10 voorbeeldsituaties van ongelukjes en noodgevallen

Gebeurt er toch iets vervelends op vakantie? Gebruik deze tips bij pech op vakantie:

1. Telefoon wordt gestolen 

Je nieuwe smartphone van een paar maanden oud gestolen? Die valt vaak onder de bagagedekking van je reisverzekering. Zorg wel altijd dat je aangifte doet van de diefstal.

2. In het ziekenhuis belanden 

Medische kosten die je in het buitenland maakt vallen vaak onder jouw zorgverzekering. In ieder geval tot het Nederlands tarief. Zijn de kosten hoger dan in Nederland? Dan kun je een beroep doen op de reisverzekering als je daar een aanvullende dekking voor medische kosten hebt.

3. Eerder naar huis moeten 

Moest je ongepland eerder naar huis omdat er iemand ernstig ziek is of erger nog, is overleden? Kosten voor de vervroegde terugreis vallen onder een reisverzekering. De gemiste vakantiedagen vallen onder een annuleringsverzekering.

4. Tent waait weg 

Noodweer getroffen tijdens jouw vakantie? Als je schade hebt aan jouw tent door het noodweer kun je terecht bij jouw reisverzekering. Ook schade aan andere bagage die je mee hebt valt onder de bagagedekking op een reisverzekering.

5. Camera laten vallen tijdens de bergwandeling 

Tijdens een mooie bergwandeling leg je natuurlijk alle mooie uitzichten en plekjes vast met jouw camera. Tijdens het nemen van een kiekje jouw camera laten vallen? De schade kun je claimen op de bagagedekking van de reisverzekering.

6. Lekkage bij thuiskomst 

Kom je thuis na een heerlijke vakantie… Staat er in jouw huis nog een laagje water door de hoosbuien in Nederland. Laminaat krom en veel andere schade. Waterschade valt onder de dekking van jouw inboedel- en opstalverzekering.

7. Autoschade, diefstal of pech tijdens je vakantie 

Genietend van het mooie uitzicht let je even niet op en je raakt een andere auto. Staat je vakantieland op de groene kaart? Dan is je autoverzekering daar gewoon geldig. Zorg bij een buitenlandse schade extra goed voor bewijsmateriaal. Vul het schadeformulier volledig in (ook de achterkant), zorg voor duidelijke foto’s en voor getuigen als die er zijn. De tegenpartij woont namelijk niet om de hoek als je nog wat nodig hebt. Op je groene kaart staat het telefoonnummer van je verzekeraar en van de alarmdienst. Meld de schade telefonisch bij je verzekeraar. Zij kunnen je ook meteen vertellen of je de auto kunt laten verslepen, of je recht hebt op vervangend vervoer en wat er wel en niet verzekerd is. Kan je niet verder met de auto? Bel dan de alarmdienst. De alarmdienst kan de situatie beoordelen en bijvoorbeeld zorgen dat jij en je auto weer naar Nederland worden gebracht. Wordt je auto gestolen tijdens je vakantie? Zorg er dan altijd voor dat je aangifte doet bij de politie. Zonder deze aangifte heb je kans dat de verzekeraar niet gaat uitkeren. En stel: je krijgt pech met de auto. Heb je geen pechhulp met buitenlanddekking? Dan zal je contact op moeten nemen met een buitenlandse hulpdienst. En moet je misschien in het Italiaans uit gaan leggen dat je bijvoorbeeld een lekke band hebt. Heb je pech hulp met buitenland dekking dan kun je deze altijd bellen vanuit je vakantieland. Of wanneer je onderweg bent naar je vakantie land. Bij sommige autoverzekeringen heb je ook dekking bij mechanische storing in het buitenland. Hiervoor kun je contact opnemen met het alarmnummer van je autoverzekeraar.

8. Overlijden in het buitenland 

Je gaat er natuurlijk niet vanuit wanneer je naar je vakantie bestemming vertrekt. Maar helaas kan het wel gebeuren, jijzelf of je dierbare komt te overlijden op de vakantiebestemming. En dan? Op de meeste uitvaartverzekeringen is er geen dekking voor het vervoer naar Nederland, de zogeheten repatriëring. Maar dit is vaak wel verzekerd op je reisverzekering of op je aanvullende dekking op je zorgverzekering.

9. Je aansprakelijkheidsverzekering in het buitenland 

Ook op vakantie kan het gebeuren dat je een schade veroorzaakt waar jij wettelijk aansprakelijk voor bent. Gelukkig ben je hier op vakantie ook gewoon voor verzekerd. In het buitenland gelden dezelfde voorwaarden als wanneer je een schade veroorzaakt in Nederland. Wanneer je in het buitenland een schade veroorzaakt eisen ze vaak een waarborgsom. Met deze waarborgsom willen ze de rechten van het slachtoffer garanderen. Ben jij inderdaad verantwoordelijk voor de schade en valt deze onder de dekking van je aansprakelijkheidsverzekering? Dan betaalt de verzekeraar de waarborgsom. Zodra de waarborgsom vrijkomt moet je dit natuurlijk wel meteen terug betalen.

10. Stormschade aan je caravan 

Als je caravan is gekoppeld aan je auto is deze standaard WA verzekerd. Maar wat gebeurt er als iemand op de camping tegen jouw caravan aanrijdt? Of als er een storm over de camping raast? Dan is je caravan niet verzekerd, behalve als je een speciale caravanverzekering hebt afgesloten. Bij deze verzekering kun je ook kiezen voor aanvullende dekkingen, zoals dekking voor hagel- en stormschade dekking. Zo kun je gerust vertrekken naar je vakantiebestemming.