Overlijdensrisicoverzekering vaak verplicht

Sluit je een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan was je altijd verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als de hypotheek meer dan 80% van de waarde van je woning bedraagt. Vanaf 2018 geldt deze regel niet meer.

Bij andere hypotheken verschilt het per hypotheekverstrekker. Het is belangrijk om dit altijd checken. Om te voorkomen dat dat je nabestaanden op moeten draaien voor je hypotheekschuld is het altijd verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Ook als dit niet verplicht is.

Uitkering overlijdensrisicoverzekering aan hypotheekverstrekker

Als je verplicht bent een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten voor je hypotheek, dan wordt de deze verzekering verpand aan de hypotheekverstrekker. Verpanding houdt in dat als je komt te overlijden, het geld direct naar de hypotheekverstrekker wordt overgemaakt. Is het verzekerde bedrag hoger dan de restschuld van je hypotheek? Dan gaat het overgebleven geld naar de begunstigde. Wie dat moet zijn geef je op bij het afsluiten van je overlijdensrisicoverzekering.   

Overlijdensrisicoverzekering los van je hypotheek afsluiten: goedkoper

Vaak biedt de hypotheekverstrekker al een overlijdensrisicoverzekering aan bij het afsluiten van je hypotheek. Dit is natuurlijk heel gemakkelijk, maar meestal niet de goedkoopste optie. Daarom is het goed om te weten dat het altijd mogelijk is een losse overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij een andere aanbieder. Check dan wel even bij je hypotheekverstrekker welke eisen er worden gesteld aan je overlijdensrisicoverzekering.

Independer kijkt altijd verder

Sluit je een hypotheek af bij Independer? Dan kijken we verder dan de overlijdensrisicoverzekering die je hypotheekverstrekker aanbiedt. We gaan voor je op zoek naar de beste overlijdensrisicoverzekering voor de goedkoopste prijs.

Daarnaast helpen we je met alle voorwaarden en eisen die de hypotheekverstrekker kan hebben.

Overstappen overlijdensrisicoverzekering

Je kunt gemakkelijk overstappen van overlijdensrisicoverzekering. Goed om te weten: soms zijn hier kosten aan verbonden. Betaal je je huidige overlijdensrisicoverzekering per maand? Dan kun je deze ook per maand opzeggen. Betaal je per jaar? Dan kun je alleen per jaar opzeggen. Als je overlijdensrisicoverzekering verpand is aan je hypotheekverstrekker is het verstandig om eerst toestemming te vragen aan je hypotheekverstrekker voordat je overstapt.

Hypotheek + overlijdensrisicoverzekering via Independer

Bij Independer kun je een hypotheek regelen zonder advies (execution only) en met advies. Voor execution only zijn de afsluitkosten vanaf € 895,-. Met advies is dit vanaf € 2250,-. Als je daar ook een overlijdensrisicoverzekering bij afsluit, betaal je daar 195 euro voor. Sluit je geen hypotheek af bij Independer maar alleen een losse overlijdensrisicoverzekering? Ook dan betaal je 195 euro afsluitkosten.