Wat is een annuleringsverzekering?

Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten die je al gemaakt hebt als (een deel van) je reis niet door kan gaan. Bijvoorbeeld vanwege een sterfgeval, ontslag of echtscheiding. 

Het moet gaan om een situatie die je bij het afsluiten van de annuleringsverzekering nog niet zag aankomen. Anders vergoedt de verzekeraar de gemaakte kosten waarschijnlijk niet.  

Dekking annuleringsverzekering

Je annuleringsverzekering biedt vergoeding bij de volgende gebeurtenissen:

  • overlijden of ernstige ziekte van jezelf, huisgenoten of 1e en 2e graads familieleden;
  • echtscheiding;
  • zwangerschap;
  • ernstige schade aan je huis of bedrijf;
  • werkloosheid na een vast dienstverband, als gevolg van onvrijwillig ontslag;
  • je krijgt een nieuwe baan nadat je werkloos bent geweest;
  • het onverwacht niet krijgen van een noodzakelijk visum;
  • diefstal of uitval van het voertuig waarmee je op vakantie zou gaan (binnen 30 dagen voor vertrek).​

Je annuleringsverzekering vergoedt alleen de kosten in het geval van een onverwachte gebeurtenis. Wist je bij het boeken al dat er iets aan de hand was of iets ging gebeuren? Dan vergoedt je verzekeraar de kosten helaas niet.

Lees meer over geldige redenen om te annuleren.

Kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering?

Een kortlopende annuleringsverzekering geldt voor één vakantie, een doorlopende geldt voor het hele jaar. Ga je meerdere keren per jaar op vakantie? Dan is een doorlopende annuleringsverzekering vrijwel altijd voordeliger.

Een kortlopende annuleringsverzekering sluit je vaak tegelijk met een kortlopende reisverzekering. Deze geldt dan voor één vakantie. Je geeft van tevoren op hoe lang je weggaat en hoe duur je reis is. Sluit de annuleringsverzekering altijd binnen 7 dagen na het boeken van je reis af. Als je dit later doet, heb je namelijk geen dekking voor de geboekte reis. 

> lees meer over een kortlopende annuleringsverzekering.

Ga je meerdere keren per jaar op vakantie of een weekendje weg? Dan is een doorlopende annuleringsverzekering een goede keuze. Je sluit deze namelijk voor een heel jaar af. Elke reis die je binnen dat jaar maakt valt onder je annuleringsverzekering, zelfs als je in Nederland blijft. Er moet wel minimaal één overnachting bij zitten. 

> lees meer over een doorlopende annuleringsverzekering.

Schade melden

Moet je je reis annuleren of is er sprake van een afbreking van de reis en moet je eerder naar huis? Dat is natuurlijk erg vervelend. Gelukkig vergoedt je annuleringsverzekering vaak de kosten. Om je schade vergoed te krijgen via deze verzekering moet je een schadeformulier invullen. Loopt je annuleringsverzekering via Independer? Download dan het schadeformulier.

Extra voorwaarden annuleringsverzekering

In sommige situaties stelt je reisverzekeraar extra voorwaarden om voor een vergoeding in aanmerking te komen. Dat geldt bijvoorbeeld in de volgende situaties:

Annuleringsverzekering toevoegen aan reisverzekering

Heb je al een doorlopende reisverzekering en wil je hier een annuleringsverzekering aan toevoegen? Er zijn reisverzekeringen die dan alsnog je al geboekte reis ook vergoeden. Zelfs als het langer dan 7 dagen geleden is dat je de reis hebt geboekt. Wil je een annuleringsverzekering toevoegen aan je bestaande reisverzekering? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Annuleringsverzekering en huisdieren

Je moet er natuurlijk niet aan denken dat je geliefde huisdier vlak voor vertrek overlijdt. Maar mocht dit onverhoopt gebeuren, kun je met veel annuleringsverzekeringen wel je vakantie annuleren. Ook zijn er reisverzekeringen die een vergoeding bieden voor medische hulp aan je huisdier. Bekijk een overzicht op deze pagina.

Laatste nieuws over annuleringsverzekeringen

Nieuwe regels coronavirus Oostenrijk: dit zijn de gevolgen voor wintersporters Oostenrijk heeft de inreisregels vanuit Nederland behoorlijk aangescherpt. Een flinke tegenvaller voor een groot deel van de wintersporters, want zo’n 60% viert zijn of haar wintersport in dit land. Vanaf vrijdag 24 december moet je bij aankomst in Oostenrijk tien... lees meer
Vakantie boeken in coronatijd Ga je nog op vakantie tijdens de voorjaarsvakantie? Of gebruik je deze winterdagen om een zomervakantie te boeken? We dromen natuurlijk het liefst over palmbomen en blauwe stranden. Maar door het coronavirus blijft het voorlopig de vraag waar we heen... lees meer
Bas Knopperts bij BNR Nieuwsradio over code oranje Frankrijk en Spanje Sinds gisteren is er voor heel Spanje en delen van Frankrijk code oranje afgegeven. Dat heeft ook gevolgen voor de dekking van je reisverzekering. Bas Knopperts, expert reisverzekeringen bij Independer, was te gast bij BNR Nieuwsradio om dit verder toe... lees meer
Lees alle artikelen over reisverzekeringen