Adreswijziging doorgeven

Het is bij elke verzekeraar belangrijk je adreswijziging door te geven. Als je dit niet doet, kan de verzekeraar je geen post sturen. Ook als je hebt aangegeven dat je graag alle communicatie via de mail ontvangt, moet je verzekeraar je postadres weten. Stel dat er een keer een incasso niet goed gaat. Dan stuurt de verzekeraar je altijd eerst een herinneringsbrief. Als deze naar je oude adres wordt gestuurd, ontvang je de brief niet. Je weet dus niet dat er een betaling niet gelukt is. Als dit zo blijft, kan de verzekering zelfs beëindigd worden in verband met wanbetaling. Dit kan grote gevolgen hebben. 

Als iemand komt te overlijden terwijl de verzekering is beëindigd vanwege wanbetaling, keert de verzekeraar niets uit. Hierdoor kunnen de nabestaanden blijven zitten met een schuld of moeten ze zelfs de woning verlaten.

Premie verandert niet na verhuizing

Bij overlijdensrisicoverzekeringen is het adres niet van belang voor hoogte van de premie. Je blijft dus na een verhuizing dezelfde premie betalen. Er is één uitzondering: Finvita. De premie van de overlijdensrisicoverzekering van deze verzekeraar is wel afhankelijk van je postcode. Het is bij deze verzekeraar dus extra belangrijk je nieuwe adres door te geven.

Hoe geef je adreswijziging door?

Heb je je overlijdensrisicoverzekering via Independer afgesloten? Stuur dan een mail naar: risicoverzekering@independer.nl. Wij geven je adreswijziging dan door aan de verzekeraar. Ben je niet verzekerd via Independer? Stuur dan een mailtje naar je verzekeraar.

Ben ik nog wel goed verzekerd?

Als je gaat verhuizen is het goed om naar je overlijdensrisicoverzekering te kijken. Misschien is je financiële situatie veranderd, ga je meer huur betalen of is er in je gezinssituatie wat veranderd. Door dit soort veranderingen kan het zo zijn dat je verzekerd bedrag niet meer voldoende is, of de looptijd van je overlijdensrisicoverzekering niet meer klopt.

Verpand aan hypotheek

Veel overlijdensrisicoverzekeringen zijn verpand. Dit betekent dat ze gekoppeld zijn aan een hypotheek. Bij overlijden heeft de bank het eerst recht op het geld. 

Op het moment dat je je eigen huis verkoopt en nieuw huis gaat kopen, verandert er waarschijnlijk iets aan je hypotheek. Goed om dan ook naar je overlijdensrisicoverzekering te kijken. De verpanding zal van de polis af moeten. Vervolgens heb je de keuze of je de verzekering wilt aanhouden of dat je deze beëindigt. Je kunt de verzekering ook gebruiken voor je nieuwe hypotheek.

5 meest gestelde vragen over verhuizen en je overlijdensrisicoverzekering

1. Kan mijn overlijdensrisicoverzekering stopgezet worden tijdens de looptijd?

Je kunt je overlijdensrisicoverzekering altijd tijdens de looptijd stopzetten. Geef de opzegging altijd schriftelijk door en houd rekening met de opzegtermijn. Wat de opzegtermijn van je overlijdensrisicoverzekering is, zie je in de polisvoorwaarden. Meestal is het één of twee maanden.

2. Welke eisen worden er gesteld aan het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering?

Als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, kijkt de verzekeraar naar twee dingen: ben je gezond? En wat is je leeftijd? Je kunt de verzekering alleen aanvragen als je ouder bent dan 18 en (vaak) jonger dan 60. Bij het afsluiten moet je een gezondheidsverklaring invullen. Hiermee bepaalt de verzekeraar of je de verzekering kunt aanvragen.

3. Kan ik geweigerd worden voor een overlijdensrisicoverzekering? 

De overlijdensrisicoverzekeraar mag je aanvraag weigeren als je ziek bent of aan een aandoening lijdt. Ook als je een gevaarlijke hobby of een gevaarlijk beroep hebt, mag de verzekeraar je aanvraag weigeren. Denk bij een gevaarlijke hobby aan duiken of parachutespringen. Gevaarlijke beroepen zijn bijvoorbeeld militair of piloot.

4. Waar is de premie van een overlijdensrisicoverzekering van afhankelijk? 

De premie is afhankelijk van de volgende zaken:

  • De leeftijd van de verzekerde
  • Het bedrag dat wordt verzekerd 
  • Hoe lang de verzekering loopt 
  • Welke vorm van overlijdensrisicoverzekering je afsluit 
  • Of je rookt 
  • Je algehele gezondheid
  • In het geval van Finvita: je adres

5. Hoe hoog is de uitkering die ik nodig heb?

De hoogte van de uitkering hangt af van je persoonlijke situatie. Maak bij deze beslissing altijd een inschatting van je huidige uitgaven.
  • Wat zijn de vaste lasten voor bijvoorbeeld huur, aflossen van de hypotheek, leningen, energie of waterrekeningen, verzekeringen, studieschuld, je auto of abonnementen? 
  • Hoe hoog zijn de variabele lasten? Denk hierbij bijvoorbeeld aan huishoudelijke uitgaven, kleding en reizen.
  • Welke bedragen zijn nodig voor vakantie, onderhoud en belastingen?

Nog ergens hulp bij nodig?

Je vindt je antwoord op de klantenservice pagina. We staan voor je klaar.

Klantenservice