Franchise is een drempelbedrag

Een franchise is eigenlijk niets anders dan een drempelbedrag. Je rechtsbijstandverzekeraar helpt je vanaf een bepaald bedrag. Ligt de schade onder dat bedrag, de franchise dus, kun je geen beroep doen op je rechtsbijstandverzekering. Je verzekeraar helpt je dan dus niet. Ligt de schade boven de franchise dan komt je verzekeraar wel in actie.

Praktijkvoorbeeld

Je hebt een rechtsbijstandverzekering afgesloten met een franchise van 200 euro. Je hebt een boek gekocht voor 50 euro, waar een conflict over ontstaat. Met de winkel kun je het conflict niet oplossen, waardoor je je rechtsbijstandverzekeraar inschakelt. Maar het bedrag ligt onder de franchise van 200 euro. Daarom kun je geen gebruikmaken van je rechtsbijstandverzekering. 

Heb je een televisie gekocht van 800 euro? Dan kun je bij een conflict wel je rechtsbijstandverzekeraar inschakelen. Dit bedrag ligt namelijk boven de franchise van 200 euro.

Waarom de franchise?

Bij kleine conflicten die om kleine bedragen gaan, zijn de kosten om het conflict op te lossen vaak hoger dan het bedrag waar het om gaat. In dat geval loont het voor de juristen niet om het conflict op te lossen. De meeste rechtsbijstandverzekeringen hebben een franchise tussen de 100 en 275 euro.