In welke situaties kan ik gebruikmaken van de kortlopende annuleringsverzekering?

Heb je een vakantie geboekt, maar moet je deze onverwachts annuleren? Dan kun je gebruikmaken van je kortlopende annuleringsverzekering. Deze vergoedt de kosten die je al gemaakt hebt voor het boeken van de reis. Bijvoorbeeld de kosten voor je vlucht of hotel dat je al geboekt en betaald had. De volgende situaties zijn meeverzekerd met je kortlopende annuleringsverzekering:

 • ​Een eerste-of tweedegraads familielid dat overlijdt of ernstig ziek of gewond raakt.
 • Je ouders of kinderen hebben dringende zorg nodig, en er is niemand anders die deze zorg kan geven.
 • Het onverwachts verliezen van je baan of juist het krijgen van een nieuwe baan.
 • Je krijgt onverwachts een nieuwe woning.
 • Je (partner) wordt zwanger. 
 • Je kunt geen noodzakelijke inentingen krijgen.
 • Je kunt geen visum krijgen.
 • Je kunt niet meer terecht op je verblijfslocatie, bijvoorbeeld omdat de eigenaar van het hotel overlijdt of ernstig ziek is. Of de locatie vanwege brand niet meer bewoonbaar is.
 • Je gaat scheiden.
 • Je kunt je vervoersmiddel niet meer gebruiken vanwege een oorzaak waar je zelf niets aan kunt doen, bijvoorbeeld storm of diefstal. 

Bekijk ook altijd wat er in de polisvoorwaarden van je kortlopende annuleringsverzekering staat. Het verschilt per verzekering welke specifieke situaties wel en niet onder de dekking vallen.

Premie kortlopende annuleringsverzekering percentage van reissom

De premie van een kortlopende annuleringsverzekering is een percentage van de reissom. Hoe hoger de reissom, hoe hoger de premie. Bij een hoge reissom kan het voordeliger zijn om een doorlopende annuleringsverzekering te kiezen.

Kortlopende reisverzekering afsluiten samen met annuleringsverzekering

Via Independer kun je de kortlopende annuleringsverzekering samen met een reisverzekering vergelijken en direct afsluiten. Als een doorlopende reis- en annuleringsverzekering voordeliger is dan een kortlopende reisverzekering, zullen wij dit melden. 

Bij een beperkt aantal verzekeraars kun je ook alleen de annuleringsverzekering afsluiten zonder de reisverzekering. Via Independer is dat niet mogelijk.

Sluit kortlopende annuleringsverzekering af binnen 7 dagen na boeken reis

Wil je een kortlopende annuleringsverzekering afsluiten? Doe dit dan binnen 7 dagen na het boeken van de reis. Als je de verzekering pas later afsluit, is deze bij de meeste reisverzekeraars niet meer geldig voor die reis. 

Zoek je een reisverzekeraar waar je ook na die 7 dagen nog een annuleringsverzekering kunt afsluiten? Neem gerust contact op met onze klantenservice. Wij zoeken graag voor je uit wat de mogelijkheden zijn.

Nog ergens hulp bij nodig?

035 626 55 44

vandaag vanaf 08:00 uur

Laatste nieuws over annuleringsverzekeringen

Vakantie geannuleerd door bosbranden Op dit moment zijn er in verschillende vakantielanden bosbranden. Zoals in Frankrijk, Portugal en Spanje. De hitte en droogte blijft daar ook nog aanhouden en het einde van de bosbranden lijkt dan ook nog niet in zicht. Niet alleen de... lees meer
Op vakantie met de trein: ben ik verzekerd? Hoge benzineprijzen en chaos op de vliegvelden. Steeds meer mensen stappen in de trein om hun vakantiebestemming te bereiken. Hoe werkt je reisverzekering eigenlijk als je reist met de trein? Is alles verzekerd, of zijn er zaken waar je op... lees meer
Nederlanders kiezen toch nog steeds voor vakantie in het buitenland De helft van de Nederlanders verwacht ondanks de problemen op Schiphol en het weer oprukkende coronavirus toch in het buitenland op vakantie te gaan. Dit blijkt uit een onderzoek van Independer samen met Q&A research. Opvallend is dat 48% van... lees meer
Lees meer nieuws over reisverzekeringen

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • RIVM
 • Rijksoverheid
 • GGD
 • ANWB

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van reisverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De reisverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder Website van het jaar en de Shopping Award.