Wat is een opstalverzekering?

Als je een eigen huis hebt, kan het handig zijn om een opstalverzekering af te sluiten. Het is niet verplicht, maar een hypotheekverstrekker kan wel eisen dat je een opstalverzekering afsluit. Je huis is namelijk het onderpand van je hypotheek. Als je dan schade hebt door bijvoorbeeld brand, kan dit gevolgen hebben voor het onderpand van je lening. 


All risk opstalverzekering

Ga je een opstalverzekering afsluiten? Dan kun je kiezen voor een all risk opstalverzekering. Hiermee ben je verzekerd voor de standaard opstaldekking maar ook voor schades die door je eigen schuld zijn ontstaan.

Extra uitgebreide dekking

Als je een opstalverzekering gaat afsluiten kun je kiezen voor een extra uitgebreide dekking. Hiermee ben je onder andere verzekerd voor brand, storm en waterschade.

Glasverzekering

Je kunt naast je opstalverzekering ook een glasverzekering afsluiten. Schiet de buurjongen dan per ongeluk een bal door je raam? Dan hoef je met een glasverzekering niet zelf op te draaien voor de kosten. Met deze extra dekking zijn alle ramen namelijk in de woning verzekerd bij schade. Hier zijn wel wat voorwaarden aan verbonden.

Brandverzekering

Een brandverzekering is eigenlijk de oude term voor een opstalverzekering. Tegenwoordig gebruiken we die naam niet meer. Met een opstalverzekering ben je ook verzekerd voor schade aan je woning ontstaan door brand. 

Beredderingskosten

Kosten die je maakt om je schade aan je huis te voorkomen of te beperken heten: beredderingskosten. Deze kosten worden vergoed door je opstalverzekering.

Opruimkosten en sanering

Na een flinke schade moet er veel opgeruimd worden. Dit kun je niet altijd alleen. In sommige gevallen moet je hier hulp voor inschakelen. De kosten voor opruimkosten en sanering worden vergoed door de opstalverzekering.

Tuinaanleg verzekeren

Je huis verzeker je met een opstalverzekering. Maar hoe kun je je tuin verzekeren? Lees alles over het verzekeren van je tuin.

Opslag spullen meeverzekeren

Heb je een grote schade? Dan moet je in sommige gevallen je spullen tijdelijk in een opslag plaatsen zodat je huis opgeruimd kan worden. Deze kosten vallen gelukkig onder de opstalverzekering.

Expert inschakelen? Zo werkt het

Heb je schade? Dan is het soms nodig om een schade-expert in te schakelen. Helaas is dit niet gratis. Maar je kunt dit gelukkig wel meeverzekeren op je opstalverzekering.

Tijdelijke woning: kosten meeverzekeren

Het kan natuurlijk voorkomen dat je huis zo ernstig beschadigd is dat je huis tijdelijk niet bewoond kan worden. Dan moet je naar een tijdelijke woning toe. Deze kosten vallen gelukkig onder de dekking van de opstalverzekering.

Indexering: wat is dat?

Ieder jaar wordt je opstalverzekering opnieuw geindexeerd. Hiermee bepaalt de verzekeraar opnieuw de waarde van je huis en wat je premie moet worden. Er wordt namelijk gekeken naar de herbouwwaarde van je woning bij het berekenen van de premie. Lees meer over indexering.

Uitsluitingen opstalverzekering

De opstalverzekering vergoedt veel. Helaas zijn er ook zaken die nooit door de opstalverzekering vergoed worden. Weten welke kosten dit zijn? Bekijk alle uitsluitingen.

Garantie tegen onderverzekering

Sluit je een opstalverzekering af? Dan krijg je bij de meeste verzekeraars een garantie tegen onderverzekering. Dat betekent dat je nooit voor een te laag bedrag verzekerd bent, ook al heeft de verzekeraar een verkeerde inschatting gemaakt. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid 
  • Verbond van Verzekeraars 
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.

   

Nog ergens hulp bij nodig?

035 626 55 44

vandaag vanaf 08:00 uur