contract tandarts met zorgverzekeraar

Wat betekent het als je tandarts een contract heeft met een zorgverzekeraar?

Als je een aanvullende tandartsverzekering hebt, mag je zelf bepalen naar welke tandarts je gaat. Wat je vergoed krijgt vanuit je verzekering is niet afhankelijk van je mondzorgverlener, maar alleen van welke polis je hebt afgesloten. Toch sluiten zorgverzekeraars wel contracten met tandartsen. Maar wat betekent dit voor jou?  

Kwaliteit van de zorg in de tandartspraktijk

Zorgverzekeraars hebben in Nederland de plicht om te sturen op kwaliteit in de zorg. Dit geldt bijvoorbeeld voor de kwaliteit van zorg in ziekenhuizen en van fysiotherapie, maar ook voor de kwaliteit van mondzorg. Daarnaast moeten zij de kosten van de zorg onder controle houden. Onder meer door afspraken te maken met de zorgverleners over zowel prijs als kwaliteit. Met tandartsen is dit echter een stuk lastiger, omdat de tarieven voor mondzorg sinds 2012 weer zijn vastgesteld. Bovendien hebben veel mensen een vaste tandarts waar ze meestal hun hele leven bij blijven. Selectief contracteren is dan ook in deze branche zeer lastig.

Afspraken over verschillende soorten mondzorg

Toch maken de zorgverzekeraars wel afspraken met de tandartsen. Vaak gaat dit over specifieke mondzorg zoals jeugdmondzorg of gebitsprothesen. Of ze stellen bepaalde kwaliteitseisen waar de praktijk aan moet voldoen. Zo proberen de zorgverzekeraars wat meer invloed te krijgen op de mondzorg in Nederland. Voor 2015 zijn ongeveer 30% van alle mondzorgpraktijken door een of meer zorgverzekeraars gecontracteerd.

Voordelen van gecontracteerde tandarts

Voor je vergoeding maakt het dus niets uit of je tandarts wel of geen contract met je zorgverzekeraar heeft. Wel kunnen er verschillen zijn in de manier van declareren. Als je tandarts een contract heeft kan hij de rekening rechtstreeks naar de verzekeraar sturen. Die betaalt dan de factuur aan de zorgverlener. Heb je geen aanvullende tandverzekering dan zal de verzekeraar het gehele bedrag op jou verhalen. Ben je wel verzekerd, dan hoef je zelf helemaal niets te betalen, of alleen de eigen bijdrage (afhankelijk van je polis). Heeft je tandarts geen contract dan moet je vaak eerst zelf de rekening betalen en kan je het bedrag zelf declareren bij de verzekeraar, als je recht hebt op een vergoeding vanuit je aanvullende pakket. Daarnaast staat jouw zorgverzekeraar dus achter deze tandarts als het gaat om de kwaliteit van de geleverde zorg.

Is een tandarts zonder contract minder goed?

Als je tandarts geen afspraken heeft met je zorgverzekeraar, dan wil dat niet zeggen dat het een slechte tandarts is. Veel tandartsen kiezen nu bewust om het niet te doen. Juist omdat het voor de vergoeding niets uitmaakt. Maar een contract betekent wel vaak veel extra papierwerk voor de mondzorgverlener. En daar hebben ze niet altijd zin in of de tijd voor.  

Op zoek naar een zorgverzekering die tandartskosten vergoedt?

Ben je op zoek naar een zorgververzekering die tandartskosten vergoedt? Vergelijk en sluit af:Vergelijk zorgverzekeringen 2017

Mediquest

MediQuest verzamelt en analyseert alle gegevens en reviews van de praktijken. Zo maken zij de kwaliteit van mondzorg inzichtelijk.

Zij gingen je voor

Zoveel bezoekers hebben al een review geplaatst!

Geef ook je mening!

 

Om je beter van dienst te zijn maakt Independer gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.