Waterschade verzekeren

Waterschade is één van de standaarddekkingen in je inboedelverzekering. Wat dit betekent? Dat ook de meest eenvoudige inboedelverzekering waterschade vergoed. Maar natuurlijk wordt niet elke waterschade vergoed. De verzekeraar kijkt naar de oorzaak van de schade.

Wat wordt wel en niet vergoed?

Welke soorten waterschade aan je inboedel krijg je vergoed?

 • Schade door bevroren of gesprongen leidingen.
 • Schade door een onvoorziene omstandigheden (denk aan: rioolwater wat weer omhoog komt door je wc of een lekkend waterbed).
 • Hevige neerslag. Zoals regen, hagel of sneeuw. 
 • Lekkage aan je dakgoot of het dak.


De volgende waterschades aan je inboedel worden niet vergoed 

 • Schade door achterstallig onderhoud. Je had de schade namelijk kunnen voorkomen door het achterstallige onderhoud op tijd te (laten) herstellen. 
 • Schade bij een overstroming door een dijkbreuk. Je kan wel een compensatie krijgen van de overheid. Je moet dan een beroep doen op de Wet Tegemoetkoming Schade (WTS). 
 • Schade door nalatigheid. Heb je bijvoorbeeld het raam open laten staan tijdens een regenbui? Dan krijg je eventuele schade niet uitgekeerd. Je had de schade namelijk gemakkelijk kunnen voorkomen. 

Waterschade vloer

Moet je vloer hersteld worden na waterschade? Het is soms onduidelijk bij welke verzekering je dan moet zijn. Of je vloer onder inboedel of opstal valt, is afhankelijk van de manier waarop de vloer gelegd is. 

Vloer ligt los* Vloer zit vast**
Waterschade laminaat en parket inboedel opstal
Waterschade zachte vloerbedekking (zoals tapijt, vinyl en linoleum) inboedel inboedel
Waterschade tegelvloer - opstal


* makkelijk weg te halen zonder flinke beschadiging

** bijvoorbeeld met lijm of schroeven

Waterschade iPhone

Heb je waterschade aan je iPhone of andere mobiele telefoon? Dan is het belangrijk om de schade zo snel mogelijk te melden bij je verzekeraar. Zo weet je meteen of je voor de schade bent verzekerd. Goed om te weten: de voorwaarden voor vergoeding zijn aangescherpt. Dat komt omdat verzekeraars steeds meer schademeldingen krijgen van mobiele telefoons. 

In het algemeen kan je zeggen dat je telefoon verzekerd is bij normale gedekte schade. Zoals waterschade na brand of een leeggelopen vissenkom. Bij sommige verzekeraars valt de schade onder allriskdekking. Maar soms heb je ook een aparte dekking nodig voor mobiele apparatuur. Controleer dus altijd goed de voorwaarden van je verzekering. 

Rook- en waterschade

Door brand kan er ook rook- en waterschade ontstaan aan de spullen in je huis. Gelukkig biedt je inboedelverzekering dekking bij brand. De kosten van directe schade worden vergoed. Maar ook de kosten van eventuele gevolgschade. Dus heb je brand te maken met rook- of waterschade? Dan kan je bij je inboedelverzekering terecht. 

Waterschade door buren

De oorzaak van waterschade hoeft niet in je eigen huis te liggen. Heb je het vermoeden dat de oorzaak bij je buren ligt? Dan is het goed om te vragen of ze zelf ook waterschade hebben. En of ze al stappen hebben gezet om het probleem op te lossen. Vervolgens neem je contact op met je eigen inboedelverzekering. Je bent er namelijk zelf voor verzekerd. Als de buren verantwoordelijk zijn zullen de verzekeraars van jou en je buren dit onderling oplossen en afrekenen. 

Waterschade? Neem de volgende 5 stappen

Stap 1: Pak de oorzaak van de waterschade zo snel mogelijk aan.

Stap 2: Laat de beschadigde spullen drogen. Belangrijk is dat je de schade niet herstelt. De inspecteur moet namelijk kunnen zien hoe de schade ontstaan is.

Stap 3: Meld de waterschade bij je verzekeraar.

Stap 4: Een inspecteur komt langs om de schade te inspecteren. De inspecteur checkt de oorzaak van de schade. En stelt vast of je wel of niet een vergoeding krijgt.

Stap 5: De verzekeraar keert het schadebedrag uit.

Ben je klant bij Independer? Neem dan contact op met één van onze experts. Ze sturen je direct een schadeformulier toe waarop je de schade kan melden. Vervolgens zorgen ze dat de verzekeraar de schade zo snel mogelijk in behandeling neemt. 

Waterschade voorkomen

Waterschade wil je natuurlijk liever voorkomen dan genezen. Dat is niet bij elke schade mogelijk. Soms ligt de oorzaak van de schade buiten je macht. 

Met onderstaande tips kun je schade zoveel mogelijk proberen te voorkomen:

 • Controleer regelmatig je dakgoot. Zorg ervoor dat deze niet verstopt raakt.
 • Laat je dakramen niet open staan als je van huis gaat.
 • Gebruik een lekbak onder de wasmachine.
 • Draai de buitenkraan dicht in de winter.
 • Laat je ketel regelmatig controleren.
 • Check regelmatig de kitnaden in je keuken, douche en toilet.

Denk ook aan de opstalverzekering

Een inboedelverzekering vergoedt alleen de spullen in je woning. Wil je de vaste onderdelen van je woning verzekeren bij waterschade? Bijvoorbeeld de muren en plafond? Dan heb je hiervoor een opstalverzekering nodig. De opstalverzekering vergoedt dezelfde schades als de inboedelverzekering alleen geldt deze voor andere onderdelen van je huis.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Rijksoverheid 
 • Verbond van Verzekeraars 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.