Wat valt er onder geneeskundige kosten?

Je basisverzekering vergoedt spoedeisende hulp in het buitenland tot het maximale tarief dat in Nederland geldt. In sommige landen en privéklinieken is de zorg duurder dan in Nederland. Je krijgt dan niet je hele rekening vergoed van je zorgverzekeraar. Wil je ook de overige kosten vergoed krijgen? Sluit dan een aanvullende zorgverzekering af of neem een reisverzekering met de dekking 'geneeskundige kosten'. 

Bekijk voordat je een nieuwe reisverzekering afsluit wat je huidige zorgverzekering vergoedt en bepaal of het voldoende is voor jouw vakantie. Ga je op wintersport of ga je op vakantie een gevaarlijke sport beoefenen? Dan heb je een ook een dekking voor gevaarlijke sporten nodig. Deze sluit je af naast de dekking voor geneeskundige kosten nodig. Doe je dit niet? Dan ben je niet volledig verzekerd.

Dekking geneeskundige kosten reisverzekering

Heb je geen aanvullende zorgverzekering met een vergoeding voor medische kosten? Je kunt de medische kosten ook via je reisverzekering meeverzekeren. Alle spoedeisende medische zorg in het buitenland wordt dan volledig vergoed. De dekking geneeskundige kosten in het buitenland vergoedt ook:

  • Medische kosten als je in Nederland op vakantie bent. Hier is wel een maximaal bedrag aan verbonden.
  • Tandartskosten tot een maximum bedrag.
  • Het eigen risico van je zorgverzekering.
  • Eigen risico voor medische kosten.
  • Voor een vastgestelde periode de nabehandelingen in Nederland, na een ongeval op vakantie.

Deze voorwaarden verschillen per reisverzekering.​

In welke landen zijn de zorgkosten duurder?

In sommige landen is de medische zorg duurder dan in Nederland. Denk hierbij onder andere aan de Verenigde staten, Zwitserland en de Scandinavische landen. Andere landen hebben naast reguliere ziekenhuizen ook privéziekenhuizen of een combinatie hiervan. De kosten in een privéziekenhuis zijn vaak veel hoger dan in Nederland. Enkele landen met privéziekenhuizen zijn:

  • Oostenrijk
  • Griekenland
  • Turkije
  • Brazilië
  • Gambia

Zoek van tevoren uit of jouw vakantieland duurdere medische zorg heeft dan in Nederland. Zo voorkom je dat je voor vervelende verrassingen komt te staan.​


Op wintersport of deelnemen aan gevaarlijke sport?

Ga je op wintersport of deelnemen aan een bijzondere sport of gevaarlijke activiteit? Als er iets gebeurt tijdens je deelname en je maakt medische kosten, moet je zowel de dekking wintersport als geneeskundige kosten hebben om dit vergoed te krijgen. Dit geldt ook voor gevaarlijke sporten. Zonder beide dekkingen kan het zijn dat je geen vergoeding krijgt.

Geneeskundige kosten: aanvullende zorgverzekering

Je aanvullende zorgverzekering vergoedt de kosten voor medische zorg in het buitenland die je basisverzekering niet vergoedt. Dit kan tot 200% van het Nederlands tarief zijn of de kostprijs van de behandeling. Kijk in ons overzicht van de vergoeding spoedeisende medische hulp in het buitenland om te zien wat je aanvullende zorgverzekering vergoedt.

Niet-spoedeisende hulp in het buitenland

Niet alle medische hulp in het buitenland is spoedeisend. Soms wil je zelf bij een dokter langs. Bijvoorbeeld als je denkt dat je iets gebroken hebt, maar je weet het niet zeker. Neem altijd eerst contact op met de alarmcentrale van je zorgverzekeraar om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Het telefoonnummer vind je op je zorgpas of de website van de verzekeraar. Hiermee voorkom je ook dat je onnodig hoge kosten maakt. Wil je weten of je verzekeraar niet-spoedeisende hulp in het buitenland vergoedt? Kijk dan in ons vergoedingenoverzicht.

Zorgverzekering: wat is een EHIC?

EHIC staat voor European Health Insurance Card. Dit is een zorgpas waarmee je recht hebt op spoedeisende hulp in het buitenland. Zonder deze kaart heb je ook recht op zorg, maar loop je het risico dat je de kosten zelf moet voorschieten. Lees meer over de EHIC.

Medicijnen in het buitenland

Als je op vakantie gaat en medicijnen gebruikt, moet je goed naar je zorgverzekering kijken. Sommige medicijnen vallen namelijk onder de Opiumwet en je wilt natuurlijk niet gezien worden als drugssmokkelaar. Neem daarom altijd een medische verklaring mee. Meer weten over medicijngebruik in het buitenland?

Eigen risico medische kosten reisverzekering

Sommige reisverzekeringen hebben een eigen risico op de dekking van medische kosten. Je moet dan bijvoorbeeld de eerste € 50,- of € 100 zelf betalen. Hou er rekening mee dat je ook op je Nederlandse zorgverzekering een eigen risico hebt. Omdat de reisverzekering aanvullend is op de zorgverzekering ben je meestal beide eigen risico's kwijt bij medische kosten in het buitenland.

Ziekenvervoer in het buitenland

Moet je in het buitenland naar een ziekenhuis vervoerd worden na bijvoorbeeld een ongeluk? Dan is dat meestal gewoon verzekerd op jouw Nederlandse basis zorgverzekering. Maar die vergoedt niet alle vormen van ziekenvervoer. De terugreis naar huis na een ongeval valt namelijk niet onder de basisverzekering, maar wel onder een reisverzekering. Denk hier vooral aan als je op wintersport gaat. Je hebt dan een wintersportdekking op de reisverzekering nodig. Anders zijn de kosten om jou na een val van de piste af te halen niet gedekt.