Zonnepanelen vallen onder opstalverzekering

De zonnepanelen zitten, zoals dat in verzekeringstaal wordt genoemd, 'aard-en-nagelvast' aan het huis. Dat betekent dat ze onder de opstalverzekering vallen. Dat geldt ook voor alle andere spullen die vastzitten in of aan het huis en je niet zomaar kunt weghalen.

Vergoeding zonnepanelen bij huurwoning

Heb je een huurwoning en kies je voor zonnepanelen? Dan heb sluit je zelf geen opstalverzekering af, want dat heeft de verhuurder voor je geregeld. Je kunt de zonnepanelen wel meeverzekeren bij je inboedelverzekering. Alle verbeteringen die je zelf aanbrengt aan de huurwoning, bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer, kun je via je inboedelverzekering verzekeren onder het onderdeel huurdersbelang.

Zonnepanelen geïnstalleerd? Geef het door aan woonverzekeraar

Laat het altijd even weten aan je woonverzekeraar als je zonnepanelen hebt geïnstalleerd. Afhankelijk van het type verzekering dat je hebt, moet het bedrag waar je voor verzekerd bent soms worden aangepast. De zonnepanelen zorgen er namelijk voor dat de waarde van je huis stijgt.

Heb je die losse zonnepanelenverzekering écht nodig?

Er bestaan ook aparte verzekeringen voor zonnepanelen. Vaak heb je met een opstalverzekering voldoende dekking voor je zonnepanelen. Maar er zijn ook situaties die met een zonnepanelenverzekering wel verzekerd zijn en met een opstalverzekering niet. Kijk daarom goed naar de voorwaarden van je opstalverzekering en bepaal of jij hier voldoende aan hebt. 

Goed om te weten: de premie van een zonnepanelenverzekering kan behoorlijk hoog zijn.