wie werken er in de tandartspraktijk

Wie werken er in de tandartspraktijk?

Als je voor een controle of een gaatje naar de tandarts gaat, zie je meestal alleen de tandarts en de tandartsassistente. Maar heb je een meer complexe behandeling nodig, zoals een implantaat of een moeilijke wortelkanaalbehandeling? Misschien heeft je kind een beugel nodig of ben je extreem bang voor de tandarts. Dan zijn er nog veel meer zorgverleners binnen de tandheelkunde. De meeste werken in de praktijk zelf, anderen werken nauw samen met de tandarts. Hieronder vind je alle beroepen uit de tandheelkunde.

Tandarts

De tandarts is je eerste en belangrijkste aanspreekpunt als het om de gezondheid van je gebit gaat. De tandarts onderzoekt je gebit, stelt diagnoses en behandelt je gebit. Ook voor informatie over goede mondverzorging kan je bij de tandarts terecht.

Tandartsassistent

De tandartsassistent is hét gezicht van de meeste tandartspraktijken. De assistent ontvangt de patiënt en staat de tandarts bij tijdens de behandeling. Ook beheert hij of zij de agenda van de praktijk en ondersteunt met administratieve werkzaamheden.

Tandprotheticus

De tandprotheticus maakt protheses (kunstgebitten) en gedeeltelijke protheses. Voor volledige protheses heb je geen doorverwijzing van je tandarts nodig. Voor gedeeltelijke protheses wel.

Parodontoloog

De parodontoloog behandelt ernstige aandoeningen aan al het weefsel rondom de tanden en kiezen (parodontium) zoals tandvlees. Om naar de parodontoloog te kunnen heb je een verwijzing nodig van je tandarts.

Kindertandarts

De kindertandarts is specialist op het gebied van kindertandheelkunde. De kindertandarts is er voor extreem bange kinderen, kinderen met erg veel gaatjes, gedragsproblemen of een verstandelijke of lichamelijke beperking.

Kaakchirurg

De kaakchirurg is de tandarts-specialist op het gebied van mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. De kaakchirurg werkt voornamelijk in het ziekenhuis. Voor de kaakchirurg heb je een doorverwijzing van je tandarts of huisarts nodig.

Mondhygiënist

De mondhygiënist richt zich voornamelijk op preventie en mondverzorging. Zo helpt hij of zij tandbederf en tandvleesaandoeningen voorkomen. Of behandelt het gelijk. De  mondhygiënist werkt in een tandartspraktijk, of is zelfstandig gevestigd.

Orthodontist

De orthodontist is de specialist voor scheve tanden en kiezen. Hij begeleidt de groei en ontwikkeling van kaak en tanden. Veel kinderen gaan naar een orthodontist voor een beugel. Maar ook steeds meer volwassenen kiezen ervoor om alsnog een beugel te laten plaatsen.

Implantoloog

Een implantoloog is een tandarts die zich verder gespecialiseerd heeft in implantologie. Een implantoloog vervangt één of meerdere tanden door implantaten.

Endodontoloog

De endodontoloog voert moeilijke wortelkanaalbehandelingen uit. Of als een tand of kies een tweede wortelkanaalbehandeling moet ondergaan. Vaak is de endodontoloog een tandarts met een extra specialisme.

Angsttandarts

De angsttandarts is gespecialiseerd in omgang met (extreem) angstige patiënten. De angsttandarts heeft meer tijd en aandacht voor de patiënt. Ook kan hij behandelingen op een meer pijnvrije manier uitoefenen of eventueel onder narcose.

Gnatoloog

De gnatholoog behandelt pijn en problemen met kauwen, kaakklachten en pijn in het gezicht. Ook weet de gnatholoog veel van zaken als tandenknarsen, slaapapneu en de gevolgen daarvan zoals gebitsslijtage.

Op zoek naar een tandarts

Ben je op zoek naar een tandarts, mondhygiënist of orthodontist? Ga dan naar onze tandartsvergelijking:Zoek tandarts

Mediquest

MediQuest verzamelt en analyseert alle gegevens en reviews van de praktijken. Zo maken zij de kwaliteit van mondzorg inzichtelijk.

Zij gingen je voor

Zoveel bezoekers hebben al een review geplaatst!

Geef ook je mening!

 

Om je beter van dienst te zijn maakt Independer gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.