Wat zijn chronische longziekten?

In Nederland waren er op 1 januari 2019 1,2 miljoen mensen met een chronische longziekte. De meest voorkomende chronische longziekten zijn astma en COPD

COPD staat voor chronische bronchitis en longemfyseem. Het is een vernauwing van de luchtwegen en/of aantasting van het elastische longweefsel. Klachten zijn bijvoorbeeld chronisch hoesten en kortademigheid. 


Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Die ontsteking gaat samen met een vernauwing en prikkelbare luchtwegen. De klachten zijn onder andere hoesten en benauwdheid. Perioden met klachten worden afgewisseld met perioden zonder klachten.

ORV afsluiten met een chronische longziekte

Het afsluiten van een ORV met een chronische longziekte kan wel eens lastig zijn. De verzekeraar kijkt naar de levensverwachting en maakt op basis daarvan een afweging van de premie. Die kan wel eens fors hoger zijn dan je had verwacht.

Speciale service Independer 

Independer heeft een speciale service ontwikkeld. Wij vinden het namelijk belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich kunnen verzekeren. Heb jij of je partner een chronische longziekte? Dan kan je bij Independer gewoon een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Rekent de verzekeraar een veel hogere premie dan verwacht? Dan helpen we je met een second opinion. Ook kunnen we bij een andere verzekeraar een aanvraag doen. Daarna kan je de verzekering kiezen die het beste bij je past. Goed om te weten: deze extra service is gratis.

Wordt je premie verhoogd?

Ontvang je een bericht van de verzekeraar dat de premie verhoogd wordt en is de verzekering daardoor onbetaalbaar geworden? Maak dan gebruik van onze kosteloze second opinion. Onze experts denken graag met je mee en zien bijna dagelijks dergelijke dossiers. Vaak kunnen ze goed voor je inschatten of de premieverhoging marktconform is. Je kan besluiten om dezelfde aanvraag ook aan een andere verzekeraar voor te leggen. Krijg je een soortgelijke verhoging? Dan weet je dat je goed zit. Is de premie bij die verzekeraar lager? Dan kan je daar direct van profiteren.

Wordt je aanvraag niet geaccepteerd?

Het is natuurlijk vervelend als je aanvraag niet wordt geaccepteerd. Independer helpt dan graag. Bij een afwijzing dienen we gratis een tweede aanvraag in bij een andere verzekeraar. Daarmee vergroten we de kans dat je een verzekering kan afsluiten. Zonder dat je hiervoor extra kosten betaalt.