Reisadvies

In Nederland geldt het advies: ga alleen op reis naar een land met code geel of groen. Het wereldwijde reisverbod vanuit Nederland is dus opgeheven. Maar let op: landen met een groen of geel reisadvies kunnen nog wel zelf beperkingen opleggen voor reizigers vanuit Nederland. Ook gelden er in alle landen nog verschillende coronamaatregelen waar je je aan moet houden. 

Ga je op vakantie? Let dan op de kleurcode van Nederland. Landen kunnen namelijk extra (inreis)beperkingen opleggen voor reizigers uit een code rood gebied. Landen bepalen zelf of en welke maatregelen ze nemen. Controleer dit goed voordat je op reis gaat. Meer weten? In dit artikel lees je wat het betekent voor je reis- en annuleringsverzekering als Nederland op rood gaat

Terugkeer naar Nederland

Reis je na je vakantie weer terug naar Nederland? Dan moet je rekening houden met verschillende maatregelen. Bekijk de checklist: Nederland inreizen tijdens corona.  

Welke kleurcode heeft je vakantiebestemming?

De overheid geeft landen een bepaalde kleurcode. Wat het reisadvies is voor jouw vakantiebestemming, zie je op deze pagina

Reisadvies van onze expert Bas

Coronapaspoort / reiscertificaat

Sinds 1 juli is in Nederland het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) beschikbaar. Zo wordt reizen binnen de EU weer mogelijk. 

In Nederland vind je het certificaat CoronaCheck-app. In die app krijg je dan twee QR-codes: een voor als je naar het buitenland gaat en een voor toegang tot bepaalde activiteiten in Nederland. 

De voorwaarden om te kunnen reizen met een Digitaal Corona Certificaat zijn: 

  • ​je bent gevaccineerd;
  • of je hebt een negatieve testuitslag;
  • of je bent hersteld van corona

Ben je gevaccineerd?

In de meeste Europese landen is een eerste vaccinatieprik voldoende om toegang te krijgen met het reiscertificaat. Check wel altijd voor de zekerheid de voorwaarden van het land waar je naartoe gaat. Volledig gevaccineerde reizigers hoeven niet meer te testen of in quarantaine. 

Let op: voor een Europees vaccinatiebewijs is een inenting van Pfizer, Moderna, Janssen of AstraZeneca nodig. Andere vaccins zijn niet goedgekeurd door het Europees Medicijnagentschap (EMA).

Heb je een negatieve testuitslag?

Ben je niet gevaccineerd? Dan kan je ook zelf een negatieve testuitslag regelen. Vanaf 1 juli kan je een gratis test aanvragen voor reizen in juli en augustus. Goed om te weten: een sneltest is niet voldoende. Je moet een PCR-test laten doen. Voor het certificaat mag de uitslag niet ouder zijn dan 72 uur. Bij een positieve testuitslag mag je niet op vakantie.

Ben je hersteld van corona?

Ben je in de afgelopen zes maanden positief getest op corona met een PCR-test? Dan kan je die uitslag gebruiken voor het reiscertficaat. 

Reisverzekering en annuleringsverzekering

De coronacrisis heeft invloed op de dekking van je reisverzekering en annuleringsverzekering. Het is begrijpelijk dat je hier vragen over hebt. Wij zetten daarom veelgestelde vragen en antwoorden voor je op een rij:


Ga je op vakantie in eigen land? 


Bronnen

Deze pagina is opgesteld met informatie van:

  • ​Rijksoverheid.nl
  • ANWB.nl
  • Websites van de overheden van de betreffende landen
  • Re-open EU


Independer heeft deze pagina met zorg samengesteld. We volgen de actualiteit voortdurend en updaten informatie wanneer nodig. Onjuistheden kunnen echter voorkomen.