Wat is een rieten dak?

Er zijn twee soorten rieten daken:

  1. Een traditioneel rieten dak
    Dit rieten dak heeft een raamwerk op het dak wat bestaat uit balken en latten waar het riet op wordt vastgebonden. Het riet ligt open en is van binnenuit  te zien. Hierdoor is het vatbaarder voor brand 

  2. Riet op platen
    Dit is riet dat op platen geschroefd is. Door die platen is het dak volledig afgesloten. Dit is minder brandgevaarlijk dan traditioneel riet.

Rieten dak en je woonverzekering

Woonverzekeraars zijn erg terughoudend met het verzekeren van traditioneel riet. De risico's op schade zijn namelijk groter en daardoor kost het hen dus meer geld.

Tegenwoordig wordt bij het bouwen van een woning vaak alleen nog maar gekozen voor het rieten dak op platen. Dat is minder brandgevaarlijk en bovendien makkelijker te verzekeren.

Tips van Independer

Hoewel het lastig zal blijven om voor een huis met een traditioneel rieten dak een verzekering te vinden, kun je wel een paar dingen doen om het makkelijker te maken.

Vraag je af of het verstandig is om een open haard te nemen. De kans op brand wordt hierdoor namelijk groter. Wil je toch graag een open haard? Zorg dan voor een vonkenvanger om het gevaar op brand te verkleinen. Daarnaast kun je het riet laten behandelen met brandvertragende stoffen. Mocht er dan een keer een vonk overslaan op het riet, is de kans een stuk kleiner dat het vlam vat.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid 
  • Verbond van Verzekeraars 
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.