kunstgebit

Tandartsbehandeling: kunstgebit

Een kunstgebit is een uitneembare prothese om ontbrekende tanden en kiezen te vervangen. De kwaliteit en het uiterlijk van kunstgebitten zijn tegenwoordig veel beter dan vroeger. Vaak valt het haast niet op dat iemand een kunstgebit draagt.

Partiële prothese

Als een aantal tanden of kiezen missen, kan er ook gekozen worden voor een partiële prothese in plaats van een volledig kunstgebit. Dit zorgt ervoor dat andere tanden niet schreef gaan groeien en het ziet er ook beter uit.

Hoe wordt een kunstgebit geplaatst?

Er wordt eerst een afdruk gemaakt van je huidige gebit, zodat de prothese goed past. Een tandtechnicus gebruikt deze afdruk om een model van kunsthars te maken. De tandarts gaat vervolgens weer kijken of dit model goed past. Daarna maakt de tandtechnicus een proefprothese.

Na nog een aantal keer goed passen en meten werkt de tandtechnicus de proefprothese af zodat ie helemaal klaar is voor gebruik. De tandarts plaatst het kunstgebit direct nadat de tanden en kiezen eruit zijn zodat je niet zonder tanden ziet.

Na een paar weken maakt de tandarts een nieuwe afspraak om te kijken hoe het gaat. Als er problemen zijn, kan de tandarts kleine aanpassingen doen.

Waar is een kunstgebit van gemaakt?

Volledige kunstgebitten worden van acryl (plastic) gemaakt. Partiële protheses worden soms van acryl gemaakt en soms van een combinatie van acryl en metaal. Dit heet een frameprothese. Een frameprothese is beter vast te zetten maar wel een stuk duurder.

Doet een kunstgebit pijn?

Het verwijderen van het eigen gebit gebeurt uiteraard onder verdoving, dus de behandeling is in principe pijnloos. Wel kan je nog wat napijn hebben. Het zal ook even wennen zijn aan het gebit omdat het toch heel anders voelt dan je eigen tanden. Er kunnen dan ook zogenaamde drukplekken ontstaan. Blijft het pijnlijk, maak dan een afspraak met de tandarts.

Op zoek naar een tandarts

Ben je op zoek naar een tandarts? Ga dan naar onze tandartsvergelijking:Zoek tandarts

Mediquest

MediQuest verzamelt en analyseert alle gegevens en reviews van de praktijken. Zo maken zij de kwaliteit van mondzorg inzichtelijk.

Zij gingen je voor

Zoveel bezoekers hebben al een review geplaatst!

Geef ook je mening!

 

Om je beter van dienst te zijn maakt Independer gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.