Wat is een kortlopende reisverzekering?

Een kortlopende reisverzekering vergoedt onverwachte kosten waar je tijdens je reis mee te maken kunt krijgen. Denk aan verlies of diefstal van je bagage. Of medische kosten in het buitenland bij een ongeval op reis. Een kortlopende reisverzekering sluit je af voor één vakantie of weekendje weg. De verzekering loopt vanaf de dag van vertrek tot de dag dat je weer thuiskomt.

Kortlopende of doorlopende reisverzekering voordeliger?

Een doorlopende reisverzekering is al snel voordeliger dan een kortlopende reisverzekering. Ga je als alleenstaande of als stel meer dan drie weken per jaar op vakantie? Dan is een doorlopende reisverzekering al snel voordeliger. Voor gezinnen ligt deze grens al bij twee weken. Deze periode hoeft niet aaneengesloten te zijn.

Een kortlopende reisverzekering kost je per vakantie al snel een paar tientjes, terwijl een doorlopende reisverzekering maar een paar euro per maand kost. Daarnaast betaal je voor een kortlopende reisverzekering elke keer opnieuw poliskosten. Bij een doorlopende reisverzekering betaal je de poliskosten maar één keer.

Wanneer je bij Independer reisverzekeringen vergelijkt, geven we aan welke reisverzekering in jouw situatie het meest voordelig is. Zo krijg je een melding wanneer een doorlopende reisverzekering goedkoper is. 

Dekking kortlopende reisverzekering

Met een kortlopende reisverzekering kun je je voor verschillende situaties verzekeren. Standaard ben je verzekerd voor diefstal, vermissing of beschadiging van je bagage. Daarnaast is er nog een aantal aanvullende dekkingen. Welke dekkingen je nodig hebt, hangt af van het soort vakantie. Je kunt je verzekeren voor:

 • Hulpverlening door een alarmcentrale.
 • Repatriëring (onverwachte terugkeer naar huis vanwege een ongeval of ziekte).
 • Kosten voor opsporing en reddingsacties.
 • Geneeskundige kosten voor als je ziek wordt op vakantie.
 • Deelname aan wintersport, gevaarlijke sporten of onderwatersport.
 • Ongevallen.
 • Automobilistenhulp als je met de auto op vakantie gaat.

In de vergelijking van Independer kun je aangeven waar je je voor wilt verzekeren. Bijvoorbeeld alleen binnen Europa of liever werelddekking. Vervolgens kijken wij welke kortlopende reisverzekering voor jouw vakantie het beste is. 

 

Schade melden kortlopende reisverzekering

Wil je schade melden bij je reisverzekeraar? Dan kun je gebruikmaken van ons schadeformulier. Als je je kortlopende reisverzekering via Independer hebt afgesloten, kun je het schadeformulier inscannen en opsturen naar schade@independer.nl. Per post kan het formulier naar Independer Schade, antwoordnummer 1706, 1200 VB in Hilversum.

Ben je niet bij Independer verzekerd, stuur het formulier dan rechtstreeks naar je reisverzekeraar. Die neemt de schade vervolgens verder in behandeling.

Kortlopende annuleringsverzekering

Naast een kortlopende reisverzekering kun je ook een kortlopende annuleringsverzekering afsluiten. Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten als de reis onverwachts niet doorgaat of als je eerder terug moet. Na het boeken van een vakantie heb je zeven dagen de tijd om een annuleringsverzekering af te sluiten.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • RIVM
 • Rijksoverheid
 • GGD
 • ANWB

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Bas Knopperts. Hij is specialist op het gebied van reisverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij Radio 1 en het AD

Disclaimer

Het gebruik van de informatie is volledig de verantwoordelijkheid van de lezer. Bekijk voor meer informatie ook ons redactioneel beleid.

Awards

De reisverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder Website van het jaar en de Shopping Award.