persoonlijke lening

Persoonlijke lening: zo werkt het

Een persoonlijke lening is een overzichtelijke vorm van geld lenen. Je krijgt het geleende bedrag in één keer op je rekening gestort. Iedere maand betaal je hier hetzelfde bedrag voor en de looptijd van de lening staat vast. Hierdoor weet je waar je aan toe bent. Dit in tegenstelling tot bij een doorlopend krediet. Hier zijn de rente en de looptijd flexibel.

Eigenschappen persoonlijke lening

Een persoonlijke lening heeft de volgende eigenschappen. Of dit voor- of nadelen zijn hangt af van je eigen situatie en wensen:

  • Duidelijkheid vooraf. Iedere maand betaal je hetzelfde bedrag aan de aanbieder. Dit bestaat uit een deel rente en een deel aflossing.
  • Tussentijds aflossen kan, maar soms betaal je een boeterente aan de aanbieder. Dit is een vergoeding omdat zij rente-inkomsten mislopen. 
  • Afgeloste bedragen kun je niet opnieuw opnemen.

Persoonlijke lening voor specifiek doel

Heb je geld nodig voor een specifiek doel waarvan je vooraf de totale kosten weet? Dan is een persoonlijke lening voor jou geschikt. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een auto of caravan. Weet je de totale kosten nog niet, zoals bijvoorbeeld bij het maken van een kinderkamer? Of wil je afgeloste bedragen ook weer kunnen opnemen? Dan kun je beter kiezen voor een doorlopend krediet.

Looptijd vaak maximaal 10 jaar

Bij het aanvragen van de lening spreek je ook de looptijd af. Je kunt meestal kiezen voor een periode tussen de twee en tien jaar. Bij sommige aanbieders kun je zelfs kiezen voor een looptijd van 15 jaar. Het kan dan aantrekkelijk lijken om te kiezen voor een lange looptijd. Je maandlasten zijn dan lager. Maar let op: leen je een bedrag voor een auto die misschien nog vijf jaar meegaat? Dan is het zonde om daarna nog vijf jaar lang een lening af te betalen voor een auto die je niet meer hebt. grafiek persoonlijke leningDit voorkom je door de looptijd van de lening af te stemmen op hoelang de auto ongeveer meegaat.

Rente en aflossing persoonlijke lening

Het bedrag dat je iedere maand aan de aanbieder betaalt mag je niet zelf kiezen. In dit bedrag zit een deel aflossing en een deel rente. De rente betaal je over het deel van de lening dat je nog niet hebt afgelost. Hierdoor wordt het aflossingsdeel steeds groter en het rentedeel steeds kleiner. 

Lening vergelijken

Geboortedatum
(bijv. 08-06-1976)
Woonsituatie

Woonsituatie

Jouw woonsituatie bepaalt onder andere welke lening het best bij je past. Daarom willen we weten of je in een huur- of een koopwoning woont. Zo kunnen we je leningen tonen die het best bij jouw situatie passen.

Inkomen

Inkomen

Het soort inkomen speelt een belangrijk rol bij het afsluiten van een lening. Door dit in te vullen, tonen we je leningen die het best op jouw situatie van toepassing zijn.

Soort dienstverband

Soort dienstverband

Sommige leningen kun je alleen afsluiten als jouw dienstverband aan een aantal eisen voldoet. Door aan te geven of je een tijdelijk of vast contract hebt, tonen we je alleen de leningen waarvoor je in aanmerking komt.

Soort uitkering

Soort uitkering

Voor een aanbieder van leningen kan het soort uitkering dat je ontvangt een verschil maken. Om je zometeen leningen te laten zien waarvan we zeker weten dat ze bij je passen, vragen we dat hier dus aan je.

Zelfstandig sinds

Zelfstandig sinds

Voor een aanbieder van leningen kan het verschil maken of je pas net een eigen bedrijf hebt, of al een langere periode. Om je zometeen leningen te laten zien waarvan we zeker weten dat ze bij je passen, vragen we dat hier dus aan je.