Opstalverzekering regelen voor een VvE

Independer biedt helaas geen opstalverzekering voor een VvE aan. Een opstalverzekering voor een Vereniging van Eigenaren kun je bij de meeste grote verzekeraars regelen. Bij sommige verzekeraars kan dit direct. Andere verzekeraars werken met tussenpersonen en kun je helaas niet rechtstreeks benaderen. Benader hiervoor een goede tussenpersoon bij jou in de buurt die een vergelijking voor je maakt en je kan adviseren. Er zijn ook bedrijven die allerlei zaken regelen voor VvE’s inclusief verzekeringen. Je kunt dus als VvE ook zo’n bedrijf inschakelen.

Tips voor opstalverzekering VvE

1. Het is belangrijk dat je voor een goede dekking kiest. Er zijn twee soorten: extra uitgebreid en allrisk. Met de extra uitgebreid verzekering ben je verzekerd voor diefstal, brand-, water- en inbraakschades. Met een allriskverzekering ben je ook verzekerd voor deze schades, maar daarnaast ook voor schades die door je eigen schuld zijn ontstaan. In sommige gevallen kom je ook nog de dekking uitgebreid tegen.

2. Daarnaast is het belangrijk te zorgen voor een zogenaamde appartementenclausule op de polis. Die zorgt er voor dat appartementseigenaren niet te dupe worden van een medebewoner dit zich niet aan de regels houdt. Stel één van de bewoners sticht een brand en veroorzaakt daarmee schade bij de bovenburen. Nomaal is opzet altijd uitgesloten van dekking, maar de appartementenclausule zorgt ervoor dat andere bewoners hun schade wel vergoedt krijgen.

3. Badkamers en keukens kunnen nogal in waarde verschillen. Een dekking van € 5000,- is voor de één genoeg maar voor de ander te weinig. Zorg dus voor een goede dekking of geef deze informatie door aan de eigenaren zodat niemand voor verrassingen komt te staan.

4. Denk eraan dat je als eigenaar aansprakelijk bent voor de schade die het gebouw kan veroorzaken. Bijvoorbeeld door een afgewaaide dakpan. Zorg dus ook voor een goede aansprakelijkheidsverzekering.

Dekking niet voldoende?

Soms is de dekking van de opstalverzekering van de VvE niet voldoende voor je woning. Bijvoorbeeld omdat je keuken een stuk duurder is dan wat de opstalverzekering dekt. In zo’n geval kun je dit extra verzekeren. Jij hoeft dan geen opstalverzekering af te sluiten. Je kunt dit namelijk extra meeverzekeren op jouw inboedelverzekering. Onder de naam “eigenarenbelang” is het mogelijk een aanvullende dekking mee te verzekeren als de VvE-verzekering te weinig dekt.

Woon je in een appartement met VvE?

Heb je een huurwoning in een complex met een VvE? Dan hoef je zelf geen opstalverzekering af te sluiten. Die sluit de VvE voor je af. Je moet wel zelf een inboedelverzekering afsluiten. Deze verzekering biedt dekking voor alles in je huis wat je mee zou nemen bij een verhuizing.