Welke stormschade is verzekerd?

Is er een flinke storm geweest en heb je schade in je tuin? Dan kun je terecht bij je verzekering. Er moet dan wel sprake zijn geweest van windkracht 7. Dat bepalen verzekeraars met metingen van het KNMI. Je opstalverzekering biedt dekking voor: 


 • ​Directe schade 
 • Gevolgschade 
 • Bereddingskosten


Bereddingskosten zijn kosten die je maakt om schade te voorkomen. Heeft storm geen directe schade veroorzaakt, maar is er wel een grote kans op gevolgschade? Zoals een boom die op je huis dreigt te vallen? Dan moet je de boom laten verwijderen, zodat je schade aan je woning voorkomt. Dit valt onder bereddingskosten en wordt (deels) gedekt door je opstalverzekering. 


Heb je niet genoeg onderhoud verricht? En kon je de schade voorkomen? Dan krijg je geen vergoeding. 

Stormschade in je tuin: inboedel- of opstalverzekering?

Je tuin valt onder twee verzekeringen: je inboedel- en opstalverzekering. Onder je inboedelverzekering vallen de losse spullen in je tuin, zoals je tuinmeubels. Voor stormschade aan die spullen kun je dus je inboedelverzekering benaderen. Goed om te weten: niet alle inboedelverzekeraars vergoeden stormschade. Of geven beperkt dekking. Controleer dus altijd de polis van je verzekering.


Onder je opstalverzekering vallen de vaste onderdelen van je tuin, zoals de schuur en schutting. Stormschade wordt gedekt door je opstalverzekering, als er sprake is van windkracht 7 of meer. 

Eigen risico

Bij stormschade moet je altijd eigen risico betalen. Dit bedrag ligt vaak tussen 225 en 500 euro. Iedere verzekeraar heeft zijn eigen tarief, dat kan je controleren in de polis. Bij stormschade is het eigen risico vaak hoger dan bij andere oorzaken.

Stormschade melden

Heb je stormschade? Dan zijn er een paar dingen die je moet doen:

 1. ​Maak duidelijke foto's van de schade. 
 2. Noteer de datum en het tijdstip waarop de schade is ontstaan. Met die informatie bepaalt de verzekeraar of er sprake was van storm. 
 3. Meld de schade bij je verzekeraar. Geef een duidelijke beschrijving en stuur foto's. 
 4. Wacht met het opruimen en herstellen van de schade. Soms stuurt de verzekeraar een expert om de schade te beoordelen.

Erfafscheiding

Je erfafscheiding valt onder je opstalverzekering. Heb je een schutting die precies op de grens tussen jou en je buren staat? Dan krijg je bij stormschade aan je schutting maximaal de helft van de schade vergoed. Het andere deel wordt vergoed door de opstalverzekering van je buren. Bestaat je erfafscheiding uit een rij coniferen? Ook dan krijg je schade vergoed. 

Tips: stormschade in je tuin voorkomen

Er zijn verschillende maatregelen die je kan nemen om stormschade in je tuin te voorkomen: 

 • Verwijder losse of overhangende takken
 • Controleer of de dakgoot goed vast zit
 • Zorg dat de schutting stevig in de grond staat
 • Zet losse spullen of tuinmeubels binnen
 • Doe alle deuren en ramen dicht
 • Zorg dat zonwering opgerold of ingeklapt is​

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Rijksoverheid 
 • Verbond van Verzekeraars 
 • Verzekeraars

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.