kroon

Tandartsbehandeling: kroon

Een kroon is een speciaal kapje van metaal of porselein die op een beschadigde tand of kies wordt gezet. Hiermee wordt de eigen tand of kies onder de kroon beschermd en geeft het meer stevigheid. Ook kan een kroon geplaatst worden op een implantaat als er geen eigen tand of kies meer is.

Wanneer is een kroon nodig?

Er zijn meerdere redenen waarom een kroon noodzakelijk kan zijn:

  • Als de tand of kies zo zwaar beschadigd is door tandbederf dat het niet meer met een vulling opgelost kan worden.
  • Een lelijke, oude vulling kan vervangen worden door een kroon zodat het gebit er mooier uitziet.
  • Als een tand beschadigd is door een ongeluk.
  • Als een tand of kies ontbreekt. Dan wordt er eerst een implantaat geplaatst.

Hoe wordt een kroon geplaatst?

Hoe lang de behandeling duurt hangt af van de conditie van de eigen tand of kies. Is deze zwaar beschadigd, dan zal er eerst bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd worden. Of er moet een stift of implantaat geplaatst worden.

De tandarts zal eerst de tand of kies omslijpen, zodat de kroon beter past. Dit gebeurt meestal met een verdoving, zodat het geen pijn doet. Daarna maakt hij hiervan een afdruk met zacht materiaal. De tandtechnicus gebruikt deze afdruk om de kroon op maat te maken.

Totdat de definitieve kroon klaar is, krijg je een tijdelijke kroon. Hiermee kan je gewoon eten en kauwen, maar de tijdelijke kroon is veel minder sterk dan de definitieve kroon. De definitieve kroon wordt na goed passen en meten met cement vastgemaakt.

Doet het plaatsen van een kroon pijn?

Voor de behandeling wordt je verdoofd (ook voor de eventuele wortelkanaalbehandeling). Hierdoor voel je geen pijn. Als de kroon echter wordt geplaatst op een kies zonder zenuw, is verdoving niet nodig.

Hoe lang gaat een kroon mee?

Een kroon blijft vele jaren zitten zolang de de tand of kies waarop de kroon zit gezond blijft. Deze is namelijk nog steeds gevoelig voor bederf. Houd de kies dus goed schoon! Mocht de kroon loslaten neem dan gelijk contact op met je tandarts. Hij kan hem weer vastmaken.

Op zoek naar een tandarts

Ben je op zoek naar een tandarts? Ga dan naar onze tandartsvergelijking:Zoek tandarts

Mediquest

MediQuest verzamelt en analyseert alle gegevens en reviews van de praktijken. Zo maken zij de kwaliteit van mondzorg inzichtelijk.

Zij gingen je voor

Zoveel bezoekers hebben al een review geplaatst!

Geef ook je mening!

 

Om je beter van dienst te zijn maakt Independer gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.