Wat is een annuleringsverzekering?

Met een annuleringsverzekering krijg je kosten terug die je al gemaakt hebt als (een deel van) je reis niet door kan gaan. Bijvoorbeeld vanwege een sterfgeval, ontslag of echtscheiding. 

Het moet gaan om een situatie die je bij het afsluiten van de annuleringsverzekering nog niet zag aankomen. Anders vergoedt de verzekeraar de gemaakte kosten waarschijnlijk niet.  

Wat is verzekerd met een annuleringsverzekering?

In de polisvoorwaarden van je annuleringsverzekering staat om welke redenen je een reis mag annuleren. Deze kunnen verschillen per verzekeraar, maar meestal vallen hier de volgende redenen onder:

 • overlijden of ernstige ziekte van jezelf of een naast familielid (1e en 2e graads familieleden)
 • medisch noodzakelijke ingreep die jij, jouw partner of kind moet ondergaan
 • overlijden of ernstig ziek worden van de persoon bij wie je zou verblijven
 • complicaties bij een zwangerschap
 • echtscheiding
 • onverwachts een huurwoning krijgen aangeboden
 • ernstige schade aan je huis of bedrijf
 • onvrijwillige werkloosheid na een vast dienstverband
 • aangaan van een nieuw dienstverband na werkloosheid
 • onverwacht niet krijgen van een noodzakelijk visum
 • diefstal of uitval van het voertuig waarmee je op reis zou gaan (binnen 30 dagen voor vertrek)
 • onverwachts een herexamen in je eindexamenjaar
 • ernstige beschadiging van het vakantieverblijf
 • een reisgenoot annuleert jullie vakantie​

Kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering?

Een kortlopende annuleringsverzekering geldt voor één vakantie, een doorlopende geldt voor het hele jaar. Ga je meerdere keren per jaar op vakantie? Dan is een doorlopende annuleringsverzekering vrijwel altijd voordeliger.

Wat zijn de kosten van een annuleringsverzekering?

Wat de kosten zijn van een annuleringsverzekering, hangt af van wat je vakantie kost. Bij een kortlopende annuleringsverzekering zijn de kosten altijd een bepaald percentage van de reissom. Dat is meestal 5,5%. Als je een vakantie boekt van 750 euro, dan kost je annuleringsverzekering € 41,25. Hoe duurder je vakantie, hoe meer de annuleringsverzekering dus kost.

Ga je vaker per jaar op vakantie? Dan is een doorlopende annuleringsverzekering voordeliger. Daarbij speelt de hoogte van de reissom(men) geen rol.

De kosten van een annuleringsverzekering hangen ook van de dekking af. Als je voor een allriskdekking kiest, betaal je meer premie.

Een kortlopende annuleringsverzekering sluit je vaak tegelijk met een kortlopende reisverzekering. Deze geldt dan voor één vakantie. Je geeft van tevoren op hoe lang je weggaat en hoe duur je reis is. Sluit de annuleringsverzekering altijd binnen 7 dagen na het boeken van je reis af. Als je dit later doet, heb je namelijk geen dekking voor de geboekte reis. 

> lees meer over een kortlopende annuleringsverzekering.

Ga je meerdere keren per jaar op vakantie of een weekendje weg? Dan is een doorlopende annuleringsverzekering een goede keuze. Je sluit deze namelijk voor een heel jaar af. Elke reis die je binnen dat jaar maakt valt onder je annuleringsverzekering, zelfs als je in Nederland blijft. Er moet wel minimaal één overnachting bij zitten. 

> lees meer over een doorlopende annuleringsverzekering.

Schade melden

Moet je je reis annuleren of moet je eerder terug naar huis? Dat is natuurlijk erg vervelend. Gelukkig vergoedt je annuleringsverzekering vaak de kosten. Om je schade vergoed te krijgen via deze verzekering moet je een schadeformulier invullen. Loopt je annuleringsverzekering via Independer? Meld de schade dan online.

Ben je al op vakantie en moet je eerder terug naar huis? Neem dan contact op met de alarmcentrale van je reisverzekeraar. Zij zullen je ook helpen met de terugreis.

Annuleringsverzekering toevoegen aan reisverzekering

Heb je al een doorlopende reisverzekering en wil je hier een annuleringsverzekering aan toevoegen? Er zijn reisverzekeringen die dan alsnog je al geboekte reis ook vergoeden. Zelfs als het langer dan 7 dagen geleden is dat je de reis hebt geboekt. Wil je een annuleringsverzekering toevoegen aan je bestaande reisverzekering? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Annuleringsverzekering en huisdieren

Je moet er natuurlijk niet aan denken dat je geliefde huisdier vlak voor vertrek overlijdt. Maar mocht dit onverhoopt gebeuren, kun je met veel annuleringsverzekeringen wel je vakantie annuleren. Ook zijn er reisverzekeringen die een vergoeding bieden voor medische hulp aan je huisdier. Bekijk een overzicht op deze pagina.

Extra voorwaarden annuleringsverzekering bij specifieke situaties

In sommige situaties zijn er aanvullende voorwaarden voordat je je annuleringsverzekering kunt inschakelen.

Ontslag in sommige gevallen geldige reden

Bij sommige annuleringsverzekeringen is ontslag een geldige reden om je vakantie te annuleren. Het moet wel gaan om werkeloosheid als gevolg van een onvrijwillig ontslag. Bij sommige verzekeraars valt het ontslag van een tijdelijke baan ook onder de dekking. Controleer goed wat er in je polisvoorwaarden staat.


Annuleren door nieuwe baan? Vaak aanvullende voorwaarden

Ook het krijgen van een nieuwe baan kan een reden zijn om je reis te moeten annuleren. Hierbij stellen reisverzekeraars vaak wel aanvullende voorwaarden. Bijvoorbeeld dat het nieuwe arbeidscontract voor minimaal zes maanden of een jaar moet zijn of dat je werkloos was en daarvoor een uitkering kreeg.

Ben je werkloos en krijg je een tijdelijke baan aangeboden? Dan stellen reisverzekeraars meestal de voorwaarde dat het om een baan gaat van minimaal 20 uur en voor langer dan 6 of 12 maanden. Het verschilt per verzekeraar bij welke redenen je wel en geen gebruik kunt maken van je annuleringsverzekering. Check voor de exacte regels altijd even je polisvoorwaarden of neem contact op met je reisverzekeraar.

Heb je een vakantie geboekt maar is in de tussentijd je vakantieverblijf ernstig beschadigd geraakt? Dan heb je mogelijk geen vakantieverblijf meer en kan de vakantie misschien niet doorgaan. Je annuleringsverzekering vergoedt in de meeste gevallen de gemaakte kosten.Extra voorwaarden annuleringsverzekering bij beschadiging vakantieverblijf

Is de vakantiewoning niet meer bewoonbaar? Dan vergoedt je annuleringsverzekering de gemaakte kosten. De schade moet wel ontstaat zijn door een gebeurtenis als brand, explosie, storm en blikseminslag. Kijk goed in de polisvoorwaarden want er zijn ook verzekeraars die andere voorwaarden kennen.

Is de eigenaar van je geboekte vakantiehuisje ernstig ziek geworden of overleden? Bij alle reisverzekeraars kun je je vakantie annuleren als het verblijf hierdoor niet meer beschikbaar is. Controleer wel goed de voorwaarden van je eigen annuleringsverzekering. 


Kun je niet op vakantie vanwege een beschadigd voertuig, bijvoorbeeld een kapotte auto? Dan valt dat meestal onder de dekking van je annuleringsverzekering. Wel geldt er een aantal voorwaarden.


Voorwaarden voor annulering door beschadigd voertuig

Om een beroep te kunnen doen op je annuleringsverzekering, geldt vaak als voorwaarde dat de schade veroorzaakt moet zijn door iets van buitenaf. Bijvoorbeeld een aanrijding. Dit moet binnen 30 dagen voor vertrek hebben plaatsgevonden. Is er een onderdeel aan de auto vanzelf kapot gegaan, bijvoorbeeld door slijtage, dan is dat geen reden voor annulering.

Is het niet gelukt om een noodzakelijk visum te krijgen voor je vakantieadres? Dan vergoedt je annuleringsverzekering in veel gevallen de kosten voor het annuleren van de reis.


Ontbreken visum mag niet door eigen schuld komen

Bij bijna alle verzekeraars kun je annuleren met als reden dat je onverwachts geen visum kunt krijgen voor je vakantiebestemming. Het moet wel buiten je schuld om zijn dat je dit noodzakelijke visum niet op tijd krijgt. Dit geldt ook bij inentingen. Als je om medische redenen een verplichte inenting niet kunt krijgen, valt dit ook bij bijna alle verzekeraars gewoon onder de dekking.

Zijn je reisdocumenten gestolen? Dan kun je mogelijk niet meer op vakantie. Dit valt ook niet zomaar onder de dekking van je annuleringsverzekering.

Als je reisdocumenten gestolen zijn, moet je proberen om op de dag van vertrek een tijdelijk document te krijgen. Maar dat lukt niet altijd. Helaas is dat niet bij elke reisverzekeraar een geldige reden om van je annuleringsverzekering gebruik te maken. Check dus goed je polisvoorwaarden om te zien waar jij precies recht op hebt.

Op je vakantiebestemming kan iets gebeuren waardoor de overheid een negatief reisadvies geeft. Bijvoorbeeld een aanslag of grote natuurramp. De reisadviezen zijn verdeeld in kleuren: groen (geen veiligheidsrisico's), geel (veiligheidsrisico's), oranje (alleen noodzakelijke reizen) en rood (niet reizen).

Een negatief reisadvies is geen geldige reden om van je annuleringsverzekering gebruik te maken. Dit advies is namelijk niet bindend, je bent altijd vrij om alsnog naar je vakantiebestemming te gaan. De verantwoordelijkheid ligt dus bij jezelf.

Moet je vlak voordat je op vakantie zou gaan onverwachts geopereerd worden? Of onderga je een donortransplantatie? Dan kun je in sommige gevallen de kosten vergoed krijgen van je annuleringsverzekering. De operatie moet niet op een ander moment te plannen zijn. Kijk altijd goed wat er in je polisvoorwaarden staat.


Onvoorziene medische ingreep

Een onvoorziene medische ingreep is voor iedere reisverzekeraar een geldige reden om je annuleringsverzekering in te schakelen. Het moet wel om een ingreep gaan die echt op dat moment noodzakelijk is en je niet uit kunt stellen tot na de vakantie.


Medische ingreep na wachtlijst

Voor een medische ingreep na een wachtlijst zijn de regels wat strenger. Ongeveer de helft van de verzekeraars vindt dit een geldige reden om je vakantie te annuleren. 


Donortransplantatie

Een donortransplantie is voor ongeveer driekwart van de reisverzekeraars een geldige reden. Vraag het voor de zekerheid bij je verzekeraar na of controleer wat er in de polisvoorwaarden staat.

Is vlak voor je vakantie je relatie stuk gelopen of ga je scheiden? Dan vinden reisverzekeraars dat niet altijd een geldige reden om de reis te annuleren. En als dat wel kan, zitten daar meestal nog voorwaarden aan. Kijk goed wat er in je polisvoorwaarden staat.


Samenlevingscontract/echtscheiding

Gaat het om een echtscheiding of ga je uit elkaar terwijl je al een samenlevingscontract hebt? Dan is dit voor reisverzekeraars meestal een geldige reden om je vakantie te annuleren en je geld terug te krijgen.


Geen samenlevingscontract

Ga je uit elkaar terwijl je geen samenlevingscontract had of nog niet was getrouwd? Dan verschilt het per reisverzekeraar of je de kosten vergoed krijgt. Vraag dit bij je verzekeraar na of controleer wat in de polisvoorwaarden staat.   

Laatste nieuws over annuleringsverzekeringen

Herfstvakantie: hier moet je aan denken Het weer wordt guurder, de truien verschijnen uit de kast, je voetstappen kraken op een ondergrond van gevallen bladeren. Het is herfst! Dat betekent kouder weer, maar ook: herfstvakantie. Een tijd van vrijheid en gezelligheid. Ga je weg? Vergeet dan... lees meer
Pech gehad op vakantie? Hier heb je recht op Na een warme zomer beginnen de scholen weer en keren werknemers terug van vakantie. Lang niet voor iedereen was een zorgeloze reis weggelegd. Honderdduizenden auto’s kregen panne, koffers bleven achter op luchthavens, campings werden ontruimd door bosbranden en vakantiegangers werden... lees meer
Spullen in caravan niet altijd verzekerd Vertrek je vroeg met de caravan om de drukte op weg te omzeilen? Dan is het handig om de caravan een dag van tevoren alvast in te pakken. Misschien gaat je laptop mee om nog een laatste werkmail te sturen.... lees meer
Lees alle artikelen over reisverzekeringen

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • RIVM
 • Rijksoverheid
 • GGD
 • ANWB

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van reisverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De reisverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder Website van het jaar en de Shopping Award.