Verbouwing financieren

Heb je een eigen huis? Dan komt vast een keer het moment dat je wil verbouwen. Bijvoorbeeld omdat je een dakkapel wil op de zolder. Of omdat het tijd is voor een nieuwe keuken. Daar kan je natuurlijk voor sparen. Maar lukt dat niet? Dan kan je ook geld lenen voor je verbouwing. Je verbouwing financieren kan op verschillende manieren:  

  • ​met een lening 
  • door het aanpassen van je hypotheek 

Hoe weet je wat de beste optie is als je geld wil lenen voor een verbouwing? 

Kijk hiervoor goed naar de totale kosten die je voor je lening moet gaan betalen. Dat is natuurlijk het leenbedrag plus de kosten voor de rente die je tijdens de looptijd betaalt. Heb je een hypotheekadviseur en taxateur nodig voor het verhogen van je hypotheek? Tel die kosten er dan bij op. Je weet dan precies welke lening voor jou het goedkoopst is. 

Hoe kan een persoonlijke lening, met hogere rente, toch goedkoper zijn dan een hypotheek? Dat komt vaak omdat de looptijd korter is dan bij een hypotheek (hypothecaire lening). Je betaalt dus minder lang rente over je schulden. Een persoonlijke lening loopt vaak maximaal 10 jaar, een hypothecaire lening 30 jaar. Ondanks de lagere rente kan de hypotheeklening dus nog steeds duurder zijn. 

Lening voor verbouwing: doorlopend krediet of persoonlijke lening?

Ga je een lening afsluiten? Dan kan je kiezen uit twee soorten, die allebei voor- en nadelen hebben: 

  • ​doorlopend krediet 
  • persoonlijke lening 

​Doorlopend krediet 

Een doorlopend krediet heeft een variabele rente. De rente kan gedurende de looptijd stijgen of dalen. Ook heb je de mogelijkheid om de afgeloste bedragen weer op te nemen. Je kunt een doorlopend krediet altijd boetevrij aflossen. De rente van een doorlopend krediet meestal lager dan de rente van een persoonlijke lening.

Persoonlijke lening 

Een persoonlijke lening heeft een vaste rente en een vaste looptijd. Je hebt niet de mogelijkheid om afgeloste bedragen weer op te nemen. Ook kan je een persoonlijke lening vaak niet gratis vervroegd aflossen. Je hebt wel de zekerheid dat de lening na een vooraf afgesproken periode is afgelost.

Lees alles over een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Heb je een keuze gemaakt? Dan kun je gelijk een lening voor je verbouwing aanvragen.

Wat is de beste lening voor de verbouwing van je huis?

Uiteraard beslis je zelf welk soort lening je afsluit voor de verbouwing van je woning. Een persoonlijke lening heeft als groot voordeel dat je de rente kunt aftrekken, omdat je het geld van de lening in je huis stopt.

Is overwaarde op je huis noodzakelijk?

Je hoeft geen overwaarde op je huis te hebben om geld te lenen voor een verbouwing. Maar dit kan uiteraard alleen als je nog leenruimte hebt. Heb je wel overwaarde? Dan kan je soms tegen een lagere rente lenen. Dat komt omdat de geldverstrekker dan meer zekerheid heeft. Voorheen werd dit ook wel het WOZ-krediet genoemd.

Verbouwing financieren met hypotheek

Naast geld lenen voor je verbouwing is er ook nog een andere optie. Je kan ook je hypotheek aanpassen. Heeft de verbouwing een positief effect op de waarde van de woning? Dan wil de hypotheekverstrekker vaak wel een extra bedrag uitlenen, als je dat kan betalen. Je moet dan wel een taxatie laten doen van je woning. En naar de hypotheekadviseur. Houd er rekening mee dat er voor de taxatie en de aanpassing van de hypotheek ook (advies)kosten in rekening worden gebracht. Omdat vooral de kosten van hypotheekadvies vaak hoog zijn, hoeft het verhogen van je hypotheek financieel gezien niet de beste optie te zijn.

Klaar met verbouwen? Check je woonverzekeringen

Na een verbouwing is je huis vaak meer waard geworden. Het is dan ook belangrijk dat je dit doorgeeft aan je opstalverzekeraar. Zij kunnen voor je kijken of je opstalverzekering moet worden aangepast. Heb je een stuk bij je huis aangebouwd? Dan heb je vaak ook extra meubels gekocht en is je inboedel daardoor meer waard geworden. Ook dit moet je doorgeven aan je verzekeraar, zodat zij kunnen kijken of je inboedelverzekering nog voldoende is.