Is een opstalverzekering verplicht?

Als je een eigen woning hebt, ben je niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Bij het afsluiten van een hypotheek mag de bank je wel verplichten om een opstalverzekering af te sluiten. Met een opstalverzekering verzeker je je huis en alles wat daarin staat en niet verhuisbaar is. Denk hierbij aan het dak, de keuken, centrale verwarming, maar ook het schuurtje in de tuin.

Wees verstandig en sluit een opstalverzekering af

Een bank kan je verplichten om een opstalverzekering af te sluiten, omdat ze graag zeker willen weten dat je je hypotheek nog kan terugbetalen als je huis bijvoorbeeld afbrandt. Maar ook als een bank je niet verplicht een opstalverzekering af te sluiten is het verstandig er over na te denken. Je woning en vooral de spullen in je huis hebben nu eenmaal een grote waarde.

Huurwoning en opstalverzekering

Woon je in een huurwoning? Dan hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. De verhuurder van je pand zorgt hiervoor. Wel is het goed om dit altijd even te checken voor de zekerheid.

Appartement en opstalverzekering

Heb je een appartement gekocht? Dan hoef je vaak ook geen opstalverzekering af te sluiten. De Vereniging van Eigenaren waar je automatisch lid van bent, regelt dit. Zij zorgen voor het gehele pand en de gezamenlijke ruimtes.

Is een inboedelverzekering verplicht?

Naast een opstalverzekering heb je ook nog een inboedelverzekering. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar het is wel verstandig om die ook af te sluiten. Daarmee verzeker je je inboedel (meubels, kleding, laptop etc) voor onder andere brand, stormschade of diefstal.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid 
  • Verbond van Verzekeraars 
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.