Getrouwd of samenwonend

Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan wordt de uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering altijd meegeteld in de erfenis. Er geldt een vrijstelling van het totale erfvermogen. De hoogte van die vrijstelling vind je op de website van de Belastingdienst. De uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering wordt dan meegenomen in dit totaal. 

Blijf je onder dit bedrag? Dan hoeft er geen belasting te worden betaald. Kom je wel boven het bedrag van de vrijstelling uit, dan betaal je erfbelasting voor het deel daarboven.

Woon je samen of ben je getrouwd onder huwelijkse voorwaarden? Dan kun je regelen dat de uitkering bij overlijden van je partner niet meegeteld wordt in het erfvermogen. Zorg dan wel dat degene voor wie het geld bij overlijden bestemd is als verzekeringnemer op de polis staat. Dit wordt ook wel premiesplitsing genoemd. Voor de Belastingdienst geldt de verzekeringnemer dan ook als premiebetaler, waardoor de uitkering niet als erfenis wordt behandeld.

Independer regelt het voor je

Sluit je een overlijdensrisicoverzekering af bij Independer? Dan zorgen wij ervoor dat je dit belastingtechnisch gezien zo voordelig mogelijk doet. We stellen online een aantal vragen en een van onze medewerkers controleert elke aanvraag apart.