doorlopend krediet

Doorlopend krediet: zo werkt het

Een doorlopend krediet is een flexibele vorm van geld lenen. Van tevoren spreek je een maximale bestedingsruimte af; de kredietlimiet. Je mag zelf weten hoeveel je hiervan opneemt. Ook hoe vaak en wanneer je dit doet bepaal je zelf. Maandelijks los je een gedeelte af. Maar zit je even krap? Dan kun je afgeloste bedragen weer opnieuw opnemen. Dit in tegenstelling tot bij een persoonlijke lening. Hierbij staat alles van tevoren vast.

Vergelijk leningen

Eigenschappen doorlopend krediet

Een doorlopend krediet heeft de volgende eigenschappen. Of dit voor- of nadelen zijn hangt af van je eigen situatie en wensen:

  • Iedere maand betaal je hetzelfde bedrag aan de aanbieder. Dit bestaat uit een deel rente en een deel aflossing.
  • De rente is variabel. Dit betekent dat de aanbieder deze tussentijds kan veranderen. 
  • De looptijd staat niet vast. Dit komt doordat je afgeloste bedragen opnieuw kunt opnemen. 
  • Tussentijds aflossen kan. Je betaalt hiervoor geen kosten.

Meer bestedingsruimte met doorlopend krediet

Heb je voor een langere periode meer bestedingsruimte nodig? Dan is een doorlopend krediet voor jou geschikt. Denk bijvoorbeeld aan het maken en inrichten van een babykamer. Het geld dat je hiervoor nodig hebt, geef je waarschijnlijk niet in één keer uit. Wil je geld lenen dat je in één keer voor een specifiek doel uitgeeft? Dan kun je beter kiezen voor een persoonlijke lening.

Looptijd doorlopend krediet niet vast

De looptijd van een doorlopend krediet staat niet van tevoren vast. Neem je een afgelost bedrag weer opnieuw op? Dan duurt het langer voordat je lening helemaal is afgelost. Is je doorlopend krediet uiteindelijk afgelost? Goed om te weten dat deze niet automatisch wordt beëindigd. Zoals eerder gezegd kun je weer opnieuw geld opnemen van het krediet. Dit is tegelijkertijd ook het gevaar van een doorlopend krediet. Wil je je lening definitief beëindigen? Neem dan contact op met de aanbieder.

Rente en aflossing doorlopend krediet

Iedere maand betaal je hetzelfde bedrag, dat wordt bepaald door de aanbieder. In dit bedrag zit een deel aflossing en een deel rente. De rente betaal je over het deel van de lening dat je nog niet hebt afgelost. Hierdoor wordt het aflossingsdeel steeds groter en het rentedeel steeds kleiner. Maar neem je tussentijds weer een bedrag op? Dan is dit net andersom. In een grafiek ziet dit er zo uit:


 

Lening vergelijken

Geboortedatum
(bijv. 08-06-1976)
Woonsituatie

Woonsituatie

Jouw woonsituatie bepaalt onder andere welke lening het best bij je past. Daarom willen we weten of je in een huur- of een koopwoning woont. Zo kunnen we je leningen tonen die het best bij jouw situatie passen.

Inkomen

Inkomen

Het soort inkomen speelt een belangrijk rol bij het afsluiten van een lening. Door dit in te vullen, tonen we je leningen die het best op jouw situatie van toepassing zijn.

Soort dienstverband

Soort dienstverband

Sommige leningen kun je alleen afsluiten als jouw dienstverband aan een aantal eisen voldoet. Door aan te geven of je een tijdelijk of vast contract hebt, tonen we je alleen de leningen waarvoor je in aanmerking komt.

Soort uitkering

Soort uitkering

Voor een aanbieder van leningen kan het soort uitkering dat je ontvangt een verschil maken. Om je zometeen leningen te laten zien waarvan we zeker weten dat ze bij je passen, vragen we dat hier dus aan je.

Zelfstandig sinds

Zelfstandig sinds

Voor een aanbieder van leningen kan het verschil maken of je pas net een eigen bedrijf hebt, of al een langere periode. Om je zometeen leningen te laten zien waarvan we zeker weten dat ze bij je passen, vragen we dat hier dus aan je.