Code oranje en je verzekering

Code oranje betekent dat er ernstige veiligheidsrisico’s zijn in een land. Deze risico’s zijn niet vergelijkbaar met de situatie in Nederland. Daarom mag je alleen naar een land met code oranje afreizen als je reis noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor een uitvaart, een ernstig ziek familielid of voor werk dat alleen op locatie uitgevoerd kan worden. Waar veel zorgverzekeraars eerder geen dekking boden als je afreisde naar een bestemming met code oranje, is dat inmiddels veranderd. Bij de meeste verzekeraars is er dus sprake van een beperkte dekking wanneer je reist naar een gebied met code oranje. Een schade vanwege corona is alleen vaak niet gedekt.

Verandering van reisadvies voor/na vertrek

Voor de dekking van je reisverzekering is het van belang wanneer het reisadvies naar code oranje is veranderd. Gebeurde dit vóór je reis? In dat geval bieden de meeste verzekeraars een beperkte dekking als je toch naar dat land afreist. Een schade door corona wordt meestal niet vergoed. Verandert het reisadvies terwijl je al op vakantie bent, bijvoorbeeld van code groen of geel naar code oranje? Dan biedt je reisverzekering vaak een volledige dekking. Dit geldt ook voor schades die je oploopt door corona. Bereid je reis van tevoren goed voor en controleer vooraf of er inreisbeperkingen zijn. Soms geldt er bijvoorbeeld een inreisverbod voor een bepaalde bestemming voor reizigers vanuit Nederland. Dit kan gebeuren als Nederland zelf code oranje krijgt.

Ben je op vakantie en is het reisadvies voor jouw bestemming gewijzigd van code groen of geel naar oranje? Bekijk dan voor je terugreis reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl. Op deze website vind je actuele reisinformatie per bestemming. Zo weet je precies wat er nodig is om naar Nederland terug te keren en wat je moet doen als je weer in Nederland bent. Ook wanneer je gevaccineerd bent. Reisinformatie kan gaan over gezondheidsverklaringen, herstel- of vaccinatiebewijzen of het doen van een (zelf)test als je weer thuis bent.

Annuleren bij verandering reisadvies

Je vraagt je misschien af: geldt mijn annuleringsverzekering bij code oranje? Soms wijzigt het reisadvies van je bestemming naar code oranje. Misschien vind je het dan zelf niet meer veilig om te reizen. Of dat er veel activiteiten op je bestemming niet meer mogelijk zijn, doordat evenementen zijn geannuleerd en bezienswaardigheden gesloten zijn. Het kan ook gebeuren dat er een inreisverbod geldt voor reizigers uit Nederland. In welke situatie kun je je reis kosteloos annuleren? Een pakketreis kun je vaak kosteloos annuleren wanneer je kunt aantonen dat afreizen naar een bepaalde bestemming onveilig is. Bijvoorbeeld door middel van een negatief reisadvies (code oranje of code rood).

Heb je een losse vlucht en een aparte accommodatie geboekt? In dat geval kun je het best contact opnemen met de vliegmaatschappij en de eigenaar van de accommodatie. Je kunt dan overleggen welke mogelijkheden er zijn voor jou als reiziger. Soms kun je je vliegreis bijvoorbeeld omboeken of ontvang je een waardebon die je kunt besteden aan een volgende reis. Bij accommodaties krijg je niet altijd je geld terug, maar ontvang je vaak wel een voucher. Is er een inreisverbod en vergoeden de vliegmaatschappij en de accommodatie niets? In dat geval biedt een uitgebreide (allrisk) annuleringsverzekering soms wel dekking. Overleg dit altijd met je verzekeraar, want de voorwaarden verschillen per aanbieder.

Wat vergoedt mijn reisverzekering bij code oranje?

Misschien ga je binnenkort naar een land dat inmiddels code oranje heeft gekregen. Of je bent al op je bestemming en het reisadvies verandert van code geel naar code oranje. Veel verzekeraars bieden een beperkte dekking. Een schade door corona wordt meestal niet vergoed. Sommige verzekeraars bieden wel een volledige dekking wanneer je een noodzakelijke reis maakt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je moet reizen voor een uitvaart. Een vakantie wordt niet gezien als een noodzakelijke reis. Er zijn ook verzekeraars die sinds het najaar van 2021 reizen naar een bestemming met code oranje weer volledig dekken.

Krijg jij – of een reisgenoot – tijdens je vakantie corona? En moet je misschien zelfs naar het ziekenhuis? Deze kosten kun je dekken met je reisverzekering. Dit is bij de meeste reisverzekeraars mogelijk wanneer je een aanvullende verzekering voor geneeskundige kosten hebt. Je Nederlandse zorgverzekering vergoedt medische kosten meestal tot het Nederlandse tarief. Moet je lang in het ziekenhuis verblijven? Dan kun je deze kosten vergoed krijgen met een aanvullende zorgverzekering of de aanvullende reisverzekering geneeskundige kosten.

Welke landen hebben momenteel code oranje reisadvies?

Voor je gaat boeken en voor je vertrek is het slim om te controleren welk reisadvies er geldt voor jouw bestemming. Soms kan een reisadvies plotseling veranderen, zoals door een corona-uitbraak. Wil je weten welke landen momenteel een oranje reisadvies hebben? Zoek jouw bestemming dan op via Nederland Wereldwijd. Je ziet hier direct welk reisadvies er voor jouw bestemming geldt en welke veiligheidsrisico’s er zijn. Ook kun je vinden welke coronamaatregelen er op dit moment gelden.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van reisverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De reisverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder Website van het jaar en de Shopping Award.