Wat valt er onder stormschade?

Onder stormschade valt eigenlijk alles wat door regen, wind of een overstroming kapot is gegaan. Denk dan aan:

  • Een boom die tijdens de storm omwaait en op jouw huis valt of op de schuur.
  • Door de storm is er een lekkage ontstaan waardoor je waterschade hebt.
  • Er zijn dakpannen van je huis afgewaaid tijdens de storm.​

Wanneer is het stormschade?

Of je opstalverzekering de stormschade vergoedt, hangt af van de vraag of het wel om storm gaat. Je woonverzekeraar zal dit controleren bij het KNMI. Officieel spreken we van storm vanaf windkracht 9. Een verzekeraar vindt dat het stormt bij windkracht 7 (14 meter per seconde). Dat is een voordeel, want windkracht 7 is al hard genoeg om schade aan je huis te veroorzaken.

Hoger eigen risico

Bij stormschade heb je meestal een hoger eigen risico dan voor andere schades. Dat is vaak 0,2 % van de herbouwwaarde. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om je huis opnieuw te bouwen. Op dezelfde plaats, met dezelfde grootte en dezelfde bestemming. 


Het eigen risico voor een stormschade ligt vaak tussen de € 225,- en € 500,-. Dit kun je terugvinden in de polisvoorwaarden van je opstalverzekering. Is de schade beperkt gebleven tot bijvoorbeeld een paar weggewaaide dakpannen? Dan kun je overwegen om de schade zelf te betalen. Bij twijfel raden we je aan even contact op te nemen met je verzekeraar.


Het is verstandig om regelmatig te checken of je opstalverzekering beter en voordeliger kan. En of je bijvoorbeeld voldoende verzekerd bent tegen stormschade. Bij Independer maak je gemakkelijk een vergelijking van opstalverzekeringen.

- Sharon, expert woonverzekeringen

Stormschade? Meld dit bij je verzekeraar

Heb je stormschade aan je woning? Meld dit dan direct bij je verzekeraar of tussenpersoon. Ze kunnen je vervolgens helpen. Misschien kan je noodvoorzieningen treffen om te schade niet groter te laten worden. Dat geven je verzekeraar of tussenpersoon dan aan. Ook zal er een expert langskomen om de schade op te nemen.

Ruim schade niet direct op

Het is belangrijk om de stormschade niet direct op te ruimen. De expert van je verzekeraar of tussenpersoon die langskomt, wil de schade goed op kunnen nemen. Ga ook niet de schade zelf herstellen. Het schadeherstel moet altijd gebeuren in overleg met je verzekeraar of tussenpersoon.

Stormschade aan je auto?

Wil je je verzekeren tegen stormschade aan je auto? Dan heb je een autoverzekering nodig met beperkt casco of volledig casco (allrisk). Een opstalverzekering dekt deze schade niet. Hier lees je meer over je autoverzekering en stormschade.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid 
  • Verbond van Verzekeraars 
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.