Vakantie annuleren vanwege coronavirus: bekijk vergoeding per reisverzekeraar

*Laatste update: 25-8-2020* 

Wil je op vakantie naar een van de landen die weer open zijn? Sluit dan ook een reisverzekering en annuleringsverzekering af. Mocht er dan een nieuwe uitbraak van het coronavirus komen waardoor je reis niet meer door kan gaan, kan je verzekeraar mogelijk hulp bieden. Hieronder vind je de regels per reisverzekeraar.

Vanwege de coronacrisis gaat de premie van je zorgverzekering in 2021 mogelijk omhoog. Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwe zorgpremies, meld je dan aan voor de Independer Zorgpremie Alert.

Aanmelden Zorgpremie Alert

E-mailadres

Kan mijn reisorganisatie helpen bij annulering vanwege corona?

Heb je je reis via een reisorganisatie geboekt? Neem daar dan contact mee op. Bij veel reisorganisaties kun je de reis omboeken, je geld terugkrijgen of een tegoedbon krijgen om later een nieuwe reis te boeken. Bekijk hier de informatie van een aantal grote reisorganisaties:

Krijg ik mijn geld terug via mijn annuleringsverzekering?

Bij de meeste annuleringsverzekeringen is een negatief reisadvies geen geldige reden om je geld terug te krijgen. Maar er zijn een paar uitzonderingen. 

Helaas valt de uitbraak van het coronavirus niet meer onder een plotselinge gebeurtenis die voor een negatief reisadvies zorgt. Geld terug krijgen via je annuleringsverzekering vanwege het coronavirus, is daarom overal uitgesloten.

Kan ik mijn reisverzekering of annuleringsverzekering opzeggen en de premie terugkrijgen als ik niet meer op reis ga?

Heb je een kortlopende reisverzekering afgesloten voor de vakantie die nu niet meer doorgaat? Dan kun je die opzeggen en krijg je je premie terug. Een doorlopende reisverzekering geldt voor het hele jaar en die kun je niet altijd meteen stopzetten. Want die is niet afgesloten voor één specifieke reis. 

Een annuleringsverzekering (kortlopend of doorlopend) kun je ook niet opzeggen. Want deze gaat namelijk meteen in nadat je hem hebt afgesloten. 

ABN Amro

Het coronavirus is geen geldige reden om te annuleren. Je kunt het beste contact opnemen met je reisorganisatie. Ook het eerder afbreken van je reis wordt niet vergoed.

Lees meer op de website van ABN Amro.

Aegon

Heb je je annuleringsverzekering van Aegon afgesloten vanaf 14 maart? Dan worden de annuleringskosten niet vergoed. Neem contact op met je reisorganisatie om de mogelijkheden te bespreken. 

Heb je voor 14 maart een annuleringsverzekering afgesloten met een allriskdekking? Dan worden de kosten wel vergoed. Je moet de reis dan ook hebben geboekt voor 14 maart. 

De aanvullende annuleringsdekking van de Basis Doorlopende Reisverzekering biedt geen dekking.

Ben je al in een land waar code rood of oranje is afgegeven en kun je niet op de geplande datum terug naar Nederland? Bijvoorbeeld omdat vluchten zijn geannuleerd? Dan vergoedt Aegon de kosten als je een annuleringsdekking hebt. Zowel bij de basis- als de allriskdekking van de doorlopende reisverzekering. Belangrijk is wel dat je eerst de alarmcentrale van Aegon belt.

Lees meer op de website van Aegon.

Allianz Global Assistance

Voor de kortlopende en doorlopende annuleringsverzekering is er geen dekking. Dus als je je reis annuleert vanwege de uitbraak van het coronavirus, worden deze kosten niet vergoed. Ook niet als je de dekking ‘Terreuraanslagen en natuurrampen’ hebt afgesloten. Het coronavirus wordt namelijk niet gezien als natuurramp. 

Lees meer op de website van Allianz.

*Update 19-3*: heb je bij Allianz een kortlopende reis- en/of annuleringsverzekering afgesloten voor een specifieke reis die je nu niet meer kan maken? Dan kun je deze opzeggen of doorschuiven naar een later te boeken reis.

ANWB

Annuleringskosten worden alleen vergoed als je voor 30 januari 2020 de dekking 'Terrorisme & Natuurrampen' hebt afgesloten, én je je vakantie hebt geboekt voordat de bestemming code oranje of rood kreeg. Ook moet er sprake zijn van een besmettelijke ziekte met aantoonbare gezondheidsrisico’s.

Lees meer op de website van de ANWB.

ASR

De annuleringsverzekering van ASR biedt geen dekking voor het annuleren of eerder afbreken van je reis vanwege besmettingsgevaar.

Centraal Beheer

Heb je een annuleringsverzekering bij Centraal Beheer afgesloten op uiterlijk 16 maart? Dan worden de annuleringskosten vergoed als er sprake is van een oranje of rood reisadvies. Gaat het alleen om een tussenstop en vlieg je door naar een geel of groen land, dan worden de kosten niet vergoed. Ook niet als de situatie opeens verandert nadat je een reis hebt geboekt.

Voor annuleringsverzekeringen die vanaf 17 maart zijn afgesloten, is er geen dekking voor annuleringen die met het coronavirus te maken hebben.

Lees meer op de website van Centraal Beheer.

*Update 13-5*: inmiddels worden de annuleringskosten niet meer vergoed, ook niet als je de verzekering hebt afgesloten voor 16 maart 2020. 

De Europeesche

De standaard annuleringsverzekering biedt geen vergoeding als je de reis annuleert. Heb je een allrisk annuleringsverzekering en heb je die afgesloten voor 27 februari? Dan heb je wel recht op een vergoeding, maar alleen als de reisbestemming op dat moment nog niet door het coronavirus was getroffen. Het gaat om kosten die niet al door andere partijen worden vergoed, zoals het Calamiteitenfonds of de reisorganisatie.

Lees meer op de website van de Europeesche.

De Friesland

De annuleringskosten worden vergoed als je vóór 24 februari 2020 de dekking 'Extra Annuleringsredenen' hebt afgesloten en de reis hebt geboekt.  Hierbij geldt een eigen risico. 

Lees meer op de website van De Friesland.

De Goudse

De uitbraak van het coronavirus is geen geldige reden om te annuleren. Als je niet wilt reizen naar een gebied waar het virus voorkomt, of als je eerder naar huis wilt, kun je het beste contact opnemen met je reisorganisator of touroperator. Soms kun je omboeken naar een andere locatie.

Lees meer op de website van De Goudse.

De Internationale

De Internationale vergoedt de annuleringskosten niet, ook niet als je eerder naar huis wilt. Ook bij een negatief reisadvies is er geen dekking.

Word je tijdens je reis ziek in een gebied dat bij je vertrek uit Nederland nog geen risicogebied was? En moet je naar het ziekenhuis? Dan worden de kosten volledig vergoed als je de dekking medische kosten hebt afgesloten. Ook de kosten voor eventueel langer verblijf of terugkeer naar huis worden vergoed.

Lees meer op de website van De Internationale

Ditzo

De annuleringsverzekering van Ditzo biedt geen dekking voor het annuleren of eerder afbreken van je reis vanwege besmettingsgevaar.

Lees meer op de website van Ditzo.

FBTO

FBTO vergoedt de annuleringskosten niet, ook niet als je eerder naar huis wilt. Ook bij een negatief reisadvies is er geen dekking.

Lees meer op de website van FBTO

HEMA

Je vakantie annuleren vanwege het coronavirus valt niet onder je annuleringsverzekering. Ook niet als er een negatief reisadvies geldt. 

Lees meer op de website van HEMA.

ING

Wil je je vakantie annuleren? Je krijgt een vergoeding als er een negatief reisadvies (code oranje of rood) is vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze situatie moet er zijn binnen 30 dagen dat je vertrekt. 

Lees meer op de website van ING.

*Update 13-5*: annuleringskosten worden alleen nog vergoed als er op het moment van boeken geen negatief reisadvies geldt. Dus als je nu bij ING een annuleringsverzekering afsluit voor een land waar een negatief reisadvies geldt, kun je deze niet gebruiken om je reis te annuleren.    

Interpolis

Heb je een reis geboekt naar een land waar nu een negatief reisadvies voor geldt? Dan kun je gebruikmaken van je annuleringsverzekering. De verzekering moet wel zijn afgesloten voordat het negatieve reisadvies werd bekendgemaakt. 

Lees meer op de website van Interpolis.

*Update 13-5*: annuleringskosten worden alleen nog vergoed als er op het moment van boeken geen negatief reisadvies geldt. Dus als je nu bij Interpolis een annuleringsverzekering afsluit voor een land waar een negatief reisadvies geldt, kun je deze niet gebruiken om je reis te annuleren. 

*Update 16-7*: Annuleringsverzekering afgesloten na 25 maart 2020? Dan is er geen dekking bij annulering door het coronavirus   

Klaverblad

Als er een negatief reisadvies is, kun je je reis annuleren en de kosten vergoed krijgen. Hou hiervoor het reisadvies van de Rijksoverheid in de gaten. 

*Update 13-5*: heb je op of na 18 maart een annuleringsverzekering afgesloten bij Klaverblad? Dan kun je die niet gebruiken om annuleringskosten vanwege het coronavirus vergoed te krijgen. Voor bestaande klanten geldt dit als je op of na 12 maart een reis hebt geboekt.


Lees meer op de website van Klaverblad. 

Now Go

De annuleringsverzekering van Now Go vergoedt de annuleringskosten niet. Je kunt het beste contact opnemen met je reisorganisatie.

Lees meer op de website van Now Go

OHRA

Een negatief reisadvies is geen geldige reden om je annuleringsverzekering in te schakelen. Als je je vakantie wil annuleren vanwege het coronavirus, neem dan contact op met je reisorganisatie. 

Lees meer op de website van OHRA.

Reaal

De annuleringsverzekering van Reaal vergoedt de annuleringskosten niet. Je kunt het beste contact opnemen met je reisorganisatie.

Lees meer op de website van Reaal

SNS

Het annuleren of eerder afbreken van je reis wordt niet vergoed. Je kunt het beste contact opnemen met je reisorganisatie.

Lees meer op de website van SNS.

Unigarant

Annuleringskosten worden alleen vergoed als je voor 30 januari 2020 de dekking 'extra annuleringsredenen' hebt afgesloten, én je je vakantie hebt geboekt voordat de bestemming code oranje of rood kreeg. Ook moet er sprake zijn van een besmettelijke ziekte met aantoonbare gezondheidsrisico’s. In andere situaties adviseert Unigarant contact op te nemen met je reisorganisatie.

Lees meer op de website van Unigarant.

Unigarant Simpelweg

Het annuleren of tussentijds beëindigen van je reis valt niet onder de dekking van de annuleringsverzekering.

Univé

Het annuleren van je vakantie in verband met het coronavirus, valt niet onder de dekking van je annuleringsverzekering. Ook het eerder afbreken van je vakantie wordt niet vergoed.

Lees meer op de website van Univé.

ZLM

Het annuleren van je reis valt niet onder de annuleringsverzekering. Wil je annuleren, neem dan contact op met je reisorganisatie. Ook het eerder afbreken van je vakantie wordt niet vergoed. 

Lees meer op de website van ZLM.

Meer informatie

Op ons weblog vind je de belangrijkste vragen en antwoorden over het coronavirus en je verzekeringen. En alles met betrekking tot je zorgverzekering lees je op deze pagina. Heb je een andere vraag? We kunnen je het snelste helpen via WhatsApp: 06- 10 02 02 05

Laatste nieuws coronavirus

Hieronder vind je alle artikelen die we hebben geschreven rondom het coronavirus. Houd voor de laatste ontwikkelingen ons weblog in de gaten.

Nieuwe collega's vinden in Coronatijd! Vandaag werd Jolien Zuijderduin, Teamleider HR bij Independer, bij BNR geïnterviewd over het vinden en inwerken van nieuwe collega’s tijdens corona-tijd. Luister het gesprek terug. https://soundcloud.com/independer-nl/hoe-werf-je-nieuwe-collegas-in-coronatijd ... lees meer
Bas Knopperts bij BNR Nieuwsradio over code oranje Frankrijk en Spanje Sinds gisteren is er voor heel Spanje en delen van Frankrijk code oranje afgegeven. Dat heeft ook gevolgen voor de dekking van je reisverzekering. Bas Knopperts, expert reisverzekeringen bij Independer, was te gast bij BNR Nieuwsradio om dit verder toe... lees meer
Spanje en delen Frankrijk op oranje, wat betekent dat voor je reisverzekering? Voor Spanje en delen van Frankrijk is code oranje afgegeven. Dat geldt ook voor de Canarische Eilanden en Monaco. Dat komt omdat het aantal coronabesmettingen daar flink is toegenomen. Wat betekent dit voor je reisverzekering? Wordt het reisadvies aangescherpt tijdens je... lees meer
Lees de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus
Independer gebruikt cookies

Independer gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en je relevante advertenties te kunnen laten zien. De partijen waarmee we samenwerken kunnen dan zien dat je onze website hebt bezocht. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.