logo_Eerlijke_Bankwijzer

Eerlijke Bankwijzer

De Eerlijke Bankwijzer vergelijkt de belangrijkste aanbieders van betaal- en spaarrekeningen voor consumenten. Naast beoordeling van het beleid wordt er gekeken of banken jouw spaargeld investeren met respect voor mens, dier en milieu. Ook zie je of dat op een eerlijke en transparante manier gebeurt.

Onderzoek

Onder andere door het publiceren van onderzoeksresultaten wil de Eerlijke Bankwijzer samen met de consument het inversteringsbeleid van banken veranderen. Banken zouden meer moeten investeren in bedrijven en projecten die bijdragen aan een duurzame samenleving. De Eerlijke Bankwijzer wil banken daar graag bij helpen.

Wat kun je zelf doen?

Veel banken en bankgroepen investeren op dit moment nog in wapens voor dictators, vervuilende energie en kinderarbeid. Jij kunt meehelpen de wereld te verbeteren door de banken eerlijk te laten investeren. Meer weten over wat jij kunt doen? Via deze pagina zie je wat je als bankklant kunt doen.

Samenwerking

Independer vindt maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk. Daarom tonen wij de scores van de Eerlijke Bankwijzer in de vergelijking van spaarrekeningen en deposito's. In de kolom 'eerlijk investeren' zie je de rapportcijfers die de Eerlijke Bankwijzer toekent aan de banken. Zo kun jij als consument een nog betere keuze maken voor een spaarbank. En wij helpen zo de Eerlijke Bankwijzer bij hun streven naar meer concurrentie tussen banken op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

 

Bezoek de Eerlijke Bankwijzer en doe de check!

Vergeleken banken

De Eerlijke Bankwijzer vergelijkt de negen grootste bankgroepen (gemeten naar spaartegoeden) op duurzaamheid. Triodos Bank vergelijken ze ook, omdat deze bank een specifieke plek inneemt op de Nederlandse bankenmarkt.

De volgende bankgroepen worden vergeleken:

 

Aanbieders die tot dezelfde bankgroep horen zoals SNS Bank en RegioBank hanteren hetzelfde bankbeleid, waardoor de beleidsbeoordeling identiek is. Op Independer worden RegioBank, MoneYou, Friesland Bank, Westland Utrecht Bank, Nationale-Nederlanden Bank, REAAL Bancaire Diensten, BLG Wonen, OHRA en Knab daarom ook meegenomen.

Thema's

De Eerlijke Bankwijzer onderzoekt banken op de tien belangrijkste internationale duurzaamheidsthema's. In onze vergelijking zijn deze thema’s onderverdeeld in drie hoofdthema’s:

MensMens MilieuMilieu BedrijfsvoeringBedrijfsvoering
Mensenrechten Klimaat Belasting en corruptie
Arbeidsrechten Natuur Transparantie
Gezondheid Dierenwelzijn Bonussen
Wapens

Voor meer informatie over deze thema's kun je terecht op de site van de Eerlijke Bankwijzer. Daar vind je uitgebreide beschrijvingen van elk thema. Ook kun je er banken op thema met elkaar vergelijken.

Initiatiefnemers

De Eerlijke Bankwijzer wordt gesteund door Independer en is een initiatief van:

 

Oxfam_Novib Amnesty Milieudefensie FNV_Monidaal Dierenbescherming IKV_Pax_Christi