Basis zorgverzekering is niet voldoende

De basis zorgverzekering dekt je medische kosten in het buitenland tot het Nederlandse tarief. Dit Nederlandse tarief is in de meeste landen hoog genoeg om je hele rekening te dekken. In wintersportgebieden zijn veel dure privéklinieken waar je terecht kunt komen na een valpartij. Deze klinieken rekenen vaak een hoger tarief dan de zorg in Nederland zou kosten. Dat betekent dat de basis zorgverzekering niet voldoende is en je zelf nog een gedeelte moet bijbetalen. Je kunt hiervoor een aanvullende dekking op je reisverzekering of een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Hiermee krijg je je hele rekening vergoed als je door een valpartij op de piste op de eerste hulp belandt.

Repatriëring niet standaard meeverzekerd

Ieder jaar gebeurt het dat wintersporters door een valpartij niet meer verder kunnen en terug naar Nederland moeten. Dit heet in de verzekeringswereld repatriëring. Ook voor repatriëring geldt dat dit niet standaard meeverzekerd is in je basis zorgverzekering. Je moet hier een aanvullende zorgverzekering voor afsluiten. In je reisverzekering is repatriëring wel standaard meeverzekerd. Ook zonder aanvullende dekking voor medische kosten.

Ski-uitrusting valt onder bagagedekking

Als je je eigen skikleding en accessoires meeneemt op wintersport wil je natuurlijk wel dat deze goed verzekerd zijn. Een goede wintersportuitrusting is namelijk niet goedkoop. De ski-uitrusting die je meeneemt valt onder je bagagedekking en is dus verzekerd voor verlies, beschadiging en diefstal. Let wel op: de vergoeding is meestal niet onbeperkt. Er geldt vaak een maximum bedrag per persoon of per polis. Ook als er geen maximum vergoeding op wintersportkleding zit, krijg je niet alles vergoed. De maximum dekking voor je gehele bagage is namelijk een paar duizend euro. 

Gehuurde ski-uitrusting is verzekerd

Neem je zelf geen skispullen mee, maar huur je die ter plekke? Dan zijn die ook verzekerd op je reisverzekering. Ook als je al hebt betaald voor je skispullen, maar je maakt er onverwachts geen gebruik van, krijg je de kosten terug. Denk dan bijvoorbeeld aan een skipas of skilessen. Belangrijk is wel wat het om een onzeker voorval gaat. Als je dus onverwachts ziek wordt of onverwachts terug naar huis moet, krijg je je geld terug. Lees meer over het huren van je ski-uitrusting en de reisverzekering.

Denk aan een annuleringsverzekering

Als je niet om medische redenen terug moet naar Nederland maar om een andere reden, heb je een annuleringsverzekering nodig. Je kunt dan kiezen uit een kortlopende of een doorlopende annuleringsverzekering. Als je voordat je op reis gaat, moet annuleren vergoedt de verzekeraar de reissom. Maar alleen als je een annuleringsverzekering hebt. Denk bijvoorbeeld aan het onverwacht overlijden van een familielid of het onverwachts krijgen van een baan. Moet je tijdens je vakantie terug naar Nederland? Dan krijg je een vergoeding voor de niet-genoten reisdagen. De kosten voor de terugkeer worden door de reisverzekering vergoed.

Er zijn wel een paar voorwaarden aan de annuleringsverzekering verbonden. Je moet de verzekering namelijk binnen een bepaalde periode na het boeken afsluiten. Bij de meeste verzekeraars is dit 7 of 14 dagen. Daarnaast krijg je je annuleringskosten alleen vergoed als het om een onzekere gebeurtenis gaat. Als je vóór het afsluiten van de annuleringsverzekering al weet dat de begrafenis in die periode valt of als je al weet dat je die baan gaat krijgen, kan je niet gebruik maken van je annuleringsverzekering. 

Off-piste skiën is niet altijd verzekerd

Naast het reguliere skiën of snowboarden kun je er ook voor kiezen om off-piste te gaan. Met off-piste skiën loop je wel een groter risico op een valpartij. De meeste reisverzekeraars vergoeden de kosten van een ongeval als gevolg van off-piste skiën dan ook niet. Sommige verzekeraars vergoeden off-piste skiën wel, maar alleen als je onder begeleiding van een gids bent.

Dit vergoedt wintersportdekking niet:

Naast off-piste skiën zijn er nog een aantal zaken die reisverzekeraars niet vergoeden:

  • Zakelijke reizen;
  • schade aan skistokken en bindingen;
  • schade ontstaan tijdens ijshockey of ijsklimmen;
  • schade ontstaan tijdens skispringen of bobsleeën;
  • schade ontstaan tijdens speed skiën.​

Wintersportdekking vergoedt ook:

Naast al deze vergoedingen dekt de wintersportdekking nog een aantal zaken rondom je wintersportvakantie. Dit kunnen belangrijke dingen zijn voor jou. Denk er dus goed om dat je een wintersportdekking op je reisverzekering hebt als je op wintersport gaat.

  • Een reddingsactie op de piste;
  • vervoer na een ongeval om van de piste af te komen;
  • extra reis- en verblijfskosten die je maakt door ziekte van jezelf, je partner of je kinderen.​