Code rood en je verzekering

Code rood betekent dat er zeer ernstige veiligheidsrisico’s zijn in een land. Het wordt sterk afgeraden om te gaan reizen. Doe je dit wel? Dan moet je je extra goed voorbereiden. Door de ernstige veiligheidsrisico’s kan het gevaarlijk zijn op deze bestemming. Een land krijgt code rood wanneer er bijvoorbeeld een hevige coronauitbraak heerst. Of wanneer er sprake is van oorlog, terrorisme of een natuurramp. Een reisadvies en kleurcode is nooit bindend. Je kunt het dus zien als een hulpmiddel om je reis goed voor te bereiden. Reis je toch naar een land met een rood reisadvies? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Het ministerie kan in dit geval niet altijd meer helpen als je toch in de problemen komt tijdens je reis. Veel verzekeraars bieden inmiddels beperkt dekking als je afreist naar een land met code oranje of code rood. Beperkt betekent vaak dat coronagerelateerde schades niet worden vergoed. Soms is de dekking bij code rood alleen tijdelijk.

Verandering van reisadvies voor/na vertrek

Het kan gebeuren dat het reisadvies verandert vlak voor je vakantie begint. Of terwijl je al op je bestemming bent. Wat is er dan verzekerd? Wanneer het reisadvies van code geel of oranje naar code rood verandert vóór vertrek, mag je in veel gevallen je reis gratis annuleren of omboeken. Ook moet een reisorganisatie binnen veertien dagen het hele bedrag terugbetalen. Verandert het reisadvies van code geel of oranje tijdens je vakantie naar code rood? In dat geval bieden veel reisverzekeraars een tijdelijke dekking. Het is bij een rood reisadvies wel de bedoeling dat je de bestemming zo snel mogelijk verlaat. Soms geldt de verandering van het reisadvies slechts voor een bepaald gebied in een land. Zoek dit goed uit en bepaal of je nog steeds naar een land wilt afreizen dat (deels) code rood krijgt.

Wat vergoedt mijn reisverzekering bij code rood?

Voorheen werd er maar door weinig reisverzekeraars iets vergoed bij code rood. Maar inmiddels is dat veranderd. Veel schades die tijdens de reis ontstaan, worden vergoed, Behalve schades die je oploopt door corona. Een aantal verzekeraars vergoedt bij een rood reisadvies helemaal niets. Ook lang niet alle extra dekkingen van je reisverzekering bieden dekking bij code rood. Andere verzekeraars hebben alle beperkingen sinds september 2021 juist laten varen: bij deze verzekeraars ben je gewoon volledig verzekerd wanneer je afreist naar een gebied met code rood. Ook schades die te maken hebben met corona zijn gedekt. Denk aan repatriëring, meer verblijfskosten omdat je in quarantaine moet of onvoorziene medische kosten als je naar het ziekenhuis moet vanwege een corona besmetting. Wil je zeker weten dat je reisverzekeraar (beperkte) dekking biedt wanneer je in een rood reisgebied bent? En wil je weten welke extra dekkingen vergoeding bieden? Lees de polis van je reisverzekering en afgesloten extra dekkingen goed door of neem contact op met je verzekeraar. Wil je naar een andere reisverzekeraar overstappen? Dan kun je reisverzekeringen vergelijken.

Geldt mijn annuleringsverzekering bij code rood?

Wil je je reis annuleren vanwege code rood door corona? Helaas valt dat bij veel annuleringsverzekeraars niet meer onder de dekking. Corona is inmiddels geen onvoorziene of bijzondere omstandigheid meer. Annuleren vanwege code rood om een andere reden is soms nog wel gedekt. Krijgt je bestemming vlak voor vertrek code rood, dan kun je je reis meestal gratis annuleren. De reisorganisatie is verplicht het bedrag binnen twee weken terug te betalen. Heb je je reis geboekt via een reisorganisatie? Dan annuleren zij mogelijk de reis. 

De annulering is in sommige gevallen beperkt verzekerd met een extra (allrisk) annuleringsverzekering. Deze dekking is alleen geldig wanneer de reisorganisatie of touroperator zelf geen oplossing biedt. Ook moet je de annuleringspolis hebben afgesloten vóór corona als pandemie werd gezien. Dit betekent dat je de polis afgesloten moet hebben vóór 11 maart 2020.

Welke landen hebben momenteel code rood?

Controleer voor je op reis gaat altijd het reisadvies dat jouw gewenste bestemming krijgt. Onderzoek ook welke maatregelen er op dat moment gelden. Via Nederland Wereldwijd kun je reisadviezen per land opzoeken. Zo kun je precies zien welke coronamaatregelen er gelden, of er een inreisverbod is voor reizigers vanuit Nederland en met welke veiligheidsrisico’s je rekening moet houden.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van reisverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De reisverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder Website van het jaar en de Shopping Award.