Waarom je overlijdensrisicoverzekering oversluiten?

Veel mensen zijn gewend om elk jaar over te stappen van energieleverancier, autoverzekering of zorgverzekering. Dit doe je vooral omdat je daarmee zorgt dat je verzekering goed bij je situatie past en je kunt besparen op je vaste lasten. 

Heb jij een tijd geleden een overlijdensrisicoverzekering afgesloten? Dan is de kans groot dat je kunt besparen. De premies zijn de afgelopen tien jaar namelijk met zo'n 42 procent gedaald. Door een vergelijking te maken zie je gelijk wat je kunt besparen. 

Wat moet je doen om je overlijdensrisicoverzekering over te sluiten?

Om je overlijdensrisicoverzekering over te sluiten, is het belangrijk dat je eerst een nieuwe verzekering aanvraagt. Dat kun je doen op onze website. Vul bij het maken van de vergelijking je gegevens in, houd het verzekerde bedrag en de einddatum gelijk aan de polis die je nu hebt. Je ziet dan gelijk wat je voor dezelfde dekking nu zal gaan betalen. 

Heb je de keuze gemaakt voor de verzekeraar? Dan dien je de aanvraag bij ons in. Independer stuurt je aanvraag door naar de verzekeraar. Die beoordeelt de aanvraag. Meestal moet je een aantal vragen over je gezondheid beantwoorden. Dat kan gewoon digitaal. De verzekeraar maakt vervolgens de polis. Blijkt uit de antwoorden dat de kans op overlijden groter is dan verwacht? Dan krijg je een nieuw voorstel met een hogere premie. 

Ben je geaccepteerd door de nieuwe verzekeraar? Zeg dan je oude overlijdensrisicoverzekering op. Hiervoor kun je onze opzegbrief gebruiken. Soms kun je dit ook gewoon online regelen via de website van je oude verzekeraar. 

Wanneer zeg je je oude overlijdensrisicoverzekering op?

Wil je een andere overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Zeg je oude overlijdensrisicoverzekering pas op als je geaccepteerd bent door de nieuwe verzekeraar. Dan loop je niet het risico onverzekerd te raken.

Verpande overlijdensrisicoverzekering en oversluiten

Bij het afsluiten van je hypotheek kan de hypotheekverstrekker een overlijdensrisicoverzekering verplichten. Overigens komt dit vrijwel niet meer voor, zeker niet bij een hypotheek met NHG. In het verleden kan dit wel een vereiste zijn geweest. 

Is je overlijdensrisico gekoppeld aan je hypotheek? Dan wordt dit ook wel 'verpand' genoemd. 

Verpanding wil zeggen dat bij het overlijden van de verzekerde persoon de uitkering in eerste instantie naar de hypotheekverstrekker gaat en direct als aflossing op de hypotheek wordt ingezet. Bij een niet verpande overlijdensrisicoverzekering krijgt de nabestaande het geld en kan zelf beslissen wat daarmee wordt gedaan. 

Is je overlijdensrisicoverzekering verpand en wil je je verzekering oversluiten? Dan is het verstandig om eerst bij je hypotheekverstrekker na te vragen of je de verpanding kunt beëindigen. Mag dat niet? Dan kun je je verzekering misschien wel oversluiten. Het kan zijn dat er dan wel kosten aan verbonden zijn. Kijk in dat geval of de besparing bij overstappen wel voldoende is om die kosten eruit te halen.