Wat is de en-bloc clausule?

Als de verzekeraar in zijn polisvoorwaarden een en-bloc clausule heeft staan, mogen zij in de toekomst de premie verhogen of polisvoorwaarden aanpassen. De verzekeraar mag dit niet voor één verzekering doen maar moet dit direct voor een hele groep verzekeringen uitvoeren.

Welke rechten heb je?

Als de en-bloc clausule wordt toegepast dan is de verzekeraar verplicht om jou hierover in te lichten. Jij hebt als klant dan het recht om de gewijzigde verzekering te accepteren of om binnen 30 dagen aan te geven dat je de verzekering wilt beëindigen. De overlijdensrisicoverzekering kan niet meer op basis van de oude premie en voorwaarden blijven doorlopen. 

Welke verzekeraars hebben deze clausule?

Een paar jaar geleden had zeker de helft van de verzekeraars een en-bloc clausule in de voorwaarden opgenomen. Independer is altijd fel tegenstander geweest. Verzekeraars met de en-bloc clausule worden in onze vergelijking dan ook negatief beoordeeld. Veel verzekeraars hebben hun voorwaarden inmiddels aangepast. Alleen Dela en Klaverblad hebben de clausule nog in de voorwaarden staan.

Overstappen bij en-bloc clausule

Als de verzekeraar de premie verhoogt dan heb je het recht om over te stappen naar een andere verzekeraar. Maar zeg nooit de oude overlijdensrisicoverzekering op voordat je bij de nieuwe verzekeraar bent geaccepteerd. Want je moet voorkomen dat je helemaal geen dekking meer hebt.

Geld besparen door overlijdensrisicoverzekeringen te vergelijken

Ook als er geen en-bloc wordt toegepast kan het verstandig zijn om een vergelijking te maken. De premies van overlijdensrisicoverzekeringen zijn de afgelopen jaren fors gedaald. De kans is heel groot dat je door overstappen maandelijks een lagere premie voor je overlijdensrisicoverzekering kunt betalen.