Wat is repatriëring?

Repatriëring betekent letterlijk terugkeer (‘re’) naar het vaderland (‘patria’). Er zijn verschillende vormen van repatriëring: incidentele repatriëring, structurele repatriëring en preventieve repatriëring.

Incidentele repatriëring

Incidenteel wil zeggen dat jij of meerdere personen om medische redenen zo snel mogelijk terug naar huis moeten reizen. Bijvoorbeeld door een ongeval of ziekte. Of wanneer er een naaste is overleden op vakantie. Meestal regelt de alarmcentrale van je reisverzekering deze vorm van repatriëring.

Structurele repatriëring

Structurele repatriëring is nodig wanneer er in een land waar jij verblijft een oorlogssituatie of politiek conflict ontstaat. Je kunt dan als reiziger opeens niet meer welkom zijn in een land. Om veiligheidsredenen moet je het land zo snel mogelijk verlaten.

Preventieve repatriëring

Is er geen direct medische noodzaak om gerepatrieerd te worden, maar is er wel een dreigende situatie? Dit noem je preventieve repatriëring. Dit is bijvoorbeeld nodig bij een dreigende natuurramp.

Veel reisorganisaties bieden een repatriëringsgarantie. Is er sprake van een calamiteit tijdens je reis of krijgt je bestemming plotseling een negatief reisadvies? Dan zorgt de reisorganisatie er altijd voor dat je veilig terug naar huis wordt gebracht. De reisorganisatie boekt dan een alternatieve vlucht of busreis. Als het veilig is om je vakantie voort te zetten op een andere plek, kan er ook een andere accommodatie voor jou geboekt worden.

Repatriëring bij ziekte of ongeval

Ben je op vakantie en word je ernstig ziek of krijg je een ongeluk? Dan ben je vaak niet in staat om zelfstandig terug te reizen. Je hebt in het vliegtuig medische begeleiding nodig. Een voorbeeld hiervan zijn gipsvluchten na wintersportvakanties. Dit is een samenwerking tussen verzekeringsmaatschappijen en alarmcentrales van verschillende organisaties, zoals ANWB en Allianz Global Assistance. Een vliegmaatschappij neemt meestal zelf liever niet het risico om iemand met een blessure te vervoeren. Als de klachten tijdens de vlucht verergeren, is de kans groot dat er een tussenstop gemaakt wordt. Via een gipsvlucht kunnen mensen die tijdens de wintersportvakantie een blessure hebben opgelopen, op een goede manier gerepatrieerd worden. Een parasolvlucht is de zomerse variant van een gipsvlucht: tijdens deze speciale medische vlucht worden patiënten vervoerd die ziek zijn geworden op zonnige bestemmingen. Verder zijn er tijdens de eerste golf van de coronapandemie honderdduizenden Europese reizigers gerepatrieerd vanuit bestemmingen buiten de EU.

Overlijden in het buitenland en repatriëring

Een partner, familielid of vriend komt tijdens een vakantie te overlijden. Je kunt een overleden naaste uit het buitenland terughalen voor de uitvaart. Ook dit noem je repatriëring. Een verzekeraar of internationale uitvaartonderneming kan hierbij helpen. Vaak neemt de alarmcentrale van je reisverzekering contact op met een gespecialiseerde uitvaartonderneming. De uitvaartondernemer regelt alle belangrijke zaken, zoals het verzorgen van de overledene, de overledene voorbereiden voor vervoer en lokale, wettelijke formaliteiten.

Is repatriëring verzekerd op een reisverzekering?

De kosten voor een repatriëring kunnen hoog oplopen. Hoe hoog de kosten precies zijn hangt af van de situatie. Denk aan de vliegafstand, de toestand van de patiënt, het aantal begeleiders dat mee mag vliegen en het grondtransport bij aankomst. Kosten voor een repatriëring kunnen variëren van 5.000 euro tot soms wel 10.000 euro. De kosten van een repatriëring worden alleen vergoed via de reisverzekering, niet via de basisdekking van je zorgverzekering. De standaarddekking van je zorgverzekering vergoedt wel eventuele medische kosten die je maakt in het buitenland. Deze kosten worden alleen vergoed tot aan het Nederlandse tarief. Elke reisverzekering vergoedt repatriëring. Neem contact op met je reisverzekeraar om na te vragen welke redenen voor repatriëring onder de dekking vallen.