Jouw adres bij opstalverzekering berekenen

Om te beginnen met het berekenen van de opstalverzekering is je adres belangrijk. En dan vooral de postcode. De postcode zegt iets over de wijk waar je woont en hoe groot het risico op schade daar is. Verzekeraars gebruiken daarom de regio waar jij woont om de opstalverzekering te kunnen berekenen. De ene verzekeraar heeft vier regio’s en de ander wel honderden. 

Sommige gaan nog verder en vragen zelfs ook het huisnummer. De premie is dan gebaseerd op waar je woont in de straat. Over het algemeen betaal je in de grote steden meer premie omdat daar meer schades zijn. Denk er bij een verhuizing dus aan om de premie voor je opstalverzekering opnieuw te berekenen. Maak daarvoor een nieuwe vergelijking, want het kan maar zo zijn dat je nu bij een andere verzekeraar gunstiger uit bent.

Inhoud van je huis en opstalverzekering berekenen

Bij het berekenen van een opstalverzekering speelt ook de inhoud van jouw huis mee. Lees meer over berekenen opstalverzekering en inhoud huis.

Jouw buitenmuren bij opstalverzekering berekenen

Voor de berekening van een opstalverzekering moet je vaak invullen wat het materiaal is waar de buitenmuren van zijn gemaakt. Bijvoorbeeld van hout, baksteen of beton. Het materiaal waar de muren van zijn gemaakt bepaalt namelijk voor een deel hoe brandveilig je huis is. Hout brandt bijvoorbeeld sneller dan steen. Een klein brandje kan bij houten muren voor meer schade zorgen dan bij betonnen muren. De premie voor een huis met houten muren is dan vaak ook hoger dan bij betonnen muren. 

Soorten woningen en opstalverzekering berekenen

Het soort huis dat je hebt is ook van belang bij het berekenen van een opstalverzekering. Heb je een rijtjeshuis, een vrijstaande woning of een appartement? Voor ieder soort huis is de premie verschillend. Dat heeft alles te maken met de kosten van het herstellen van schade of het opnieuw bouwen van je huis. 

Voor een vrijstaande woning betaal je de meeste premie. Dat komt bijvoorbeeld omdat je huis vier buitenmuren heeft en een rijtjeshuis maar twee. Een hoekwoning is ook duurder omdat je een extra buitenmuur hebt. Een appartement is relatief goedkoop. Wel wordt hier vaak nog een toeslag gerekend van 25%. Dat doen verzekeraars omdat je als appartementseigenaar ook deels eigenaar bent van alle gemeenschappelijke ruimtes. Bijvoorbeeld van een deel van het dak. Ook al is de schade dan niet bij jouw appartement ontstaan, je moet er toch een deel van betalen.

Jouw dak en je opstalverzekering berekenen

Wat voor dak je hebt is een belangrijke vraag bij het berekenen van een opstalverzekering. Je hebt veel soorten dakbedekking. Riet, plat en dakpannen zijn eigenlijk de drie belangrijkste. Iedereen kan zich natuurlijk voorstellen dat een rieten dak brandgevaarlijker is dan een ander dak. Bij bliksem of vonken vat riet sneller vlam. Een verzekeraar vraagt dan ook meestal om veiligheidsmaatregelen zoals een vonkenvanger, brandblusser en brandwerende platen onder het riet. 

Maar ook in de andere soorten daken zit nog verschil bij het berekenen van een opstalverzekering. Dakpannen op je dak is meestal goedkoper dan een plat dak. Dat komt dan niet zo zeer door het brandgevaar, maar meer door de kans op andere schades die bij een plat dak sneller ontstaan. Een rieten dak is qua verzekering het duurst. Maar bij het berekenen van een opstalverzekering zal je dus ook vaak verschil zien bij een plat dak of dakpannen.

Monument of bijzondere woning en opstalverzekering berekenen

Heb je een monument of een ander bijzonder pand? Dan gaat je opstalverzekering berekenen anders. Lees meer over opstalverzekering berekenen voor monument of bijzondere woning.

Afwerking van je huis en opstalverzekering berekenen

Hoe luxe is je huis? Als je een premie voor een opstalverzekering berekent, moet je meestal een paar lastige vragen over de afwerking van je huis beantwoorden. Hoe luxe is de badkamer bijvoorbeeld? Dat is lastig in te schatten. Om de opstalverzekering te berekenen is het wel van belang hoe luxe je huis is afgewerkt. Bij schade wordt je huis namelijk hersteld in de oude staat. Hoe luxer je huis is, hoe duurder het dus is om te herstellen. Je moet deze vragen beantwoorden over de woonkamer, de badkamer en de keuken. Vaak heb je wel wat bedragen of plaatjes die je een idee geven of bijvoorbeeld je keuken eenvoudig of luxe is.

Herbouwwaarde berekenen voor opstalverzekering

De herbouwwaarde is het belangrijkst voor het berekenen van je opstalverzekering. De herbouwwaarde is makkelijk te berekenen aan de hand van een herbouwwaardemeter. Lees meer over berekenen opstalverzekering en herbouwwaarde.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid 
  • Verbond van Verzekeraars 
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.