Vakantie en corona in 2023

Na corona gaan veel mensen weer op vakantie. Hoe zorg je dat je reis- en annuleringsverzekering goed geregeld is? En welke regels en beperkingen gelden er op de vakantiebestemming? Op deze pagina vind je een actueel overzicht van alle informatie. Zo ga je goed voorbereid op reis.

Reisverzekering vergelijken

Bas Knopperts, Expert reisverzekeringen
Bijgewerkt: 18 januari 2023

Goed om te weten

Niet elke verzekeraar meldt alle eventuele veranderingen in hun beleid. Daarom is het verstandig om altijd nog bij je verzekeraar te controleren hoe het precies zit.

Voor een korte vakantie is een kortlopende reisverzekering het voordeligst. Maar ga je per jaar vaker dan één keer op reis, of langer dan 14 dagen? Dan is een doorlopende reisverzekering al snel goedkoper.

- Bas Knopperts, expert reisverzekeringen

Waar ga je heen?

Sommige landen vragen om een coronabewijs, bijvoorbeeld een QR-code of het gele boekje. Ook heb je soms een gezondheidsverklaring nodig of moet je een Passenger Locator Form (PLF) invullen. Hieronder zie je in het kort wat je nodig hebt. Wil je meer informatie? Klik dan op het land van je bestemming. Je komt dan terecht op de website van de overheid met de meest actuele informatie.

Let erop dat alle landen eigen regels en beperkingen kunnen hanteren. Deze kunnen zelfs binnen een land per gebied verschillen.

Land Kleurcode Coronabewijs nodig? Andere maatregelen?
België Groen Nee. Nee. Mondkapjes worden aangeraden in het OV maar zijn niet verplicht.
Denemarken Groen Nee. Nee, maar wel het verzoek een test te doen voor je het ziekenhuis bezoekt.
Duitsland Groen Nee. In het OV is een FFP2-mond- en neusbedekkend masker verplicht.
Frankrijk Groen Nee. In zorginstellingen is het dragen van een mondkapje verplicht. In het OV is dat niet, maar wel dringend aanbevolen.
Griekenland Groen Nee. In het OV (en in taxi's) is een FFP2-mond- en neusbedekkend masker verplicht.
Hongarije Groen Nee. Nee.
Ierland Groen Nee. Nee. Mondkapjes worden aangeraden in het OV maar zijn niet verplicht. Sommige ziekenhuizen kunnen andere maatregelen hanteren.
Italië Groen Nee. Mondkapjes worden aangeraden in het OV maar zijn niet verplicht.
Luxemburg Groen Nee. Nee.
Malta Groen Nee. Nee.
Noorwegen Groen Nee. Nee.
Oostenrijk Groen Nee, maar de 3G-regel geldt voor ziekenhuizen en verpleeghuizen. Nee, tenzij je naar ziekenhuizen of verzorgingshuizen gaat. Deze verplichten FFP2-mondkapjes. In Wenen is een FFP2-mondkapjesplicht in het OV. en apotheken.
Portugal Groen. Nee. In medische instellingen is een FFP2-mond- en neusbedekkend masker verplicht.
Spanje Groen Nee, tenzij je vanuit China reist. Spanje heeft veel regio's en de maatregelen kunnen per regio verschillen. Controleer de (Engelstalige) website van de Spaanse overheid voor meer details.
Tsjechië Groen Nee. Nee.
Turkije Geel, en enkele delen oranje of rood, maar niet door corona. Wees wel voorzichtig en reis indien mogelijk niet naar rode gebieden. Nee. Nee.
Zweden Groen Nee. Nee, maar belangrijk om te weten: als je symptomen van corona hebt, kun je je alleen op eigen kosten bij een particuliere kliniek laten testen.
Zwitserland Groen Nee. Nee. Gebieden binnen Zwitserland kunnen hun eigen regels opstellen. Momenteel zijn er geen gebieden met restricties, maar controleer voor vertrek de (Engelstalige) website van de Zwitserse overheid.

Gezondheidsverklaring nodig?

Heb je voor je vakantie een gezondheidsverklaring nodig? Dan kun je die aanvragen bij je zorgverzekeraar. De manier van aanvragen verschilt. Soms kan dat online, soms moet je (telefonisch) contact opnemen.

Er zijn een aantal dingen waar je sowieso op moet letten:

 • Als je kosten in het buitenland niet verzekerd hebt, dekt deze alsnog wereldwijd, maar dan niet verder tot de maximaal in Nederland geldende kosten. Niet elke zorgverzekeraar geeft deze verklaring af; klop dan alsnog aan bij je reisverzekeraar.
 • De verklaring is alleen geldig in het gebied waar je dekking hebt. Ga je buiten Europa op vakantie? Dan heb je dus werelddekking nodig.
 • Het bedrag op de verklaring is (meestal) in dollars. Dit is waar de meeste landen om vragen.

Gezondheidsverklaring voor COVID-19 via je reisverzekering

Als je bij je reisverzekeraar een gezondheidsverklaring wil aanvragen, heb je hiervoor de module ‘geneeskundige kosten in het buitenland’ nodig. Hieronder zie je een overzicht, en welke eventuele voorwaarden gelden.

In dit overzicht staan alleen verzekeraars waar wij een samenwerking mee hebben. Van andere verzekeraars hebben we namelijk geen (voldoende) informatie.

Is de reis al geboekt?

 • Geen gezondheidsverklaring. Heb je al een reis geboekt, maar geeft je (huidige) reisverzekeraar geen gezondheidsverklaring af? Dan is het nog maar de vraag of je op tijd bent als je een nieuwe verzekering afsluit. Je kunt dan het beste kijken naar OOM verzekeringen. Deze geeft op korte termijn gezondheidsverklaringen af, ook bij kortlopende reisverzekeringen. Tip: neem contact op met je zorgverzekering, zij leveren vaak wel een gezondheidsverklaring.
 • Code oranje of rood. Als je vakantieland op het moment van boeken (door corona) een kleurcode oranje of rood had, zijn coronagerelateerde zaken meestal niet verzekerd. Enkele verzekeraars kunnen je wel helpen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
 • Annuleren. Is je reis langer dan zeven dagen geleden geboekt? Dan kun je op je nieuwe verzekering vaak geen annuleringsdekking voor deze reis krijgen. Neem ook dan contact met ons op om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Reisverzekering en annuleringsverzekering

De coronacrisis heeft invloed op de dekking van je reisverzekering en annuleringsverzekering. Het is begrijpelijk dat je hier vragen over hebt. Wij zetten daarom veelgestelde vragen en antwoorden voor je op een rij:

Op vakantie in Nederland

Blijf je in eigen land? Zorg ook dan dat je je reisverzekering goed hebt geregeld.

Reisverzekering in Nederland

Vakantie annuleren door corona

Kun je niet meer op vakantie omdat jij (of iemand met wie je reist) corona heeft?

Vakantie annuleren door corona

Gezondheidsverklaring via reisverzekering

Aegon geeft een Engelstalige verklaring af, maar zonder vermelding van COVID-19. Ook noemt Aegon geen bedrag op de verklaring. Dit is omdat zij geen limiet hebben voor geneeskundige kosten.

Deze verklaring kan voor sommige landen voldoende zijn. Je kunt deze opvragen via de website van Aegon.

A.S.R. geeft een verklaring voor COVID-19 af. Deze is geldig tot 100.000 dollar. Code rood wordt uitgesloten. Deze kun je alleen opvragen als de reis die je gaat maken al geboekt hebt.

Allianz Global Assistance geeft een verklaring af. Wel alleen onder onderstaande voorwaarden:

 • Je zorgverzekeraar geeft deze verklaring niet af;
 • Geneeskundige kosten in het buitenland zijn meeverzekerd op je reisverzekering;
 • Het reisadvies moet op het moment dat je de verklaring aanvraagt groen, geel of oranje zijn.

Telefonisch kun je de verklaring 1 dag van tevoren aanvragen. Via de mail kan het ook. Je hebt de verklaring meestal binnen 3 werkdagen.

Deze verklaring is tot maximaal 100.000 dollar. COVID-19 wordt specifiek genoemd.

Centraal Beheer Achmea geeft een (Engelstalige) verklaring af, maar daar staat nergens COVID-19 vermeld. Ook noemt zij geen verzekerd bedrag. Voor veel landen is dit niet genoeg.

De Goudse geeft een verklaring af, maar zonder specifiek bedrag. COVID-19 benoemen ze wel. Als je via Independer een verzekering van De Goudse hebt, kun je de verklaring via ons aanvragen. Doe dit minimaal 5, maar liever 10 werkdagen van tevoren.

Op het moment hebben we hier nog geen informatie van. We updaten deze pagina zodra we meer weten.

FBTO geeft een (Engelstalige) verklaring af, maar daar staat nergens COVID-19 vermeld. Ook noemt zij geen verzekerd bedrag. Voor veel landen is dit niet genoeg.

Klaverblad geeft een Engelstalige verklaring af. Op deze verklaring wordt COVID-19 specifiek genoemd. Ze geeft dekking tot 100.000 dollar. Omdat de verklaring via de post wordt gestuurd, is het verstandig deze minimaal 10 werkdagen van tevoren aan te vragen.

Nationale-Nederlanden geeft een verklaring voor geneeskundige kosten af. Deze is standaard tot 30.000 dollar, maar kan verhoogd worden tot 100.000 dollar. Hier betaal je dan wel meer premie voor. COVID-19 wordt hier niet specifiek benoemd. Omdat er wel een bedrag wordt genoemd, verschilt het per land of dit voldoende is. Controleer dit voor je reis.

Op de verklaring moet een begin- en een einddatum van je reis staan. Blijf je langer, kan het zijn dat de verklaring niet meer geldig is. Omdat deze verklaring voor specifieke periode geldt, is het verstandig deze 5 tot 10 dagen van tevoren aan te vragen.

OHRA geeft een Engelstalige verklaring af, maar zonder bedrag. Ook noemt ze COVID-19 niet. Deze is niet geldig bij een rood reisadvies. Ongeacht wanneer dit rood wordt.

SNS geeft een Engelstalige verklaring af. COVID-19 wordt hierop niet vermeld. Een bedrag wel, dat tot maximaal 100.000 euro (let op: dit bedrag is dus niet in dollars) verhoogd kan worden. Hier betaal je dan wel meer premie voor. De verklaring is niet geldig bij code rood.

Omdat er een bedrag wordt benoemd, is dit voor sommige landen voldoende. Ook als COVID-19 niet benoemd is. Controleer dit voor je reis.

De meeste polissen lopen rechtstreeks via Unigarant. Op het moment hebben we hier nog geen informatie van. We updaten deze pagina zodra we meer weten.

Enkele polissen lopen nog onder oude voorwaarden bij Independer in het beheer. Daarvoor mogen wij geen gezondheidsverklaringen met betrekking tot COVID-19 afgeven. Wil je zeker weten welk type polis van Unigarant je hebt? Neem dan contact met ons op.

Univé geeft op verzoek een Engelstalige verklaring af, maar zonder vermelding van een bedrag of COVID-19. Voor veel landen is dit niet genoeg. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • RIVM
 • Rijksoverheid
 • GGD
 • ANWB

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van reisverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De reisverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder Website van het jaar en de Shopping Award.  

 

Independer gebruikt cookies

Independer gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en je relevante advertenties te kunnen laten zien. De partijen waarmee we samenwerken kunnen dan zien dat je onze website hebt bezocht. Kies je voor weigeren, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Meer informatie, ook over je instellingen aanpassen, vind je in ons cookiebeleid.