Overlijdensdekking schrappen

Uit een fors deel van alle beleggingshypotheken zou de overlijdensdekking volledig geschrapt kunnen worden. De hypotheekverstrekkers/banken vereisen over het algemeen alleen een overlijdensdekking indien de overgebleven hypotheeklening (minus de opgebouwde waarde in de beleggingspolis) meer is dan 75% van de executiewaarde van de woning. Vanwege de gestegen huizenprijzen sinds de aankoop van veel van dit soort verzekeringen, valt een groot deel van deze constructies inmiddels buiten deze eis van de banken. De beleggingpolissen worden daar echter achteraf nooit op aangepast en deze consumenten betalen in veel gevallen hoge premies voor een niet verplichte overlijdensdekking.

Overlijdensrisicoverzekering los afsluiten

Independer schat in dat er ook een grote groep verzekerden is waarvoor het weliswaar verplicht is dat de overlijdensdekking voor hun hypotheek gehandhaafd blijft, maar die desondanks heel veel geld kunnen besparen. Dit kan als zij de ingebouwde overlijdensrisicoverzekering uit de kapitaalverzekering (laten) halen, en apart een voordelige overlijdensrisicoverzekering sluiten. In 5 specifieke gevallen die in detail werden bekeken kon er gemiddeld 25.000 euro over de rest van de looptijd worden bespaard indien de overlijdensrisicoverzekering nu los bij de voordeligste aanbieder zou worden gesloten. Een belangrijke reden waarom de besparing in veel gevallen zo groot is, is dat de premies voor de ingebouwde overlijdensrisicoverzekering jaarlijks flink kunnen stijgen om de tegenvallende beleggingsresultaten in de polis op te vangen.

Ook bij de eerste groep consumenten, voor wie de overlijdensdekking feitelijk niet (meer) verplicht is vanuit de hypotheekverstrekker, zullen besparingen in dezelfde orde van grootte mogelijk zijn, indien zij besluiten toch een losse overlijdensrisicoverzekering af te sluiten nadat ze de premie uit hun beleggingspolis hebben verwijderd. Veel mensen stellen het op prijs om toch een overlijdensrisicoverzekering te sluiten om de financiƫle zekerheid van hun nabestaanden te waarborgen.

De hoge premies voor overlijdensrisicoverzekeringen voor jouw persoonlijke situatie kun je opzoeken op de (verplichte) jaarlijkse overzichten van de beleggingsverzekeringen die de verzekeraars sinds 2007 sturen. Vraag eventueel meer informatie over de toekomstige premies op bij je tussenpersoon of verzekeraar. Bekijk hoeveel je kunt besparen op je overlijdensrisicoverzekering