Je kan bij de tandarts voor allerlei behandelingen terecht. Van preventieve behandelingen zoals controle en gebitsreiniging tot meer ingrijpende zaken als een wortelkanaalbehandeling of het trekken van een tand of kies. Maar wat gebeurt er nou precies tijdens zo’n behandeling? Wij vertellen je van de veel voorkomende behandelingen wat het inhoudt en wat je kan verwachten als je in de tandartsstoel zit.
Een brug vervangt een ontbrekende tand of kies en bestaat uit een kunsttand en twee kronen. De kronen worden vastgezet op de twee eigen tanden of kiezen die naast de open plek zitten. De kunsttand vult de lege plek op.
Bij een periodieke controle controleert de tandarts je gebit op gaatjes en eventuele tandvlees ontstekingen. Ook kan hij een röntgenfoto maken om je gebit nog beter te bestuderen. Vaak reinigt de tandarts gelijk je tanden en krijgen kinderen vaak een fluorbehandeling. Komt de tandarts een gaatje of een andere afwijking tegen, dan zal hij hier een nieuwe afspraak voor maken.
Met een facing kan de vorm of de kleur van een tand worden veranderd. Zo kan de tandarts een spleetje tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, verkleurde tanden weer wit maken en scheve tanden verbergen. Een facing ziet er net zo natuurlijk uit als de overige tanden.
Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt vastgezet. Een implantaat lijkt een beetje op een schroef en is gemaakt van titanium. Op een implantaat kan een kroon, brug of (gedeeltelijk) kunstgebit geplaatst worden.
Een kroon is een speciaal kapje van metaal of porselein die op een beschadigde tand of kies wordt gezet. Hiermee wordt de eigen tand of kies onder de kroon beschermd en geeft het meer stevigheid. Ook kan een kroon geplaatst worden op een implantaat als er geen eigen tand of kies meer is.
Een kunstgebit is een uitneembare prothese om ontbrekende tanden en kiezen te vervangen. De kwaliteit en het uiterlijk van kunstgebitten zijn tegenwoordig veel beter dan vroeger. Vaak valt het haast niet op dat iemand een kunstgebit draagt.
Sealen is het aanbrengen van een laagje kunststoflak over de putjes en groeven van kiezen bij kinderen. Blijvende kiezen die net zijn doorgekomen hebben soms diepe groeven en putjes. Het glazuur moet dan nog uitharden. Hierdoor zijn ze moeilijker schoon te maken en kunnen gemakkelijk gaatjes ontstaan. Het sealen sluit deze groeven en putjes dan af, beschermt tegen bacteriën en helpt gaatjes voorkomen.
Soms is het nodig om een tand of kies te trekken. Bijvoorbeeld als een tand of kies niet meer te redden is of andere tanden in de weg zit. Meestal doet de tandarts deze behandeling zelf. In sommige gevallen zal hij je doorverwijzen naar de kaakchirurg.
Als je een gaatje hebt of een stuk tand of kies mist, krijg je een vulling. Een vulling repareert de kies, maar voorkomt ook dat de tand verder bederft en het pijn doet. Er zijn verschillende soorten materiaal voor een vulling. De bekendste zijn amalgaam en composiet.
In de wortel van een tand of kies zitten een of meerdere wortelkanalen. Deze kanalen zijn gevuld met bindweefsel, zenuwen en bloedvaatjes. Dit wordt pulpa genoemd. Als dit ontstoken raakt is een wortelkanaalbehandeling nodig.
Ben je op zoek naar een tandarts, mondhygiënist of orthodontist? Ga dan naar onze tandartsvergelijking: