Alleen vergoeding bij onverwachte gebeurtenis

Niemand verplicht je om op reis te gaan. Je mag altijd je reis annuleren. Je bent dan wel het al betaalde bedrag kwijt. Heb je een annuleringsverzekering? Dan vergoedt deze verzekering de kosten voor het annuleren van de reis. Let op: je krijgt alleen de kosten terug als het om een onzeker voorval gaat. Hiermee bedoelen ze dat het om een onverwachte gebeurtenis gaat die je van tevoren niet had kunnen weten. Denk aan ziekte van jezelf of iemand binnen je directe familie. Of het onverwacht krijgen of juist verliezen van een baan.

Annuleren vanwege terrorisme? Geen vergoeding annuleringsverzekering

Wil je annuleren in verband met terreurdreiging? Helaas vergoedt je annuleringsverzekering deze kosten niet. Je kunt dus wel annuleren, maar de kosten zijn voor eigen rekening. Als een land een negatief reisadvies heeft, biedt je reisorganisatie wel aan om de reis om te boeken. Je kunt dan alsnog op vakantie, maar naar een andere bestemming. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken bepaalt of een bestemming een negatief reisadvies krijgt.

Negatief reisadvies: niet altijd reden om te annuleren

Als de plaats van bestemming een negatief reisadvies heeft, wil je er waarschijnlijk niet naar toe. Je kunt dan altijd je reis annuleren. Of je de gemaakte kosten dan terugkrijgt hangt af van waar je de reis geboekt hebt:

  • Heb je je vakantie geboekt via een touroperator? Als die de reis vanwege een negatief reisadvies annuleert, krijg je je geld terug of kun je omboeken.
  • Annuleer je via je annuleringsverzekering? Deze verzekeraars vinden een negatief reisadvies niet bindend omdat je nog steeds zelf mag bepalen of je op reis gaat of niet. Je krijgt niet zomaar de kosten terug. Bel in dat geval altijd met je reisorganisatie en kijk wat zij voor je kunnen betekenen.​

Aanslag voor of tijdens vakantie? Calamiteitenfonds biedt hulp

Het Calamiteitenfonds biedt extra hulp bij ernstige situaties. Bijvoorbeeld wanneer er een aanslag wordt gepleegd op je vakantiebestemming of er een natuurramp gaande is. Het Calamiteitenfonds betaalt de extra kosten die ontstaan als je de reis moet aanpassen of annuleren. 

Moet je de reis tussentijds afbreken? Dan vergoedt het Calamiteitenfonds de niet-genoten reisdagen. Je reisorganisatie moet hiervoor wel aangesloten zijn bij het Calamiteitenfonds.