Opstalverzekering waterschade

Als je een opstalverzekering hebt, ben je gedekt voor verschillende soorten waterschade. Denk aan waterschade aan het plafond. Bijvoorbeeld door een lekkage aan de dakgoot of door indirecte neerslag. Met indirecte neerslag wordt hevige neerslag bedoeld waarna water het huis binnendringt via de grond of het plafond. Zo kan er een daklekkage ontstaan na een hevige hagel-, sneeuw- of regenbui. Ook lekkage door een gesprongen of bevroren leiding of lekkage vanuit het toilet of de badkamer zijn bij je opstalverzekering inbegrepen. 


Welke vormen van waterschade zijn meestal niet gedekt?

  • Waterschade door overstromingen: als de schade ontstaat door een dijkdoorbraak, wordt dit bij alle standaard opstalverzekeraars niet gedekt. Schade door het falen van niet-primaire waterkeringen, zoals rivieren, wordt tegenwoordig wel bij een aantal verzekeraars gedekt. Dit komt door de steeds extremere weersomstandigheden.
  • Waterschade door achterstallig onderhoud: dit gaat bijvoorbeeld om lekkende kitnaden of het niet goed schoonmaken van je dakgoot, waardoor er waterschade ontstaat. Het goed onderhouden van je woning voorkomt dit.
  • Waterschade door nalatigheid: zo wordt schade die ontstaat door het open laten staan van een raam tijdens een fikse regenbui niet vergoed.

Waterschade muur verzekering

Soms heb je in je woning last van vochtdoorlating in muren. Vooral bij oudere woningen die niet goed zijn onderhouden komt dit geregeld voor. Heb je de gevel niet goed laten impregneren of niet goed onderhouden? Dan is waterschade aan de muur niet gedekt.

Waterschade door buren

Woon je in een huis dat niet vrijstaat? Zoals een rijtjeshuis, een twee-onder-een-kapwoning of een appartement? Dan is waterschade die veroorzaakt is door de buren gedekt. Bij het vermoeden dat de waterschade door de buren komt, kun je het best eerst bij hen informeren. Hebben zij ook last van waterschade en hebben ze al geprobeerd er iets aan te doen? Neem vervolgens contact op met je opstalverzekering. Ligt de oorzaak inderdaad bij je buren? Dan zullen jouw verzekeraar en die van je buren dit onderling regelen.

Let op: meld waterschade altijd meteen bij je verzekeraar, voor je hier zelf iets aan doet.

Waterschade voorkomen: 6 tips

Er is veel wat je zelf kunt doen om de kans op waterschade zo klein mogelijk te houden. Denk aan:

  1. Check regelmatig de kitranden in je badkamer, toilet en die van je ramen. Zo zie je snel of de kitranden aan vervanging toe zijn en kun je op tijd actie ondernemen.
  2. Maak je dakgoten regelmatig schoon, vooral in de herfst. Zo raakt de waterafvoer niet verstopt met bladeren.
  3. Ga voor groen in je tuin. Met meer groen in je tuin kan het water beter en sneller wegzakken in de bodem dan in een tegeltuin. Denk ook aan een regenton. Zo zorg je ervoor dat het riool niet overbelast raakt bij hevige regenval.
  4. Laat de gevels van je woning impregneren. Door de muren te laten impregneren krijgen ze een beschermend laagje dat voorkomt dat vocht in de muren trekt. Controleer daarnaast ook de voegen van je buitenmuur regelmatig.
  5. Neem de juiste maatregelen voor het winterseizoen. Laat je buitenkranen leeglopen en sluit deze af. Zet ook de verwarming niet lager dan 15 graden, zodat de leidingen niet bevriezen.
  6. Plaats een waterdetector in je kelder. Een kelder is vaak de ‘zwakke plek’ van een woning. Met een detector ben je er op tijd bij als er sprake is van een overstroming.