Stormschade schutting opstalverzekering

Je schutting valt, net als andere vastzittende tuinonderdelen, onder je opstalverzekering. Die verzekering is verplicht bij een hypotheek. Bij stormschade moet je altijd eigen risico betalen. De hoogte van het eigen risico verschilt per verzekeraar, en is ongeveer 250 tot 500 euro. Het eigen risico is bij stormschade hoger dan bij andere soorten schade.

Wanneer heb je stormschade?

In Nederland kan het hard waaien, zeker in de herfst en winter. Maar voor de vergoeding van stormschade moet er sprake zijn van storm. Verzekeraars bepalen dat met metingen van het KNMI. Officieel spreken we van storm bij windkracht 9, maar voor vergoeding houden verzekeraars windkracht 7 aan. Omdat er bij die windsnelheid al flinke schade kan ontstaan. Minder wind? Dan worden schades niet vergoed. 

Stormschade aan je schutting: wat moet je doen?

is je schutting na een flinke storm kapot gegaan?  Dan zijn er een paar dingen die belangrijk zijn om te doen:

  1. ​Noteer de datum en het tijstip waarop de schade is ontstaan. Hiermee bepalen verzekeraars of er sprake was van een storm (windkracht 7 of meer). Is dat zo? Dan wordt de schade vergoed. 
  2. Leg de schade vast op beeld. Maak duidelijke foto's. 
  3. Neem maatregelen om verdere schade te voorkomen. 
  4. Neem contact op met je verzekeraar. 
  5. Ruim niet gelijk op en wacht met het herstellen van de schade tot je je verzekeraar hebt gesproken. Het kan namelijk zo zijn dat je verzekeraar een expert wil sturen om de schade te bekijken. 

Deel je de schutting met je buren?

Staat de schutting op de erfafscheiding? Dan ben je samen met je buren verantwoordelijk voor de schutting. Jullie moeten beide een deel van de vergoeding regelen. De helft loopt dus via je eigen opstalverzekering, en de andere helft via de verzekering van je buren. Dit betekent dat je maar de helft eigen risico betaalt. En dat je maar de helft van de schade krijgt uitgekeerd. De andere helft krijgen je buren.

Stormschade schutting huurhuis

Heb je een huurhuis? Dan is je opstalverzekering geregeld door de verhuurder. Bij stormschade aan je schutting raden we je dan ook aan om contact op te nemen met je verhuurder. Die zal overleggen met de verzekeraar. Het is goed om te wachten met opruimen en herstellen tot de verzekeraar op de hoogte is.

Stormschade aan je huis of auto?

Heb je stormschade aan je woning? Als je een opstalverzekering hebt, ben je verzekerd tegen de meeste schades. Stormschade valt daar ook onder. Hier lees je meer over je opstalverzekering en stormschade. Bij stormschade aan je auto raden we je aan om je dekking te controleren.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid 
  • Verbond van Verzekeraars 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.