Basis zorgverzekering is niet voldoende

De basis zorgverzekering dekt je medische kosten in het buitenland tot het Nederlandse tarief. Dit Nederlandse tarief is in de meeste landen hoog genoeg om je hele rekening te dekken. In wintersportgebieden zijn veel dure privéklinieken waar je terecht kunt komen na een valpartij. Deze klinieken rekenen vaak een hoger tarief dan de zorg in Nederland zou kosten. Dat betekent dat de basis zorgverzekering niet voldoende is en je zelf nog een gedeelte moet bijbetalen.

Je kunt hiervoor een aanvullende dekking op je reisverzekering of een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Deze heet medische kosten in het buitenland. Hiermee krijg je je hele rekening vergoed als je door een valpartij op de piste op de eerste hulp belandt.

Dekking wintersport alleen is ook niet voldoende

Als je de dekking winterpsort hebt, ben je verzekers voor de spullen die je huurt, niet genoten lessen, en meer. Maar medische kosten vallen niet onder deze dekking. Daarom is een wintersportdekking alleen geldig als je ook medische kosten in het buitenland hebt verzekerd. Of dit op je zorg- of op je reisverzekering is, maakt niet uit.

"Heb je medische kosten in het buitenland meeverzekerd op je reisverzekering? Dan kun je in sommige gevallen ook je medisch eigen risico vergeod krijgen. Bij een zorgverzekering kan dat sowieso niet."

Repatriëring niet standaard meeverzekerd

Ieder jaar gebeurt het dat wintersporters door een valpartij niet meer verder kunnen en terug naar Nederland moeten. Dit heet in de verzekeringswereld repatriëring. Ook voor repatriëring geldt dat dit niet standaard meeverzekerd is in je basis zorgverzekering. Je moet hier een aanvullende zorgverzekering voor afsluiten. In je reisverzekering is repatriëring wel standaard meeverzekerd. Ook zonder aanvullende dekking voor medische kosten.

Ski-uitrusting valt onder bagagedekking

Als je je eigen skikleding en accessoires meeneemt op wintersport wil je natuurlijk wel dat deze goed verzekerd zijn. Een goede wintersportuitrusting is namelijk niet goedkoop. De ski-uitrusting die je meeneemt valt onder je bagagedekking en is dus verzekerd voor verlies, beschadiging en diefstal.

Let wel op: de vergoeding is meestal niet onbeperkt. Er geldt vaak een maximum bedrag per persoon of per polis. Ook als er geen maximum vergoeding op wintersportkleding zit, krijg je niet alles vergoed. De maximum dekking voor je gehele bagage is namelijk een paar duizend euro. Dit verschilt per verzekeraar. Controleer de polisvoorwaarden dus goed.

Gehuurde ski- of snowboarduitrusting is verzekerd

Neem je zelf geen snowboard- of skispullen mee, maar huur je die ter plekke? Dan zijn die ook verzekerd op je reisverzekering. Ook als je al hebt betaald voor je skispullen, maar je maakt er onverwachts geen gebruik van, krijg je de kosten terug.

Dit geldt bijvoorbeeld ook voor een skipas of skilessen. Belangrijk is wel wat het om een onzeker voorval gaat. Als je dus onverwachts ziek wordt of onverwachts terug naar huis moet, krijg je je geld terug. Lees meer over het huren van je ski-uitrusting en de reisverzekering.

Hoogte dekking wintersportuitrusting reisverzekering

De hoogte van de dekking van de wintersportuitrusting verschilt per reisverzekering. Zo vergoeden de reisverzekeringen van Aegon € 200,- en € 250,- per persoon, terwijl Allianz Global Assistance, De Europeesche, Nationale Nederlanden en Verzekeruzelf tot € 5000,- gaan.

Hoogte vergoeding wintersportuitrusting Percentage reisverzekeraars
Tot € 1000,- 7%
€ 1001,- t/m € 1250,- 18%
€ 1251,- t/m € 2500,- 21%
€ 2501,- t/m € 3000,- 30%
Boven de € 3000,- 25%

Denk aan een annuleringsverzekering

Als je niet om medische redenen terug moet naar Nederland, maar om een andere reden, heb je een annuleringsverzekering nodig. Je kunt dan kiezen uit een kortlopende of een doorlopende annuleringsverzekering. Met een annuleringsverzekering vergoedt de verzekeraar de niet-genoten reisdagen. Dit kan ook de reissom zijn als je onverwachts toch niet op vakantie kan. Denk bijvoorbeeld aan het onverwacht overlijden van een familielid of het onverwachts krijgen van een baan.

Moet je tijdens je vakantie terug naar Nederland? Ook dan krijg je een vergoeding voor de niet-genoten reisdagen. De kosten voor de terugkeer worden door de reisverzekering vergoed.

Er zijn wel een paar voorwaarden aan de annuleringsverzekering verbonden. Je moet de verzekering namelijk binnen een bepaalde periode na het boeken afsluiten. Bij de meeste verzekeraars is dit 7 of 14 dagen. Daarnaast krijg je je annuleringskosten alleen vergoed als het om een onzekere gebeurtenis gaat. Als je vóór het afsluiten van de annuleringsverzekering al weet dat de begrafenis in die periode valt of als je al weet dat je die baan gaat krijgen, kan je geen gebruik maken van je annuleringsverzekering. 

Off-piste skiën is meestal niet verzekerd

Met off-piste skiën of snowboarden neem je natuurlijk meer risico dan wanneer je keurig binnen de geprepareerde pistes blijft. Ook al sluit je een wintersportdekking af, je bent niet altijd verzekerd als je buiten de pistes gaat. Bij ruim de helft van de reisverzekeringen vervalt de dekking als je off-piste gaat skiën of snowboarden.

Ongeveer een derde geeft wel dekking, maar deze is vaak beperkt en er gelden bovendien extra voorwaarden. Een paar paar van deze voorwaarden zijn: 

 • Alleen dekking indien je onder begeleiding bent van een gediplomeerde begeleider.
 • Geen dekking bij lawinewaarschuwing.
 • Alleen dekking als buiten de piste skiën ook is toegestaan.
 • Ongevallendekking is uitgesloten.

Bij slechts 15% van de reisverzekeringen is de dekking buiten de piste hetzelfde als op de piste. Heb jij dus plannen om buiten de pistes te gaan? Kijk dan goed naar de dekking van jouw reisverzekering.​

Dit vergoedt wintersportdekking niet

Naast off-piste skiën zijn er nog een aantal zaken die reisverzekeraars niet vergoeden:

 • zakelijke reizen;
 • schade aan skistokken en bindingen;
 • schade ontstaan tijdens ijshockey of ijsklimmen;
 • schade ontstaan tijdens skispringen of bobsleeën;
 • schade ontstaan tijdens speed-skiën.​

Wintersportdekking vergoedt meer

Naast al deze vergoedingen dekt de wintersportdekking nog een aantal zaken rondom je wintersportvakantie:

 • een reddingsactie op de piste;
 • vervoer na een ongeval om van de piste af te komen;
 • extra reis- en verblijfskosten die je maakt door ziekte van jezelf, je partner of je kinderen.​

Dit kunnen belangrijke dingen zijn voor jou. Denk er dus goed om dat je een wintersportdekking op je reisverzekering hebt als je op wintersport gaat.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • RIVM
 • Rijksoverheid
 • GGD
 • ANWB

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van reisverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De reisverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder Website van het jaar en de Shopping Award.