Vlucht gemist door wachtrijen

Bij vertraging of uitval van je vlucht heb je in sommige gevallen recht op een vergoeding. Maar mis je je vliegtuig door de enorme wachtrijen? Dan ligt de situatie wat anders, omdat er geen sprake is van een vertraagde of uitgevallen vlucht. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om toch een vergoeding te krijgen.  


​Schakel rechtsbijstandverzekering in

Heb je een rechtsbijstandverzekering? Neem dan contact op met je verzekeraar. Die kan een claim neerleggen bij Schiphol. Je moet wel kunnen aantonen dat het missen van de vlucht niet je eigen schuld was. Was je bijvoorbeeld wel ruim op tijd op Schiphol? Je rechtsbijstandverzekeraar kan je hierbij verder helpen.


Reisverzekering speelt geen rol

Je reisverzekering of annuleringsverzekering kan in deze situatie helaas niets voor je betekenen. Er is namelijk geen sprake van vertraging waardoor je een of meerdere reisdagen mist. De vliegtuigen vertrekken gewoon op tijd.


Hulp van Claimingo

Je kunt ook de hulp inschakelen van een partij als Claimingo. Zij proberen voor jou de schade te verhalen. Als dat lukt, betaal je hen administratiekosten. En als het niet lukt, betaal je ook niets.

Vergoeding bij vertraging vlucht

Ben je door vertraging meer dan drie uur later aangekomen op je eindbestemming? Dan heb je recht op een vergoeding van de luchtvaartmaatschappij als:

 • Je vlucht start in een EU-land
 • Je vliegt van buiten de EU naar een land binnen de EU met een Europese vliegtuigmaatschappij

Hoogte van de vergoeding

De hoogte van de vergoeding hangt af van de afstand van de vlucht en of je binnen of buiten de EU blijft:

Vluchtbestemmingen binnen de EU Vluchtbestemmingen buiten de EU
250 euro vergoeding bij een vertraagde vlucht tot 1.500 km 250 euro vergoeding bij een vertraagde vlucht tot 1.500 km
400 euro vergoeding bij een vertraagde vlucht van meer dan 1.500 km 400 euro vergoeding bij een vertraagde vlucht van 1.500 km tot en met 3.500 km
600 euro vergoeding bij een vertraagde vlucht van meer dan 3.500 km

Bij een vlucht met een afstand van 3.500 kilometer of meer en een vertraging tussen de drie en vier uur, heb je recht op 50% van de vergoeding.​

Op de website van EUclaim kun je gemakkelijk bereken hoeveel kilometer je vlucht is. Dan zie je direct op welk bedrag je recht hebt.

Geen vergoeding bij buitengewone omstandigheid

Het kan voorkomen dat je ondanks de vertraging toch geen recht hebt op een vergoeding. Er is dan sprake van een 'buitengewone omstandigheid'. De vliegtuigmaatschappij moet kunnen aantonen dat zij niet verantwoordelijk is voor de vertraging. Dat is bijvoorbeeld het geval bij:

 • ​Terrorisme
 • Een natuurramp
 • Extreme weersomstandigheden waardoor het vliegtuig niet kan vertrekken
 • Een noodlanding, bijvoorbeeld omdat een passagier met spoed medische hulp nodig heeft
 • Staking van de luchtverkeersleiding

Vergoeding bij geannuleerde vlucht

Is je vlucht geannuleerd? Dan krijg je je vluchtkosten vergoed en heb je in sommige gevallen ook recht op een extra vergoeding. Daarbij is het van belang wanneer je precies geïnformeerd bent over de annulering.

 • ​Meer dan twee weken voor vertrek geïnformeerd: geen vergoeding
 • Tussen de 14 en 7 dagen voor vertrek geïnformeerd én meer dan twee uur eerder vertrokken of vier uur later aangekomen: recht op vergoeding
 • 7 dagen of korter voor vertrek geïnformeerd én meer dan één uur eerder vertrokken of meer dan twee uur later aangekomen: recht op vergoeding
De hoogte van de vergoeding hangt weer af van de afstand van de vlucht. Bekijk daarvoor de tabel hierboven.

Nog ergens hulp bij nodig?

Je vindt je antwoord op de klantenservice pagina. We staan voor je klaar.

Klantenservice

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • RIVM
 • Rijksoverheid
 • GGD
 • ANWB

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van reisverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De reisverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder Website van het jaar en de Shopping Award.