De dekking kan verschillen per verzekeraar. Soms is er zelfs dekking voor binnen en buiten je woning en zijn de apparaten binnen je gezin meeverzekerd. In sommige gevallen is ook vallen en stoten van de telefoon meeverzekerd. Check dus bij je verzekeraars wat er precies onder de dekking valt. Via Independer bieden we mobiele elektronica-dekking nog niet als aanvullende dekking aan. 

Telefoonverzekering vergoedt meer dan inboedelverzekering

Als je inboedelverzekering (met aanvullende dekkingen) telefoonschade vergoed, gaat het meestal alleen om schade die ontstaan is doordat je telefoon is gevallen. Wil je een uitgebreidere dekking? Bijvoorbeeld met een vergoeding voor waterschade, kortsluiting of materiaalfouten? Kies dan voor een telefoonverzekering. Dan is je telefoon voor bijna elke denkbare schade verzekerd. Independer biedt zo'n verzekering niet aan. Je kunt een telefoonverzekering vaak afsluiten als je een nieuwe telefoon koopt. Maar je kunt hem ook via internet afsluiten.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid 
  • Verbond van Verzekeraars 
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.

   

Nog ergens hulp bij nodig?

Je vindt je antwoord op de klantenservice pagina. We staan voor je klaar.

Klantenservice