Kenmerken voedselvergiftiging

Wanneer je een voedselvergiftiging hebt, kun je je erg ziek voelen. Vaak ben je misselijk en/of heb je last van koorts en diarree. Het kan ook een maagdarmontsteking veroorzaken. De klachten kunnen vanzelf overgaan, maar heb je er na 48 uur nog steeds last van? Dan is het verstandig om even langs een dokter te gaan.

Naar de dokter? Bel alarmcentrale

In het buitenland naar de dokter gaan is natuurlijk, zeker buiten Europa, wat spannender dan je vertrouwde huisarts in Nederland. Je kunt daarom het beste contact opnemen met de alarmcentrale van je zorgverzekeraar. Zij kunnen je adviseren wat er in de buurt zit en waar je het beste terechtkunt. De alarmcentrale is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bekijk hier het overzicht van alle telefoonnummers. Handig om het nummer van je verzekeraar alvast in je telefoon te zetten!

Vergoeding voedselvergiftiging door zorg- en reisverzekering

Je basiszorgverzekering vergoedt de kosten van spoedeisende hulp in het buitenland. Deze vergoeding is alleen nooit hoger dan het Nederlandse tarief. In sommige landen, zoals Zwitserland, Scandinavische landen en Amerika, zijn deze tarieven een stuk hoger dan in Nederland. Die extra kosten kun je weer verzekeren via een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten. 

Heb je een aanvullende zorgverzekering? Bekijk in ons vergoedingsoverzicht of dit pakket ook dekking biedt voor spoedeisende hulp in het buitenland. Anders is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten met dekking voor geneeskundige kosten.

"Medische hulp in het buitenland valt onder het eigen risico van je zorgverzekering. Maar veel reisverzekeraars vergoeden dit eigen risico. Bekijk in dit overzicht of jouw verzekeraar dat ook doet." 

- Sharon, expert reisverzekeringen

Gemiste vakantiedagen door voedselvergiftiging

Ben je zo zwaar getroffen door de voedselvergiftiging dat je langere tijd in het ziekenhuis moet verblijven? Of dat je eerder naar huis moet? Goed om te weten dat je reisverzekering de extra verblijfskosten vergoedt. En als je eerder naar huis moet, vergoedt je annuleringsverzekering de kosten voor de dagen waar je geen gebruik meer van hebt gemaakt.

Voorkomen beter dan genezen: zes tips

  • Informeer van tevoren of je inentingen nodig hebt voor je vakantieland. Je kunt dat checken op de website van de GGD.
  • Vraag bij je huisarts na of het verstandig is om bepaalde medicijnen of middelen mee te nemen om een voedselvergiftiging te voorkomen. 
  • Vraag, bijvoorbeeld bij het hotel, na of het kraanwater te drinken is. Je kunt dit van tevoren ook controleren op waterinhetbuitenland.nl.
  • Was je handen goed met zeep na een maaltijd of een toiletbezoek.
  • Zorg dat je bord en bestek goed schoon is.
  • Pas op met eten dat onvoldoende verhit is, met name vlees en vis. Hetzelfde geldt voor ongekookte groente.​

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • RIVM
  • Rijksoverheid
  • GGD
  • ANWB

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van reisverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De reisverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder Website van het jaar en de Shopping Award.