Een persoonlijke lening is een overzichtelijke vorm van geld lenen. Je krijgt het geleende bedrag in één keer op je rekening gestort. Iedere maand betaal je hier hetzelfde bedrag voor en de looptijd van de lening staat vast. Dit in tegenstelling tot bij een doorlopend krediet. Hier zijn de rente en de looptijd flexibel.
Een persoonlijke lening heeft de volgende eigenschappen. Of dit voor- of nadelen zijn hangt af van je eigen situatie en wensen:
Heb je geld nodig voor een specifiek doel? Bijvoorbeeld een auto of een caravan? Als je de totale kosten vooraf al weet, is een persoonlijke lening geschikt. Weet je de totale kosten nog niet, zoals bijvoorbeeld bij het inrichten van een kinderkamer? Of wil je afgeloste bedragen ook weer kunnen opnemen? Dan kun je beter kiezen voor een doorlopend krediet.
We benoemden het hierboven al even bij de kenmerken. Als je een bedrag hebt afgelost, kun je dit niet meer opnemen. Dit kan alleen bij een doorlopend krediet.
Andere voorwaarden van een persoonlijke lening zijn:
Bij het aanvragen van de lening spreek je ook de looptijd af. Denk goed na over de looptijd voordat je hier in een keuze maakt. Je kunt meestal kiezen voor een periode tussen de twee en tien jaar. Bij sommige aanbieders kun je zelfs kiezen voor een looptijd van 15 jaar. Het kan aantrekkelijk lijken om te kiezen voor een lange looptijd. Je maandlasten zijn dan lager. Maar let op: leen je een bedrag voor een auto die nog vijf jaar meegaat? Dan is het zonde om daarna nog vijf jaar lang voor de lening te moeten betalen. Dit voorkom je door de looptijd van de lening af te stemmen op hoelang de auto ongeveer meegaat.
De aanbieder bepaalt welk bedrag je iedere maand moet betalen. Dit bedrag bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. De rente betaal je over het deel van de lening dat je nog niet hebt afgelost. Hierdoor wordt het aflossingsdeel steeds groter en het rentedeel steeds kleiner. Hieronder zie je hoe dit werkt.
Het aanvragen van een lening lijkt ingewikkeld, maar dit valt best mee. Dit zijn de 8 stappen.
Ben je op zoek naar een persoonlijke lening? Een van de belangrijkste dingen om op te letten is de rente. De rente verschilt namelijk erg per aanbieder. De totale rente die je betaalt voor een lening, hangt niet alleen af van het rentepercentage. Ook de looptijd van een lening en het leenbedrag zijn van invloed op de rente die je in totaal betaalt. Vaak is het zo: hoe hoger het bedrag dat je wilt lenen, hoe lager de totale rente is. Kan je het geld binnen een korte periode terugbetalen? Ook dit heeft invloed op de rente. Een korte looptijd betekent een lagere rente.
Het rentepercentage ligt bij een persoonlijk lening vaak tussen de 5 en 12 procent. Maar het percentage is ook afhankelijk van de looptijd. Wil je berekenen hoeveel rente je moet betalen voor een persoonlijke lening? Ga dan naar onze vergelijker en vul je gegevens in. Kies zelf je gewenste looptijd. Je ziet vervolgens meteen de leningen die het beste passen bij je situatie en wensen. Daarnaast vind je eenvoudig het rentepercentage, de totale kosten en de kosten per maand.
Kies je voor een persoonlijke lening voor de verbouwing van een koopwoning? Dan is de rente aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Je kunt dit dus opgeven wanneer je je belastingaangifte doet. Dit geldt alleen voor een persoonlijke lening, omdat je deze volgens een vast schema aflost. Met een doorlopend krediet is dit niet het geval. Deze kun je daarom niet aftrekken van de belasting.