Rechtsbijstandverzekering: wat betekent de term franchise?

Bij een rechtsbijstandverzekering kom je de term ‘franchise’ tegen. Dit spreek je op zijn Frans uit en heeft een heel andere betekenis dan het Engelse woord franchise. Wij leggen je uit wat franchise bij een rechtsbijstandverzekering betekent en of het belangrijk is.

Rechtsbijstandverzekering vergelijken

Franchise is een drempelbedrag

Een franchise is eigenlijk niets anders dan een drempelbedrag. Je rechtsbijstandverzekeraar helpt je vanaf een bepaald bedrag. Ligt de schade onder dat bepaalde bedrag, de franchise dus, kun je geen beroep doen op je rechtsbijstandverzekering. Je verzekeraar helpt je dan dus niet. Ligt de schade wel boven de franchise, komt de verzekeraar wel in actie.

Een voorbeeld uit de praktijk

Je hebt een rechtsbijstandverzekering afgesloten met een franchise van 200 euro. Je hebt een boek gekocht voor 50 euro, waar een conflict over ontstaat. Met de winkel kun je het conflict niet oplossen, waardoor je je rechtsbijstandverzekeraar inschakelt. Het bedrag ligt echter onder de franchise van 200 euro. Daarom kun je geen gebruikmaken van je rechtsbijstandverzekering. Heb je een televisie gekocht van 800 euro? Dan kun je bij een conflict wel je rechtsbijstandverzekeraar inschakelen, omdat dit bedrag wel boven de franchise van 200 euro ligt.

Waarom de franchise?

Bij kleine conflicten die om kleine bedragen gaan, zijn de kosten om het conflict op te lossen vaak hoger dan het bedrag waar het om gaat. In dat geval loont het voor de juristen niet om het conflict op te lossen. De meeste rechtsbijstandverzekeringen hebben een franchise tussen de 100 en 275 euro.

Rechtsbijstandverzekering vergelijken

Postcode
Geboortedatum
Woonsituatie
Gezinssamenstelling

Gezinssamenstelling

Een rechtsbijstandverzekering sluit je af voor alle leden van je gezin. Je gezinssamenstelling heeft invloed op de premie.

Om je beter van dienst te zijn maakt Independer gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.